Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti). Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra si zamilujete pro jeho krémovou šťavnatou chuť.
Suroviny
kuře
1
ks
celé, na čtvrtky
olivový olej
1
PL
brambory nové
750
g
vydrhnuté
Na potření kuřete
cukr
2
PL
přírodní světlý
paprika mletá sladká
2
PL
sůl mořská
1,5
PL
česnek sušený
½
PL
chilli sušené
½
PL
pepř citronový
2
ČL
šalvěj
1
PL
sušená rozemnutá
sušená bazalka
½
ČL
rozmarýn
½
ČL
sušený
Na zálivku
petrželka
1
svazek
větší svazek
máta
1
svazek
menší svazek
česnek
2
stroužky
nakrájené
nastrouhaná z 1 citronu
mandle loupané
4
PL
olivový olej extra panenský
150
ml
krémový sýr
150
g
žervé, nejlépe z kostičky
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Kuřecí stehna párkrát podélně nařízněte. Všechno maso lehounce potřete olejem.
2
Smíchejte suroviny na potření kuřete a důkladně je do masa vmasírujte; nechte aspoň půl hodiny odležet.
3
Kuře pečte na mřížce při 200 °C hodinu až hodinu a půl dozlatova.
4
Dejte vařit brambory a připravte zálivku. Do mixéru vložte bylinky, česnek, citronovou kůru a mandle a 10 vteřin zpracovávejte (ne dohladka!). Pak postupně přilévejte olej a mixujte.
5
Přendejte do misky a přidejte nadrobený sýr. Zálivkou přelévejte horké pečené kuře a vařené brambory.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých(36 receptů )