K bramborám stačí přidat minimum surovin, a hned máte skvělé jídlo.
Suroviny
Postup
Brambory vydrhněte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené nejméně 5 cm pod hladinou vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na střední a vařte s poodklopenou pokličkou asi 30 minut, až budou úplně měkké, když do nich píchnete vidličkou. Sceďte a odložte, aby zchladly natolik, že se s nimi bude dát pracovat.
Pak brambory oloupejte a větší nakrájejte na kousky. Potom je prožeňte lisem na brambory nebo je pořádně rozšťouchejte. Nesmí v nich zůstat hrudky. Nechte brambory zchladnout skoro na pokojovou teplotu (asi 20 minut).
Potom vmíchejte mouku, vejce, pažitku, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a důkladně propracujte rukama na měkké a hladké těsto, které ještě malinko lepí.
Těsto položte na plochu mírně poprášenou moukou a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Vytvarujte z nich válečky asi 2 cm tlusté. Nakrájejte je na kousky asi na šířku palce (2,5 cm) dlouhé. Každý zmáčkněte spodní stranou hrotů vidličky (chcete-li mít gnocchi vroubkované).
Pečicí plech mírně poprašte moukou a vyrovnejte na něj gnocchi v jedné vrstvě a mírně je poprašte moukou, aby se nelepily. Odložte do chladničky asi na 3 hodiny anebo je rovnou zamrazte na příště (vydrží déle než měsíc).
Na pesto rozmixujte všechny suroviny nahrubo (nebo jak vám to vyhovuje) v robotu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odležet v chladu.
Gnocchi vařte v hrnci s dostatečným množstvím vroucí osolené vody po dávkách vždy cca 5 minut, nebo až vyplavou.
Mražené noky vařte po menších dávkách, aby příliš nepoklesla teplota vody. Gnocchi vylovte děrovanou sběračkou a pokapejte trochou oleje.
Gnocchi zatepla promíchejte s pestem a rajčátky. Posypte bazalkou (nebo rukolou). Opepřete, popřípadě ještě trochu pokropte olejem (podle chuti). Můžete doplnit dalším parmazánem.