Víte, že květák můžete upéct i vcelku? Jednodušší už to být nemůže. Omáčka chutná příjemně nahořkle po pivu. Pokud ho nemáte rádi nebo ji chcete podávat dětem, nahraďte pivo stejným dílem mléka nebo smetany. Omáčka je nejlepší, když se jí teplá.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce, kam se pohodlně vejde celá hlava květáku, nalijete cca 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Přidejte sůl, 2 lžíce olivového oleje, máslo, citronovou šťávu, cukr, chilli vločky, pepř a bobkový list. Promíchejte. Až začne voda vřít, opatrně do lázně vložte květák včetně části listů, aby byl celý ponořený. Vařte 10—15 minut do změknutí, květák však musí držet pevně pohromadě.
Rozehřejte troubu na 220°C. Květák vyjměte z lázně, vložte do cedníku a nechte dobře okapat. Přemístěte do nízkého pekáčku (nebo na plech s pečicím papírem), pokapejte zbylým olejem smíchaným s uzenou paprikou. Můžete si také olejem navlhčit ruce a celý květák ‚namasírovat’.
Pečte ve středu trouby 30 minut a během pečení dvakrát nebo třikrát otočte zapékací nádobu, aby se květák opekl ze všech stran. Extra vypečený bude, pokud ho dáte ještě na 3 minuty pod gril.
Na omáčku rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte mouku a za stálého míchání upražte dozlatova jíšku. Pak postupně zašlehejte mléko a pivo dohladka.
Přilijte worcesterskou omáčku a 15 minut zvolna provářejte a míchejte. Přidejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Odstavte z ohně a vsypte sýry. Míchejte, dokud se sýry v omáčce nerozpustí.
Při podávání vložte teplý květák na servírovací mísu. Kolem květáku nalijte omáčku a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14 receptů pro milovníky sýrových omáček(13 receptů )