Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti). Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra si zamilujete pro jeho krémovou šťavnatou chuť.
Suroviny
kuře
1
ks
celé, na čtvrtky
olivový olej
1
PL
brambory nové
750
g
vydrhnuté
Na potření kuřete
hnědý cukr
2
PL
světlý
paprika mletá sladká
2
PL
sůl mořská
1,5
PL
česnek sušený
½
PL
chilli sušené
½
PL
pepř citronový
2
ČL
1
PL
sušená šalvěj rozemnutá
sušená bazalka
½
ČL
½
ČL
sušený rozmarýn
Na zálivku
petrželka
svazek
větší svazek
máta
svazek
menší svazek
česnek
2
stroužky
nakrájený
citron
1
ks
nastrouhaná kůra
mandle loupané
4
PL
olivový olej
150
ml
extra panenský
krémový sýr
150
g
nejlépe z kostičky
pepř mletý
čerstvý
Postup
1
Kuřecí stehna párkrát podélně nařízněte. Všechno maso lehounce potřete olejem.
2
Smíchejte suroviny na potření kuřete a důkladně je do masa vmasírujte; nechte aspoň půl hodiny odležet.
3
Kuře pečte na mřížce při 200 °C hodinu až hodinu a půl dozlatova.
4
Dejte vařit brambory a připravte zálivku. Do mixéru vložte bylinky, česnek, citronovou kůru a mandle a 10 vteřin zpracovávejte (ne dohladka!). Pak postupně přilévejte olej a mixujte.
5
Přendejte do misky a přidejte nadrobený sýr. Zálivkou přelévejte horké pečené kuře a vařené brambory.