0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6738 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 1031 g
Tuky 225 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutný vánoční dort plný ovoce je typicky anglický a ani trochu dietní – vždyť jsme si ho vypůjčili od britské šéfkuchařky a populární požitkářky Nigelly Lawson!

Suroviny

směs sušeného a kandovaného ovoce – např. švestky, rozinky, brusinky, meruňky, kandovaná pomerančová kůra, višně, třešně…
máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 150 g
brandy 80 ml
cherry brandy
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
perníkové koření 2 ČL
kakao holandského typu 2 PL
vejce 3 ks
prošlehaná
mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
jedlá soda ½ ČL
sůl 1 špetka
Na polevu
moučkový cukr 220 g
citronová šťáva 2 PL
Na ozdobení
perníčky
perníčkoví sněhuláci podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)

1 Všechno ovoce, máslo, cukr, brandy, amaretto, pomerančovou kůru i šťávu, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte alespoň 30 minut (nebo déle) chladnout.

2 Když směs chladne, předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18–20 cm a výšce okraje 10 cm vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. Papír na vyložení boků by měl formu o několik centimetrů přesahovat.

3 K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mandle a mouku prosátou společně s práškem do pečiva, sodou a solí. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přendejte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude pevný, lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout.

4 Polevu připravte důkladným smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a 1–2 lžícemi horké vody. Polevu naneste na dort a uhlaďte nožem. Ozdobte pocukrovanými perníkovými postavičkami.

NĚCO NAVÍC
Poměr a složení směsi sušeného ovoce můžete upravit podle své chuti. Kromě švestek, rozinek, brusinek, meruněk, višní a kandované pomerančové kůry a kandovaných třešní, které jsme použili my, můžete přidat i zlaté rozinky, fíky či datle nebo méně obvyklý sušený rybíz či borůvky... A zajímavou kombinaci vytvoříte i přidáním kandovaného zázvoru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč