Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníkové oplatky se zmrzlinou

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2997 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 160 g
Tuky 227 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se oblíbenou ruskou zmrzlinou, ale vdechli jsme jí vánočního ducha – tímhle nápadem dostanete všechny děti!

Související recepty

Suroviny

perníčky
perníkoví panáčci podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
Na zmrzlinu
např. Philadelphia, Buko…, pokojové teploty
mléko 180 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl ¼ ČL

Postup

1

V mixéru rozmixujte sýr s mlékem dohladka a směs přelijte do hrnce. Přidejte smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt, sůl a polovinu cukru. Promíchejte a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, aby směs byla horká, ale nevařila se.

2

Žloutky v míse našlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Opatrně k nim přilijte naběračku horké mléčné směsi a zašlehejte, takto postupně do žloutků vmíchejte asi třetinu mléčné směsi. Žloutky se tak nesrazí. Pak žloutkovou směs přelijte do hrnce ke zbytku mléčné směsi, míchejte a vařte na mírném plameni asi 6 minut do zhoustnutí. Hotovo je, když na vařečce zůstává za prstem zřetelná cestička.

3

Přelijte přes cedník do čisté mísy, důkladně vmíchejte zakysanku a nechte zcela vychladit. Pak umíchejte ve zmrzlinovači.

4

Čerstvě umíchanou měkkou zmrzlinu rozprostřete do nízkého pekáčku vyloženého přesahujícím pečicím papírem a dejte do mrazáku nejméně na 4 hodiny ztuhnout.

5

Pak obsah pekáčku vyjměte s pomocí přesahujícího pečicího papíru a položte na pracovní desku. Zvolenou formičku (stejnou jako na perníkové oplatky) nahřejte v horké vodě, rychle osušte a vykrojte ze zmrzliny požadovaný tvar. Před každým vykrojením formičku opět nahřejte a osušte. Vykrojenou zmrzlinu rychle spojte s oplatkami a dejte ztuhnout do mrazáku. Vyndejte těsně před servírováním.

NĚCO NAVÍC
Oplatky můžete připravit i z kupované zmrzliny. Pokud máte zmrzlinu v papírovém kelímku, nahřejte ostrý nůž, nakrájejte ji i s obalem na silnější kulaté plátky a z nich pomocí formičky vykrájejte tvary. Nebo nechte zmrzlinu 30 minut povolit a pak ji rychle rozetřete v pravidelné vrstvě na pekáček s pečicím papírem a postupujte dále podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...