Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Pečené selátko s jablečnou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6899 kcal
Bílkoviny 665 g
Sacharidy 135 g
Tuky 462 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jablečná omáčka k vepřovému masu je britský vynález, který se opravdu povedl. Kombinace nasládlé kořeněné omáčky se šťavnatou pečínkou je famozní!

Související recepty

Suroviny

vepřové maso 3.5 kg
1/2 mléčného selátka
olivový olej panenský
na pokapání
sůl vločková
rozmarýn
na ozdobení
Na jablečnou omáčku
máslo 50 g
jablka 6 ks
Granny Smith, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
krupicový cukr 55 g
skořice 0.25 ČL
mletá
hřebíček 0.25 ČL
mletý
alkohol 30 ml
cinzano bianco nebo jiný bílý vermut, 30–50 ml podle toho, kolik pustí jablka vody

1 Maso vyjměte z chladničky 1-2 hodiny před pečením a zakryté ho nechte dojít na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 110°C. Sele položte kůží nahoru, vmasírujte do ní olej a pak štědře posypte jemnou mořskou solí. Masírujte asi 15 minut, až kůžička začne být vlhká. Položte sele na mřížku položenou na plechy a pečte ve středu trouby 30 minut. Pak zvyšte teplotu na 150°C a pečte ještě 1 hodinu 20 minut. Otevřete troubu a ztlumte na 120°C - nechte jí otevřenou 5 minut, aby teplota klesla. Zavřete dvířka a pečte dalších asi 40 minut, až maso odpadává od kostí.

2 Na jablečnou omáčku rozpusťte v rendlíku máslo a přidejte jablka. Přiklopte a duste 10 minut za občasného míchání. Pak vmíchejte cukr, skořici, hřebíček a cinzano a odklopené vařte zprudka 1 minutu. Ztlumte, přiklopte a za občasného míchání duste 20-30 minut, až jablka změknou, ale ještě zůstanou v kouscích. Dejte do servírovací nádoby a zakryjte.

3 Selátko vyjměte z trouby a teplotu zvyšte na 220°C. Zlehka maso zakryjte alobalem a nechte 15 minut odpočinout. Pak sejměte alobal a čistou suchou utěrkou odrhněte sůl. Očistěte pečící mřížku a znovu na ni položte sele kůží nahoru. Vraťte do trouby a pečte 30 minut, až bude kůžička zlatá a křupavá.

4 Na prkénku nakrájejte na silné plátky (jde to dobře ostrými nůžkami na drůbež). Ozdobte rozmarýnem a podávejte s teplou jablečnou omáčkou. 

NĚCO NAVÍC

Neseženete-li polovinu selátka, ale jen celé (bez hlavy a nožiček), nechte si je u řezníka překrojit napůl - polovinu pak zamrazte nebo se o nic rozdělte s přáteli.

TIP KATKY ŠVEJDOVÉ

Selečí maso je velmi jemné, proto dejte pozor, aby se během pečení nevysušilo. Rozhodně nepečte horkým vzduchem, ale jen v pěkně předehřáté troubě sálavým teplem. Ze začátku pečení doporučujeme mít pekáč zakrytý alobalem. 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit