Inspirovali jsme se oblíbenou ruskou zmrzlinou, ale vdechli jsme jí vánočního ducha – tímhle nápadem dostanete všechny děti!
Suroviny
Postup
V mixéru rozmixujte sýr s mlékem dohladka a směs přelijte do hrnce. Přidejte smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt, sůl a polovinu cukru. Promíchejte a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, aby směs byla horká, ale nevařila se.
Žloutky v míse našlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Opatrně k nim přilijte naběračku horké mléčné směsi a zašlehejte, takto postupně do žloutků vmíchejte asi třetinu mléčné směsi. Žloutky se tak nesrazí. Pak žloutkovou směs přelijte do hrnce ke zbytku mléčné směsi, míchejte a vařte na mírném plameni asi 6 minut do zhoustnutí. Hotovo je, když na vařečce zůstává za prstem zřetelná cestička.
Přelijte přes cedník do čisté mísy, důkladně vmíchejte zakysanku a nechte zcela vychladit. Pak umíchejte ve zmrzlinovači.
Čerstvě umíchanou měkkou zmrzlinu rozprostřete do nízkého pekáčku vyloženého přesahujícím pečicím papírem a dejte do mrazáku nejméně na 4 hodiny ztuhnout.
Pak obsah pekáčku vyjměte s pomocí přesahujícího pečicího papíru a položte na pracovní desku. Zvolenou formičku (stejnou jako na perníkové oplatky) nahřejte v horké vodě, rychle osušte a vykrojte ze zmrzliny požadovaný tvar. Před každým vykrojením formičku opět nahřejte a osušte. Vykrojenou zmrzlinu rychle spojte s oplatkami a dejte ztuhnout do mrazáku. Vyndejte těsně před servírováním.
NĚCO NAVÍC
Oplatky můžete připravit i z kupované zmrzliny. Pokud máte zmrzlinu v papírovém kelímku, nahřejte ostrý nůž, nakrájejte ji i s obalem na silnější kulaté plátky a z nich pomocí formičky vykrájejte tvary. Nebo nechte zmrzlinu 30 minut povolit a pak ji rychle rozetřete v pravidelné vrstvě na pekáček s pečicím papírem a postupujte dále podle receptu.