Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Křupavá snídaně z pánve (hash brown)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1796 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 52 g
Tuky 90 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pořádná snídaně, nebo ještě lépe víkendový brunch. Hledáte-li utajený trumf, je to v tomhle případě sýr oštiepok.

Suroviny

slanina 3 plátek
snídaňová či anglická
brambory 2 ks
střední, varný typ B, podle potřeby oloupané, nastrouhané co nejvíc nahrubo, důkladně osušené
paprika červená 1 ks
zbavená semínek, nakrájená na kostičky
paprika zelená 1 ks
zbavená semínek, nakrájená na kostičky
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
mletý
vejce 4 ks
velká
50 g
oštiepok lze použít i čedar, nastrouhaný nahrubo
pažitka
lze použít i petrželka, na posypání (nemusí být)

1 Na vařič postavte pánev o průměru cca 30 cm vhodnou do trouby a položte na ni vedle sebe plátky slaniny. Pak teprve zapněte vařič na mírný výkon. Opékejte z obou stran tak, aby plátky slaniny jenom začaly křupavět. Odstavte, tuk nechte v pánvi, slaninu přesuňte na talíř vyložený papírovými utěrkami. Až slanina trochu zchladne, nakrájejte ji podle libosti. Mezitím předehřejte troubu na 200°C.

2 Pánev vraťte na střední oheň, až bude vypečený tuk dobře rozehřátý, vsypte osušené brambory a rychle je promíchejte obracečkou. Pak je rozprostřete a nechte 2 minuty opékat bez míchání. Přidejte papriky, sůl a pepř, jednou dvakrát promíchejte, pak všechno zploštěte obracečkou. Opět bez míchání 3 minuty opékejte. Promíchejte a potom znovu 2 minuty opékejte. V tuto chvíli by měly brambory začít mírně hnědnout. Pokud ne, ještě chvíli je střídavě opékejte a pro- míchávejte, dokud hnědnout nezačnou. Pak vmíchejte nakrájenou slaninu a opékejte další 2 minuty.

3 Potom odstavte pánev a směs na ní zploštěte obracečkou položenou naplocho. Pak v bramborové směsi pomocí vypouklé strany lžíce utvořte čtyři prohlubně. Do každé rozklepněte vejce. Pak – pokud možno spíše kolem vajec – posypte nastrouhaným sýrem.

4 Vložte do trouby a zapékejte, až budou vejce hotová – asi 8–10 minut. Podle chuti dosolte a dopepřete. Ihned podávejte, podle chuti posypané bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Samozřejmě můžete použít i 1 celou papriku zvolené barvy. Pokud všechno nesníte, vydrží vám zbytek do druhého dne v chladničce. Ze zbylých polovin papriky si můžete připravit jednoduchý salát: nakrájejte je na proužky, promíchejte s červenou cibulí nakrájenou natenko a se zálivkou z citronové šťávy, panenského olivového oleje, čerstvého kopru a dochucené česnekovým práškem, solí a pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit