Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený květák
Pečený květák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený květák

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11234 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 88 g
Tuky 1178 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák byl dlouho opomíjená surovina a nyní se konečně dostává na výsluní. Pokud byste měli zkusit jen jednu jedinou věc, zkuste květák opékaný a pošírovaný v másle. Je to tak prosté a přitom tak geniální.

Suroviny

Na houbové máslo
máslo 125 g
+ oříšek másla navíc
nakrájená na drobné kostičky
podrcené na prach
sherry 30 ml
nejlépe Fino
Na česnekový olej
hroznový olej 200 ml
petrželka 50 g
hladkolistá
pažitka 10 g
překrájená
česnek 1 stroužek
oloupaný
sůl vločková 2 g
Na konfitované brambory
Grenaille, oloupané
hroznový olej 240 g
česnek 2 stroužky
rozmarýn 3 snítky
sůl vločková 2 g
Na květák
středně velký
máslo 125 g
ghí 125 g
sůl
Na bramborový krém
voda 160 g
česnek 4 stroužky
blanšírovaný
hroznový olej 240 g
z konfitovaných brambor (výše)
konfitované (viz výše)
sůl
Na houby
houby 50 g
shimeji
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
máslo 1 ČL
sůl
vývar zeleninový 60 ml
na podlití
houbové (viz výše)

Postup

1

Na houbové máslo opékejte pomalu na oříšku másla šalotku doměkka (ne do barvy), přidejte prach ze sušených hub, promíchejte a přilijte sherry. Svařte na 1/3 objemu a přilijte smetanu, znovu svařte na třetinu. Vzniklou směs dejte vychladit do lednice. Máslo vyšlehejte v robotu do bílé pěny, vmíchejte šalotko- vou směs a vraťte ztuhnout do lednice.

2

Na česnekový olej zahřejte olej na 70°C, vložte do něj všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Nechte v lednici vykapat přes plátýnko.

3

Na brambory dejte všechny suroviny do hrnce vhodného do trouby, promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 95°C. Pečte 2 hodiny doměkka. Brambory vyjměte a olej nechte vychladnout.

4

Květák očistěte od listů a ponechte v celku nebo rozeberte na velké růžičky. V pánvi nechte rozpustit obě másla, osolte je, vložte květák a opečte ho dozlatova přeléváním horkého másla přes květák ze všech stran. Celý květák poté v pánvi i s máslem vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut doměkka. Květák při pečení přelévejte horkým máslem, po upečení musí být na povrchu krásně zlatý a vevnitř příjemně měkký, ale ne rozvařený. Pokud jste ho rozebrali na růžičky, bude v troubě potřebovat méně, budete-li jej opékat zvolna, nemusíte ho do trouby dávat vůbec.

5

Na bramborový krém rozmixujte žloutky, vodu a česnek tyčovým mixérem, postupně zašlehávejte zchladlý olej z konfitovaných brambor, stejně jako na majonézu. Nakonec přidejte konfitované brambory a promixujte dohladka. Zjemněte jogurtem, propasírujte a dochuťte solí. Před podáváním jemně ohřejte na maximálně 40°C (při vyšší teplotě se srazí!).

6

Houby shimeji rozeberte na jednotlivé houbičky a vložte do rozehřáté pánve. Přidejte stroužek rozmáčknutého česneku, máslo a opékejte na mírném ohni dozlatova. Osolte, podlijte zeleninovým vývarem, stáhněte z plamene a vmíchejte houbové máslo. Přidejte špenát a zlehka promíchejte, aby špenát zůstal svěží.

7

Na talíř dejte zhruba 4 lžíce teplého bramborového krému, na něj květák (celý rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy), houby se špenátem a pokapejte česnekovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Houbové máslo vám zbude, dejte ho do krabičky a zamrazte. Užijete jej na steaky, do omáček, do těstovin i pod houby, až zase porostou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...