Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníková chaloupka
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Snadné Na 16–20 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5954 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 1089 g
Tuky 107 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové odřezky vzniklé při tvoření chaloupky nebo adventního kalendáře můžete rozdrobit a použít jako základ nepečených perníkových kuliček.

Suroviny

Na perníkovou chaloupku
med 250 g
třtinový cukr 250 g
máslo 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
vejce 1 ks
Na bílkovou polevu

Postup

1

Připravte těsto. V hrnci za stálého míchání zahřívejte med, cukr a máslo, až se cukr rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

2

Ve velké míse smíchejte mouku s perníkovým kořením a kypřicím práškem. Vejce rozšlehejte, přidejte k mouce spolu s medovou směsí a vše dobře prohněťte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc do lednice.

3

Druhý den předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozpulte a každý díl vyválejte na plát o tloušťce 5–6 mm. Přeneste pláty na plechy a pečte 15–20 minut.

5

Mezitím z pevného kartonu vystřihněte šablony na přední a zadní stranu domu, boky, střechu a komín.

6

Umístěte šablony na horké perníkové pláty a ihned vyřízněte všechny části domu, nezapomeňte na okenní a dveřní otvory. Těsto musí být při krájení ještě horké, jinak se při vykrajování zlomí. Díly perníkové chaloupky nechte vychladnout na mřížce.

7

Na polevu ušlehejte z bílku tuhý sníh, postupně do něj přidávejte moučkový cukr.

8

Boky chaloupky k sobě přilepte polevou a nechte dobře zaschnout.

9

Střešní díly také přilepte polevou a nechte zaschnout, až poté nasaďte komín, přilepte a nechte zaschnout.

10

Nalijte zbývající polevu do zdobicího sáčku s malým otvorem a ozdobte chaloupku podle libosti.

11

Nechte důkladně zaschnout a pokud chcete, umístěte do domu čajovou svíčku (s baterií).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč