0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2795 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 368 g
Tuky 98 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K bramborám stačí přidat minimum surovin, a hned máte skvělé jídlo.

Suroviny

brambory 1 kg
varný typ C
mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
220–250 g + trocha navíc na podsypání
vejce 1 ks
velké, prošlehané
pažitka 3 PL
najemno nasekaná
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
sůl 0.25 ČL
+ trocha na vaření
olivový olej panenský
na pokapání
rajčata cherry 200 g
rozpůlená (dobře vypadá barevná směs)
bazalka
lze nahradit rukolou, na ozdobení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
Na pesto
rukola 1 hrst
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
česnek 0.25 stroužku
vlašské ořechy 2 PL
nasekané
parmazán 30 g
nastrouhaný + k podávání, lze nahradit i alternativou vhodnou pro vegany
olivový olej panenský 60 ml

1 Brambory vydrhněte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené nejméně 5 cm pod hladinou vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na střední a vařte s poodklopenou pokličkou asi 30 minut, až budou úplně měkké, když do nich píchnete vidličkou. Sceďte a odložte, aby zchladly natolik, že se s nimi bude dát pracovat. Pak brambory oloupejte a větší nakrájejte na kousky. Potom je prožeňte lisem na brambory nebo je pořádně rozšťouchejte. Nesmí v nich zůstat hrudky. Nechte brambory zchladnout skoro na pokojovou teplotu (asi 20 minut).

2 Potom vmíchejte mouku, vejce, pažitku, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a důkladně propracujte rukama na měkké a hladké těsto, které ještě malinko lepí.

3 Těsto položte na plochu mírně poprášenou moukou a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Vytvarujte z nich válečky asi 2 cm tlusté. Nakrájejte je na kousky asi na šířku palce (2,5 cm) dlouhé. Každý zmáčkněte spodní stranou hrotů vidličky (chcete-li mít gnocchi vroubkované).

4 Pečicí plech mírně poprašte moukou a vyrovnejte na něj gnocchi v jedné vrstvě a mírně je poprašte moukou, aby se nelepily. Odložte do chladničky asi na 3 hodiny anebo je rovnou zamrazte na příště (vydrží déle než měsíc).

5 Na pesto rozmixujte všechny suroviny nahrubo (nebo jak vám to vyhovuje) v robotu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odležet v chladu.

6 Gnocchi vařte v hrnci s dostatečným množstvím vroucí osolené vody po dávkách vždy cca 5 minut, nebo až vyplavou.

7 Mražené noky vařte po menších dávkách, aby příliš nepoklesla teplota vody. Gnocchi vylovte děrovanou sběračkou a pokapejte trochou oleje.

8 Gnocchi zatepla promíchejte s pestem a rajčátky. Posypte bazalkou (nebo rukolou). Opepřete, popřípadě ještě trochu pokropte olejem (podle chuti). Můžete doplnit dalším parmazánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit