Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6738 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 1031 g
Tuky 225 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutný vánoční dort plný ovoce je typicky anglický a ani trochu dietní – vždyť jsme si ho vypůjčili od britské šéfkuchařky a populární požitkářky Nigelly Lawson!

Suroviny

kandované ovoce 750 g
směs sušeného a kandovaného ovoce – např. švestky, rozinky, brusinky, meruňky, kandovaná pomerančová kůra, višně, třešně…
máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 150 g
brandy 80 ml
cherry brandy
amaretto 40 ml
pomeranč 2 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
perníkové koření 2 ČL
kakao holandského typu 2 PL
vejce 3 ks
prošlehaná
mandle 75 g
mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
Na polevu
moučkový cukr 220 g
citronová štáva 2 PL
Na ozdobení
perníčky
perníčkoví sněhuláci podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)

1 Všechno ovoce, máslo, cukr, brandy, amaretto, pomerančovou kůru i šťávu, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte alespoň 30 minut (nebo déle) chladnout.

2 Když směs chladne, předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18–20 cm a výšce okraje 10 cm vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. Papír na vyložení boků by měl formu o několik centimetrů přesahovat.

3 K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mandle a mouku prosátou společně s práškem do pečiva, sodou a solí. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přendejte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude pevný, lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout.

4 Polevu připravte důkladným smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a 1–2 lžícemi horké vody. Polevu naneste na dort a uhlaďte nožem. Ozdobte pocukrovanými perníkovými postavičkami.

NĚCO NAVÍC
Poměr a složení směsi sušeného ovoce můžete upravit podle své chuti. Kromě švestek, rozinek, brusinek, meruněk, višní a kandované pomerančové kůry a kandovaných třešní, které jsme použili my, můžete přidat i zlaté rozinky, fíky či datle nebo méně obvyklý sušený rybíz či borůvky... A zajímavou kombinaci vytvoříte i přidáním kandovaného zázvoru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit