
Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří a existuje celá řada dezertů, které díky perníčkovým ozdobám poslouží jako lahodný zákusek pro sváteční hosty. Prozkoumejte náš výběr těch zaručeně nejlepších!
Jak zařídit, aby byly perníčky měkké hned po upečení?
- Do těsta nedávejte více medu, než je uvedeno v receptu.
- Dbejte na to, abyste perníčky vytáhli včas z trouby (můžete i o minutku dříve, než myslíte).
- Skladujte je v uzavřené nádobě, jinak se ve vytápěných prostorách snadno vysuší.
- Pokud vložíte do nádoby s perníčky kousek jablka, perníčky z něj absorbují vlhkost a změknou.

Norimberské perníčky z žitné mouky podle prvorepublikového receptu
Tyto krásně voňavé perníčky inspirované receptem M. J. Sandtnerové určitě vyzkoušejte také. Ačkoliv kromě mandlí neobsahují žádný tuk, jsou měkké nejen hned po upečení, ale i o měsíc později.
- V původním receptu Sandtnerová používá jako kypřící prostředek cukrářské droždí neboli amonium, ale klasická jedlá soda vám poslouží stejně dobře.

S bílkovou polevou vytvoříte z perníčků malá umělecká díla
Perníčky bez krásných ornamentů z bílkové polevy jsou jako vánoční stromeček bez ozdob, nemyslíte?
- Aby byla poleva dokonale kompaktní a neucpávala vám zdobící sáček, doporučujeme použít extra jemný moučkový cukr. Pokud ho neseženete, prosejte cukr přes jemné sítko.
- Z bílkové polevy snadno vytvoříte dva druhy konzistence polev – hustší pro základní linky a puntíky a řidší glazuru pro potahování celého povrchu perníčků. Tu získáte tak, že zředíte hustší polevu citronovou šťávou.
- K obarvení cukrové polevy se hodí potravinářské gelové barvy. Dejte ale pozor, barví opravdu hodně, takže vám bude stačit opravdu malé množství.
- Co když se v polevě na perníčku udělají bublinky? Ještě než poleva zaschne, bublinky propíchněte jehlou.

Působivá kombinace bílé a hnědé polevy
Bílkovou polevu můžete nakombinovat s polevou čokoládovou. Tmavá a světlá barva spolu krásně kontrastují a pomocí špejle vytvoří efektní zdobení i úplný začátečník.

Veselé perníčky poslouží i jako malý dárek
Perníčky ale nemusíte zdobit jen bílkovou polevou. Zvláště děti si užijí zdobení perníkových stromečků barevným fondánem, lentilkami, barevnou cukrovou rýží a dalším zdobením na dorty, poháry nebo jiné zákusky.
- TIP! Tyto perníkové stromečky zabalené do celofánových sáčků a ozdobené mašličkou můžete rozdávat jako milou pozornost členům rodiny, přátelům nebo kolegům v práci.

Zakončete slavnostní hostinu luxusním dezertem
Trifle je druh vrstveného dezertu, který pochází z britské kuchyně. Obsahuje vrstvy různých ingrediencí (nejčastěji piškotové těsto či piškoty, ovoce, želé, krémy, šlehačku atd.), které se skládají do skleněné mísy a vytváří nádherné efekty.
- Díky své variabilitě se trifle dokáže přizpůsobit všem ročním obdobím. Na Vánoce do něj přidejte perník, karamelový krém, hrušeky a šlehačku. Této kombinaci nikdo neodolá!

Cupcaky s perníčky potěší všechny smysly
Pokud už máte perníčky hotové a chcete si připravit nějaký dezert, který by vám zpříjemnil chvíle při sledování pohádek, zkuste cupcakes. Jejich příprava i samotné pečení vám nezabere více než hodinku. A kromě chuti všichni ocení i jejich roztomilý design.

Bleskový zmrzlinový pohár s perníčky
Budou vám stačit dobře uleželé (měkké) perníčky, vanilková zmrzlina a ingredience na švestkovou omáčku, tedy sušené švestky, povidla, koření a červené víno. Pak už je příprava poháru otázkou několika minut.

Recepty








