Perníkové oplatky se zmrzlinou

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3172 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 163 g
Tuky 245 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se oblíbenou ruskou zmrzlinou, ale vdechli jsme jí vánočního ducha – tímhle nápadem dostanete všechny děti!

Suroviny

krémový sýr 230 g
např.Philadelphia, Buko…, pokojové teploty
mléko 180 ml
smetana 240 g
ke šlehání (33%)
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 ČL
krupicový cukr 120 g
žloutek 3 ks
smetana 170 g
zakysaná

1 V mixéru rozmixujte sýr s mlékem dohladka a směs přelijte do hrnce. Přidejte smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt, sůl a polovinu cukru. Promíchejte a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, aby směs byla horká, ale nevařila se.

2 Žloutky v míse našlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Opatrně k nim přilijte naběračku horké mléčné směsi a zašlehejte, takto postupně do žloutků vmíchejte asi třetinu mléčné směsi. Žloutky se tak nesrazí. Pak žloutkovou směs přelijte do hrnce ke zbytku mléčné směsi, míchejte a vařte na mírném plameni asi 6 minut do zhoustnutí. Hotovo je, když na vařečce zůstává za prstem zřetelná cestička.

3 Přelijte přes cedník do čisté mísy, důkladně vmíchejte zakysanku a nechte zcela vychladit. Pak umíchejte ve zmrzlinovači.

4 Čerstvě umíchanou měkkou zmrzlinu rozprostřete do nízkého pekáčku vyloženého přesahujícím pečicím papírem a dejte do mrazáku nejméně na 4 hodiny ztuhnout.

5 Pak obsah pekáčku vyjměte s pomocí přesahujícího pečicího papíru a položte na pracovní desku. Zvolenou formičku (stejnou jako na perníkové oplatky) nahřejte v horké vodě, rychle osušte a vykrojte ze zmrzliny požadovaný tvar. Před každým vykrojením formičku opět nahřejte a osušte. Vykrojenou zmrzlinu rychle spojte s oplatkami a dejte ztuhnout do mrazáku. Vyndejte těsně před servírováním.

NĚCO NAVÍC
Oplatky můžete připravit i z kupované zmrzliny. Pokud máte zmrzlinu v papírovém kelímku, nahřejte ostrý nůž, nakrájejte ji i s obalem na silnější kulaté plátky a z nich pomocí formičky vykrájejte tvary. Nebo nechte zmrzlinu 30 minut povolit a pak ji rychle rozetřete v pravidelné vrstvě na pekáček s pečicím papírem a postupujte dále podle receptu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit