Perníkové odřezky vzniklé při tvoření chaloupky nebo adventního kalendáře můžete rozdrobit a použít jako základ nepečených perníkových kuliček.
Suroviny
Postup
Připravte těsto. V hrnci za stálého míchání zahřívejte med, cukr a máslo, až se cukr rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
Ve velké míse smíchejte mouku s perníkovým kořením a kypřicím práškem. Vejce rozšlehejte, přidejte k mouce spolu s medovou směsí a vše dobře prohněťte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc do lednice.
Druhý den předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
Těsto rozpulte a každý díl vyválejte na plát o tloušťce 5–6 mm. Přeneste pláty na plechy a pečte 15–20 minut.
Mezitím z pevného kartonu vystřihněte šablony na přední a zadní stranu domu, boky, střechu a komín.
Umístěte šablony na horké perníkové pláty a ihned vyřízněte všechny části domu, nezapomeňte na okenní a dveřní otvory. Těsto musí být při krájení ještě horké, jinak se při vykrajování zlomí. Díly perníkové chaloupky nechte vychladnout na mřížce.
Na polevu ušlehejte z bílku tuhý sníh, postupně do něj přidávejte moučkový cukr.
Boky chaloupky k sobě přilepte polevou a nechte dobře zaschnout.
Střešní díly také přilepte polevou a nechte zaschnout, až poté nasaďte komín, přilepte a nechte zaschnout.
Nalijte zbývající polevu do zdobicího sáčku s malým otvorem a ozdobte chaloupku podle libosti.
Nechte důkladně zaschnout a pokud chcete, umístěte do domu čajovou svíčku (s baterií).