Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený celý květák se sýrovo-pivní omáčkou
Pečený celý květák se sýrovo-pivní omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený celý květák se sýrovo-pivní omáčkou

4.9/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3418 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 171 g
Tuky 236 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Víte, že květák můžete upéct i vcelku? Jednodušší už to být nemůže. Omáčka chutná příjemně nahořkle po pivu. Pokud ho nemáte rádi nebo ji chcete podávat dětem, nahraďte pivo stejným dílem mléka nebo smetany. Omáčka je nejlepší, když se jí teplá.

Suroviny

Na květák
sůl 3 PL
olivový olej 4 PL
chilli sušené 2 ČL
chilli vločky
pepř 2 ČL
celý
Na omáčku
mléko 250 ml
worcesterská omáčka 2 PL
hořčice dijonská 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
čedar 200 g
nastrouhaný nahrubo

Postup

1

Do velkého hrnce, kam se pohodlně vejde celá hlava květáku, nalijete cca 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Přidejte sůl, 2 lžíce olivového oleje, máslo, citronovou šťávu, cukr, chilli vločky, pepř a bobkový list. Promíchejte. Až začne voda vřít, opatrně do lázně vložte květák včetně části listů, aby byl celý ponořený. Vařte 10—15 minut do změknutí, květák však musí držet pevně pohromadě.

2

Rozehřejte troubu na 220°C. Květák vyjměte z lázně, vložte do cedníku a nechte dobře okapat. Přemístěte do nízkého pekáčku (nebo na plech s pečicím papírem), pokapejte zbylým olejem smíchaným s uzenou paprikou. Můžete si také olejem navlhčit ruce a celý květák ‚namasírovat’.

3

Pečte ve středu trouby 30 minut a během pečení dvakrát nebo třikrát otočte zapékací nádobu, aby se květák opekl ze všech stran. Extra vypečený bude, pokud ho dáte ještě na 3 minuty pod gril.

4

Na omáčku rozehřejte v rendlíku máslo, vsypte mouku a za stálého míchání upražte dozlatova jíšku. Pak postupně zašlehejte mléko a pivo dohladka.

5

Přilijte worcesterskou omáčku a 15 minut zvolna provářejte a míchejte. Přidejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Odstavte z ohně a vsypte sýry. Míchejte, dokud se sýry v omáčce nerozpustí.

6

Při podávání vložte teplý květák na servírovací mísu. Kolem květáku nalijte omáčku a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín