0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2053 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 307 g
Tuky 34 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené lilky & čočka jsou kombinací, která nabízí tolik variant! Recept necháváme v té nejjednodušší podobě, tipy na vylepšení najdete na konci.

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej
podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 svazek
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
čočka 450 g
předem uvařená nebo z konzervy
petržel 1 hrst
hladkolistá – nahrubo nasekaná
citronová štáva 1 PL
javorový sirup 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
chilli sušené 0.5 ČL
vločky
kozí sýr čerstvý 100 g
piniové oříšky 2 PL
opražené
bylinky
mikrobylinky k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Lilky podélně rozpulte a na řezné straně udělejte šikmé zářezy tak, aby vznikly kosočtverce. Zakápněte štědře olivovým olejem a vetřete jej do zářezů. Lilky posaďte řezy nahoru na plech, osolte, posypte lístky tymiánu (část si nechte do čočky) a dejte péct na 40–50 minut. Vyjměte
z trouby a nechte mírně zchladnout.

3

Mezitím připravte čočku. V pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a na mírném plameni na něm opékejte česnek. Přisypte čočku, tymián a prohřejte. Odstavte a vmíchejte petržel, citronovou šťávu, javorový sirup, sůl, pepř a chilli. Čočku můžete částečně rozmačkat, aby byla směs soudržnější.

4

Na upečené lilky rozdělte čočku, nahoru rozdrobte kozí sýr a nakonec posypte piniovými oříšky a mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Čočku můžete ozvláštnit vmícháním pesta ze sušených rajčat nebo cibulové marmelády. Pokud máte melasu z granátového jablka, použijte ji místo javorového sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit