Květák byl dlouho opomíjená surovina a nyní se konečně dostává na výsluní. Pokud byste měli zkusit jen jednu jedinou věc, zkuste květák opékaný a pošírovaný v másle. Pečený květák je tak prosté a přitom tak geniální jídlo.
Suroviny
Postup
Na houbové máslo opékejte pomalu na oříšku másla šalotku doměkka (ne do barvy), přidejte prach ze sušených hub, promíchejte a přilijte sherry. Svařte na 1/3 objemu a přilijte smetanu, znovu svařte na třetinu. Vzniklou směs dejte vychladit do lednice. Máslo vyšlehejte v robotu do bílé pěny, vmíchejte šalotkovou směs a vraťte ztuhnout do lednice.
Na česnekový olej zahřejte olej na 70 °C, vložte do něj všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Nechte v lednici vykapat přes plátýnko.
Na brambory dejte všechny suroviny do hrnce vhodného do trouby, promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 95 °C. Pečte 2 hodiny doměkka. Brambory vyjměte a olej nechte vychladnout.
Květák očistěte od listů a ponechte v celku nebo rozeberte na velké růžičky. V pánvi nechte rozpustit obě másla, osolte je, vložte květák a opečte ho dozlatova přeléváním horkého másla přes květák ze všech stran. Celý květák poté v pánvi i s máslem vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut doměkka. Květák při pečení přelévejte horkým máslem, po upečení musí být na povrchu krásně zlatý a vevnitř příjemně měkký, ale ne rozvařený. Pokud jste ho rozebrali na růžičky, bude v troubě potřebovat méně, budete-li jej opékat zvolna, nemusíte ho do trouby dávat vůbec.
Na bramborový krém rozmixujte žloutky, vodu a česnek tyčovým mixérem, postupně zašlehávejte zchladlý olej z konfitovaných brambor, stejně jako na majonézu. Nakonec přidejte konfitované brambory a promixujte dohladka. Zjemněte jogurtem, propasírujte a dochuťte solí. Před podáváním jemně ohřejte na maximálně 40 °C (při vyšší teplotě se srazí!).
Houby shimeji rozeberte na jednotlivé houbičky a vložte do rozehřáté pánve. Přidejte stroužek rozmáčknutého česneku, máslo a opékejte na mírném ohni dozlatova. Osolte, podlijte zeleninovým vývarem, stáhněte z plamene a vmíchejte houbové máslo. Přidejte špenát a zlehka promíchejte, aby špenát zůstal svěží.
Na talíř dejte zhruba 4 lžíce teplého bramborového krému, na něj květák (celý rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy), houby se špenátem a pokapejte česnekovým olejem.
NĚCO NAVÍC
Houbové máslo vám zbude, dejte ho do krabičky a zamrazte. Užijete jej na steaky, do omáček, do těstovin i pod houby, až zase porostou.