0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený květák

Pečený květák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený květák

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11234 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 88 g
Tuky 1178 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák byl dlouho opomíjená surovina a nyní se konečně dostává na výsluní. Pokud byste měli zkusit jen jednu jedinou věc, zkuste květák opékaný a pošírovaný v másle. Je to tak prosté a přitom tak geniální.

Suroviny

Na houbové máslo
máslo 125 g
+ oříšek másla navíc
šalotka 1 ks
nakrájená na drobné kostičky
sušené houby 3 g
podrcené na prach
sherry 30 ml
nejlépe Fino
Na česnekový olej
hroznový olej 200 ml
petrželka 50 g
hladkolistá
pažitka 10 g
překrájená
česnek 1 stroužek
oloupaný
sůl vločková 2 g
Na konfitované brambory
brambory 120 g
Grenaille, oloupané
hroznový olej 240 g
česnek 2 stroužky
rozmarýn 3 snítky
sůl vločková 2 g
Na květák
středně velký
máslo 125 g
ghí 125 g
sůl
Na bramborový krém
žloutek 4 ks
voda 160 g
česnek 4 stroužky
blanšírovaný
hroznový olej 240 g
z konfitovaných brambor (výše)
brambory 120 g
konfitované (viz výše)
sůl
Na houby
houby 50 g
shimeji
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
máslo 1 ČL
sůl
vývar zeleninový 60 ml
na podlití
máslo 20 g
houbové (viz výše)

Postup

1

Na houbové máslo opékejte pomalu na oříšku másla šalotku doměkka (ne do barvy), přidejte prach ze sušených hub, promíchejte a přilijte sherry. Svařte na 1/3 objemu a přilijte smetanu, znovu svařte na třetinu. Vzniklou směs dejte vychladit do lednice. Máslo vyšlehejte v robotu do bílé pěny, vmíchejte šalotko- vou směs a vraťte ztuhnout do lednice.

2

Na česnekový olej zahřejte olej na 70°C, vložte do něj všechny zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Nechte v lednici vykapat přes plátýnko.

3

Na brambory dejte všechny suroviny do hrnce vhodného do trouby, promíchejte a vložte do trouby vyhřáté na 95°C. Pečte 2 hodiny doměkka. Brambory vyjměte a olej nechte vychladnout.

4

Květák očistěte od listů a ponechte v celku nebo rozeberte na velké růžičky. V pánvi nechte rozpustit obě másla, osolte je, vložte květák a opečte ho dozlatova přeléváním horkého másla přes květák ze všech stran. Celý květák poté v pánvi i s máslem vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut doměkka. Květák při pečení přelévejte horkým máslem, po upečení musí být na povrchu krásně zlatý a vevnitř příjemně měkký, ale ne rozvařený. Pokud jste ho rozebrali na růžičky, bude v troubě potřebovat méně, budete-li jej opékat zvolna, nemusíte ho do trouby dávat vůbec.

5

Na bramborový krém rozmixujte žloutky, vodu a česnek tyčovým mixérem, postupně zašlehávejte zchladlý olej z konfitovaných brambor, stejně jako na majonézu. Nakonec přidejte konfitované brambory a promixujte dohladka. Zjemněte jogurtem, propasírujte a dochuťte solí. Před podáváním jemně ohřejte na maximálně 40°C (při vyšší teplotě se srazí!).

6

Houby shimeji rozeberte na jednotlivé houbičky a vložte do rozehřáté pánve. Přidejte stroužek rozmáčknutého česneku, máslo a opékejte na mírném ohni dozlatova. Osolte, podlijte zeleninovým vývarem, stáhněte z plamene a vmíchejte houbové máslo. Přidejte špenát a zlehka promíchejte, aby špenát zůstal svěží.

7

Na talíř dejte zhruba 4 lžíce teplého bramborového krému, na něj květák (celý rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy), houby se špenátem a pokapejte česnekovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Houbové máslo vám zbude, dejte ho do krabičky a zamrazte. Užijete jej na steaky, do omáček, do těstovin i pod houby, až zase porostou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč