0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Perníkové oplatky se zmrzlinou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2997 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 160 g
Tuky 227 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se oblíbenou ruskou zmrzlinou, ale vdechli jsme jí vánočního ducha – tímhle nápadem dostanete všechny děti!

Suroviny

perníčky
perníkoví panáčci podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
Na zmrzlinu
krémový sýr 230 g
např. Philadelphia, Buko…, pokojové teploty
mléko 180 ml
smetana ke šlehání 240 ml
33%
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 0.25 ČL
krupicový cukr 120 g
žloutek 3 ks
zakysaná smetana 170 g

1 V mixéru rozmixujte sýr s mlékem dohladka a směs přelijte do hrnce. Přidejte smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt, sůl a polovinu cukru. Promíchejte a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, aby směs byla horká, ale nevařila se.

2 Žloutky v míse našlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Opatrně k nim přilijte naběračku horké mléčné směsi a zašlehejte, takto postupně do žloutků vmíchejte asi třetinu mléčné směsi. Žloutky se tak nesrazí. Pak žloutkovou směs přelijte do hrnce ke zbytku mléčné směsi, míchejte a vařte na mírném plameni asi 6 minut do zhoustnutí. Hotovo je, když na vařečce zůstává za prstem zřetelná cestička.

3 Přelijte přes cedník do čisté mísy, důkladně vmíchejte zakysanku a nechte zcela vychladit. Pak umíchejte ve zmrzlinovači.

4 Čerstvě umíchanou měkkou zmrzlinu rozprostřete do nízkého pekáčku vyloženého přesahujícím pečicím papírem a dejte do mrazáku nejméně na 4 hodiny ztuhnout.

5 Pak obsah pekáčku vyjměte s pomocí přesahujícího pečicího papíru a položte na pracovní desku. Zvolenou formičku (stejnou jako na perníkové oplatky) nahřejte v horké vodě, rychle osušte a vykrojte ze zmrzliny požadovaný tvar. Před každým vykrojením formičku opět nahřejte a osušte. Vykrojenou zmrzlinu rychle spojte s oplatkami a dejte ztuhnout do mrazáku. Vyndejte těsně před servírováním.

NĚCO NAVÍC
Oplatky můžete připravit i z kupované zmrzliny. Pokud máte zmrzlinu v papírovém kelímku, nahřejte ostrý nůž, nakrájejte ji i s obalem na silnější kulaté plátky a z nich pomocí formičky vykrájejte tvary. Nebo nechte zmrzlinu 30 minut povolit a pak ji rychle rozetřete v pravidelné vrstvě na pekáček s pečicím papírem a postupujte dále podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit