Losos a květák v bešamelu

Losos a květák v bešamelu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos a květák v bešamelu

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1796 kcal
Bílkoviny 106 g
Cukr 48 g
Tuky 126 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste zkombinovat jemného lososa s výrazným květákem a krémovým bešamelem. Výsledkem bude dokonalá večeře, kterou budete vařit zas a znova.

Související recepty

Suroviny

květák 1 ks
rozdělený na růžičky
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 400 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
hořčice prášková 1 ČL
anglická
sýr 200 g
nastrouhaný, nejlépe směs ementálu a gruyèru
losos 300 g
filet, nakrájený na kostky
strouhanka
nasucho opražená, ideálně panko, na posypání
bazalka lístky
čerstvá, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Květák promíchejte s olejem, dejte do zapékací mísy, vložte do trouby a pečte 20–25 minut.

2

Mezitím v hrnci rozpusťte máslo, zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilévejte a zapracovávejte mléko, až vznikne hladká omáčka. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a hořčicí. Odstavte a vmíchejte sýr.

3

Předpečený květák vyjměte z trouby, do zapékací mísy k němu vsypte lososa, promíchejte a zalijte sýrovým bešamelem. Vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Nakonec posypte opraženou strouhankou a ozdobte bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Sýr určuje chuť! Pro obměnu můžete použít i jiné sýry, parmazán, mozzarellu, čedar...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit