0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos a květák v bešamelu

Losos a květák v bešamelu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos a květák v bešamelu

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1796 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 48 g
Tuky 126 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste zkombinovat jemného lososa s výrazným květákem a krémovým bešamelem. Výsledkem bude dokonalá večeře, kterou budete vařit zas a znova.

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na růžičky
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 400 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
hořčice prášková 1 ČL
anglická
sýr 200 g
nastrouhaný, nejlépe směs ementálu a gruyèru
losos 300 g
filet, nakrájený na kostky
strouhanka
nasucho opražená, ideálně panko, na posypání
bazalka lístky
čerstvá, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Květák promíchejte s olejem, dejte do zapékací mísy, vložte do trouby a pečte 20–25 minut.

2

Mezitím v hrnci rozpusťte máslo, zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilévejte a zapracovávejte mléko, až vznikne hladká omáčka. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a hořčicí. Odstavte a vmíchejte sýr.

3

Předpečený květák vyjměte z trouby, do zapékací mísy k němu vsypte lososa, promíchejte a zalijte sýrovým bešamelem. Vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Nakonec posypte opraženou strouhankou a ozdobte bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Sýr určuje chuť! Pro obměnu můžete použít i jiné sýry, parmazán, mozzarellu, čedar...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit