Celozrnné bramborovo-špaldové noky

Celozrnné bramborovo-špaldové noky

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2795 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 368 g
Tuky 98 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K bramborám stačí přidat minimum surovin, a hned máte skvělé jídlo.

Suroviny

brambory 1 kg
varný typ C
mouka špaldová celozrnná hladká 250 g
220–250 g + trocha navíc na podsypání
vejce 1 ks
velké, prošlehané
pažitka 3 PL
najemno nasekaná
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
sůl 0.25 ČL
+ trocha na vaření
olivový olej panenský
na pokapání
rajčata cherry 200 g
rozpůlená (dobře vypadá barevná směs)
bazalka
lze nahradit rukolou, na ozdobení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
Na pesto
rukola 1 hrst
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
česnek 0.25 stroužku
vlašské ořechy 2 PL
nasekané
parmazán 30 g
nastrouhaný + k podávání, lze nahradit i alternativou vhodnou pro vegany
olivový olej panenský 60 ml

1 Brambory vydrhněte, vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené nejméně 5 cm pod hladinou vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň na střední a vařte s poodklopenou pokličkou asi 30 minut, až budou úplně měkké, když do nich píchnete vidličkou. Sceďte a odložte, aby zchladly natolik, že se s nimi bude dát pracovat. Pak brambory oloupejte a větší nakrájejte na kousky. Potom je prožeňte lisem na brambory nebo je pořádně rozšťouchejte. Nesmí v nich zůstat hrudky. Nechte brambory zchladnout skoro na pokojovou teplotu (asi 20 minut).

2 Potom vmíchejte mouku, vejce, pažitku, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a důkladně propracujte rukama na měkké a hladké těsto, které ještě malinko lepí.

3 Těsto položte na plochu mírně poprášenou moukou a rozdělte na čtyři stejně velké díly. Vytvarujte z nich válečky asi 2 cm tlusté. Nakrájejte je na kousky asi na šířku palce (2,5 cm) dlouhé. Každý zmáčkněte spodní stranou hrotů vidličky (chcete-li mít gnocchi vroubkované).

4 Pečicí plech mírně poprašte moukou a vyrovnejte na něj gnocchi v jedné vrstvě a mírně je poprašte moukou, aby se nelepily. Odložte do chladničky asi na 3 hodiny anebo je rovnou zamrazte na příště (vydrží déle než měsíc).

5 Na pesto rozmixujte všechny suroviny nahrubo (nebo jak vám to vyhovuje) v robotu. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte odležet v chladu.

6 Gnocchi vařte v hrnci s dostatečným množstvím vroucí osolené vody po dávkách vždy cca 5 minut, nebo až vyplavou.

7 Mražené noky vařte po menších dávkách, aby příliš nepoklesla teplota vody. Gnocchi vylovte děrovanou sběračkou a pokapejte trochou oleje.

8 Gnocchi zatepla promíchejte s pestem a rajčátky. Posypte bazalkou (nebo rukolou). Opepřete, popřípadě ještě trochu pokropte olejem (podle chuti). Můžete doplnit dalším parmazánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit