0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2053 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 307 g
Tuky 34 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené lilky & čočka jsou kombinací, která nabízí tolik variant! Recept necháváme v té nejjednodušší podobě, tipy na vylepšení najdete na konci.

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej
podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 svazek
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
čočka 450 g
předem uvařená nebo z konzervy
petržel 1 hrst
hladkolistá – nahrubo nasekaná
citronová štáva 1 PL
javorový sirup 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
chilli sušené ½ ČL
vločky
kozí sýr čerstvý 100 g
piniové oříšky 2 PL
opražené
bylinky
mikrobylinky k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Lilky podélně rozpulte a na řezné straně udělejte šikmé zářezy tak, aby vznikly kosočtverce. Zakápněte štědře olivovým olejem a vetřete jej do zářezů. Lilky posaďte řezy nahoru na plech, osolte, posypte lístky tymiánu (část si nechte do čočky) a dejte péct na 40–50 minut. Vyjměte
z trouby a nechte mírně zchladnout.

3

Mezitím připravte čočku. V pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a na mírném plameni na něm opékejte česnek. Přisypte čočku, tymián a prohřejte. Odstavte a vmíchejte petržel, citronovou šťávu, javorový sirup, sůl, pepř a chilli. Čočku můžete částečně rozmačkat, aby byla směs soudržnější.

4

Na upečené lilky rozdělte čočku, nahoru rozdrobte kozí sýr a nakonec posypte piniovými oříšky a mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Čočku můžete ozvláštnit vmícháním pesta ze sušených rajčat nebo cibulové marmelády. Pokud máte melasu z granátového jablka, použijte ji místo javorového sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč