Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené lilky s čočkou a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2053 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 307 g
Tuky 34 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené lilky & čočka jsou kombinací, která nabízí tolik variant! Recept necháváme v té nejjednodušší podobě, tipy na vylepšení najdete na konci.

Související recepty

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej
podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 svazek
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
čočka 450 g
předem uvařená nebo z konzervy
petržel 1 hrst
hladkolistá – nahrubo nasekaná
citronová štáva 1 PL
javorový sirup 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
chilli sušené 0.5 ČL
vločky
kozí sýr čerstvý 100 g
piniové oříšky 2 PL
opražené
bylinky
mikrobylinky k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Lilky podélně rozpulte a na řezné straně udělejte šikmé zářezy tak, aby vznikly kosočtverce. Zakápněte štědře olivovým olejem a vetřete jej do zářezů. Lilky posaďte řezy nahoru na plech, osolte, posypte lístky tymiánu (část si nechte do čočky) a dejte péct na 40–50 minut. Vyjměte
z trouby a nechte mírně zchladnout.

3

Mezitím připravte čočku. V pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a na mírném plameni na něm opékejte česnek. Přisypte čočku, tymián a prohřejte. Odstavte a vmíchejte petržel, citronovou šťávu, javorový sirup, sůl, pepř a chilli. Čočku můžete částečně rozmačkat, aby byla směs soudržnější.

4

Na upečené lilky rozdělte čočku, nahoru rozdrobte kozí sýr a nakonec posypte piniovými oříšky a mikrobylinkami.

NĚCO NAVÍC
Čočku můžete ozvláštnit vmícháním pesta ze sušených rajčat nebo cibulové marmelády. Pokud máte melasu z granátového jablka, použijte ji místo javorového sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit