Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekanový koláč se soleným máslem
Pekanový koláč se soleným máslem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pekanový koláč se soleným máslem

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5022 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 265 g
Tuky 395 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý ořechový koláč, který si zamilujete na první sousto. Pokud budete chtít jeho chuť ještě o něco vylepšit, doporučujeme přilít do náplně trochu brandy nebo koňaku.

Suroviny

viz Něco navíc
máslo 100 g
solené
třtinový cukr muscovado světlý 100 g
vejce 3 ks
zlatý sirup 150 g
vanilkový extrakt 1 ČL
pekanové ořechy 300 g
200 g nasekaných + 100 g ponechaných v kuse
sůl vločková ¼ ČL
vanilková zmrzlina
nebo crème fraîche k podávání

Postup

1

Křehké těsto vyválejte na sílu zhruba 2–3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Seřízněte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou a dejte alespoň na 20 minut chladit, můžete jej dát i do mrazáku. Troubu předehřejte na 190°C.

2

Do formy na těsto položte pečicí papír a vsypte fazole na pečení. Koláč dejte péct na 10 minut, vyjměte fazole i s pečicím papírem a vraťte do trouby ještě na 5–8 minut, aby byl korpus upečený dozlatova.

3

Na náplň prošlehejte v mixéru máslo a cukr, směs by měla lehce zesvětlat. Po jednom zašlehejte vejce, poté zlatý sirup, vanilku a nasekané pekanové ořechy. Vlijte do předpečeného korpusu a uhlaďte. Poklaďte celými pekanovými ořechy, posypte vločkovou solí a dejte do trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 180°C a dopečte ještě 35 minut.

4

Upečený koláč nechte zchladnout, aby byl vlažný, a podávejte jej s kopečkem zmrzliny nebo crème fraîche.

NĚCO NAVÍC
Nejlepší těsto je domácí. Skvělou (a rychlou) volbou bude i kupované, již vyválené. Nedáme dopustit na značku Wewalka.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín