Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6943 kcal
Bílkoviny 665 g
Sacharidy 139 g
Tuky 462 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jablečná omáčka k vepřovému masu je britský vynález, který se opravdu povedl. Kombinace nasládlé kořeněné omáčky se šťavnatou pečínkou je famozní!

Suroviny

1/2 mléčného selátka
olivový olej panenský
na pokapání
sůl vločková
rozmarýn
na ozdobení
Na jablečnou omáčku
na plátky
skořice ¼ ČL
mletá
mletý
vermut 30 ml
např. cinzano bianco

1 Maso vyjměte z chladničky 1-2 hodiny před pečením a zakryté ho nechte dojít na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 110°C. Sele položte kůží nahoru, vmasírujte do ní olej a pak štědře posypte jemnou mořskou solí. Masírujte asi 15 minut, až kůžička začne být vlhká. Položte sele na mřížku položenou na plechy a pečte ve středu trouby 30 minut. Pak zvyšte teplotu na 150°C a pečte ještě 1 hodinu 20 minut. Otevřete troubu a ztlumte na 120°C - nechte jí otevřenou 5 minut, aby teplota klesla. Zavřete dvířka a pečte dalších asi 40 minut, až maso odpadává od kostí.

2 Na jablečnou omáčku rozpusťte v rendlíku máslo a přidejte jablka. Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání. Pak vmíchejte cukr, skořici, hřebíček a cinzano a odklopené vařte zprudka 1 minutu. Ztlumte, přiklopte a za občasného míchání duste 20-30 minut, až jablka změknou, ale ještě zůstanou v kouscích. Dejte do servírovací nádoby a zakryjte.

3 Selátko vyjměte z trouby a teplotu zvyšte na 220°C. Zlehka maso zakryjte alobalem a nechte 15 minut odpočinout. Pak sejměte alobal a čistou suchou utěrkou odrhněte sůl. Očistěte pečící mřížku a znovu na ni položte sele kůží nahoru. Vraťte do trouby a pečte 30 minut, až bude kůžička zlatá a křupavá.

4 Na prkénku nakrájejte na silné plátky (jde to dobře ostrými nůžkami na drůbež). Ozdobte rozmarýnem a podávejte s teplou jablečnou omáčkou. 

NĚCO NAVÍC

Neseženete-li polovinu selátka, ale jen celé (bez hlavy a nožiček), nechte si je u řezníka překrojit napůl - polovinu pak zamrazte nebo se o nic rozdělte s přáteli.

TIP KATKY ŠVEJDOVÉ

Selečí maso je velmi jemné, proto dejte pozor, aby se během pečení nevysušilo. Rozhodně nepečte horkým vzduchem, ale jen v pěkně předehřáté troubě sálavým teplem. Ze začátku pečení doporučujeme mít pekáč zakrytý alobalem. 

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč