Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2795 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 368 g
Tuky 98 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K bramborám stačí přidat minimum surovin, a hned máte skvělé jídlo.

Suroviny

varný typ C
mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
220–250 g + trocha navíc na podsypání
vejce 1 ks
velké, prošlehané
pažitka 3 PL
najemno nasekaná
nastrouhaná
sůl ¼ ČL
+ trocha na vaření
olivový olej panenský
na pokapání
rajčata cherry 200 g
rozpůlená (dobře vypadá barevná směs)
bazalka
lze nahradit rukolou, na ozdobení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
Na pesto
rukola 1 hrst
nastrouhaná z 1/2 citronu
česnek ¼ stroužku
nasekané
nastrouhaný + k podávání, lze nahradit i alternativou vhodnou pro vegany
olivový olej panenský 60 ml

Postup

1

Brambory vydrhněte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené nejméně 5 cm pod hladinou vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na střední a vařte s poodklopenou pokličkou asi 30 minut, až budou úplně měkké, když do nich píchnete vidličkou. Sceďte a odložte, aby zchladly natolik, že se s nimi bude dát pracovat.

2

Pak brambory oloupejte a větší nakrájejte na kousky. Potom je prožeňte lisem na brambory nebo je pořádně rozšťouchejte. Nesmí v nich zůstat hrudky. Nechte brambory zchladnout skoro na pokojovou teplotu (asi 20 minut).

3

Potom vmíchejte mouku, vejce, pažitku, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a důkladně propracujte rukama na měkké a hladké těsto, které ještě malinko lepí.

4

Těsto položte na plochu mírně poprášenou moukou a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Vytvarujte z nich válečky asi 2 cm tlusté. Nakrájejte je na kousky asi na šířku palce (2,5 cm) dlouhé. Každý zmáčkněte spodní stranou hrotů vidličky (chcete-li mít gnocchi vroubkované).

5

Pečicí plech mírně poprašte moukou a vyrovnejte na něj gnocchi v jedné vrstvě a mírně je poprašte moukou, aby se nelepily. Odložte do chladničky asi na 3 hodiny anebo je rovnou zamrazte na příště (vydrží déle než měsíc).

6

Na pesto rozmixujte všechny suroviny nahrubo (nebo jak vám to vyhovuje) v robotu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odležet v chladu.

7

Gnocchi vařte v hrnci s dostatečným množstvím vroucí osolené vody po dávkách vždy cca 5 minut, nebo až vyplavou.

8

Mražené noky vařte po menších dávkách, aby příliš nepoklesla teplota vody. Gnocchi vylovte děrovanou sběračkou a pokapejte trochou oleje.

9

Gnocchi zatepla promíchejte s pestem a rajčátky. Posypte bazalkou (nebo rukolou). Opepřete, popřípadě ještě trochu pokropte olejem (podle chuti). Můžete doplnit dalším parmazánem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín