Jednoduchý ořechový koláč, který si zamilujete na první sousto. Pokud budete chtít jeho chuť ještě o něco vylepšit, doporučujeme přilít do náplně trochu brandy nebo koňaku.
Suroviny
Postup
Křehké těsto vyválejte na sílu zhruba 2–3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Seřízněte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou a dejte alespoň na 20 minut chladit, můžete jej dát i do mrazáku. Troubu předehřejte na 190°C.
Do formy na těsto položte pečicí papír a vsypte fazole na pečení. Koláč dejte péct na 10 minut, vyjměte fazole i s pečicím papírem a vraťte do trouby ještě na 5–8 minut, aby byl korpus upečený dozlatova.
Na náplň prošlehejte v mixéru máslo a cukr, směs by měla lehce zesvětlat. Po jednom zašlehejte vejce, poté zlatý sirup, vanilku a nasekané pekanové ořechy. Vlijte do předpečeného korpusu a uhlaďte. Poklaďte celými pekanovými ořechy, posypte vločkovou solí a dejte do trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 180°C a dopečte ještě 35 minut.
Upečený koláč nechte zchladnout, aby byl vlažný, a podávejte jej s kopečkem zmrzliny nebo crème fraîche.
NĚCO NAVÍC
Nejlepší těsto je domácí. Skvělou (a rychlou) volbou bude i kupované, již vyválené. Nedáme dopustit na značku Wewalka.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.