Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1796 kcal
Bílkoviny 181 g
Cukr 52 g
Tuky 90 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádná snídaně, nebo ještě lépe víkendový brunch. Hledáte-li utajený trumf, je to v tomhle případě sýr oštiepok.

Suroviny

slanina 3 plátek
snídaňová či anglická
brambory 2 ks
střední, varný typ B, podle potřeby oloupané, nastrouhané co nejvíc nahrubo, důkladně osušené
paprika červená 1 ks
zbavená semínek, nakrájená na kostičky
paprika zelená 1 ks
zbavená semínek, nakrájená na kostičky
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
velká
50 g
oštiepok lze použít i čedar, nastrouhaný nahrubo
pažitka
lze použít i petrželka, na posypání (nemusí být)

1 Na vařič postavte pánev o průměru cca 30 cm vhodnou do trouby a položte na ni vedle sebe plátky slaniny. Pak teprve zapněte vařič na mírný výkon. Opékejte z obou stran tak, aby plátky slaniny jenom začaly křupavět. Odstavte, tuk nechte v pánvi, slaninu přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Až slanina trochu zchladne, nakrájejte ji podle libosti. Mezitím předehřejte troubu na 200°C.

2 Pánev vraťte na střední oheň, až bude vypečený tuk dobře rozehřátý, vsypte osušené brambory a rychle je promíchejte obracečkou. Pak je rozprostřete a nechte 2 minuty opékat bez míchání. Přidejte papriky, sůl a pepř, jednou dvakrát promíchejte, pak všechno zploštěte obracečkou. Opět bez míchání 3 minuty opékejte. Promíchejte a potom znovu 2 minuty opékejte. V tuto chvíli by měly brambory začít mírně hnědnout. Pokud ne, ještě chvíli je střídavě opékejte a pro- míchávejte, dokud hnědnout nezačnou. Pak vmíchejte nakrájenou slaninu a opékejte další 2 minuty.

3 Potom odstavte pánev a směs na ní zploštěte obracečkou položenou naplocho. Pak v bramborové směsi pomocí vypouklé strany lžíce utvořte čtyři prohlubně. Do každé rozklepněte vejce. Pak – pokud možno spíše kolem vajec – posypte nastrouhaným sýrem.

4 Vložte do trouby a zapékejte, až budou vejce hotová – asi 8–10 minut. Podle chuti dosolte a dopepřete. Ihned podávejte, podle chuti posypané bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Samozřejmě můžete použít i 1 celou papriku zvolené barvy. Pokud všechno nesníte, vydrží vám zbytek do druhého dne v chladničce. Ze zbylých polovin papriky si můžete připravit jednoduchý salát: nakrájejte je na proužky, promíchejte s červenou cibulí nakrájenou natenko a se zálivkou z citronové šťávy, panenského olivového oleje, čerstvého kopru a dochucené česnekovým práškem, solí a pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit