0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6738 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 1031 g
Tuky 225 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutný vánoční dort plný ovoce je typicky anglický a ani trochu dietní – vždyť jsme si ho vypůjčili od britské šéfkuchařky a populární požitkářky Nigelly Lawson!

Suroviny

kandované ovoce 750 g
směs sušeného a kandovaného ovoce – např. švestky, rozinky, brusinky, meruňky, kandovaná pomerančová kůra, višně, třešně…
máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 150 g
brandy 80 ml
cherry brandy
amaretto 40 ml
pomeranč 2 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
perníkové koření 2 ČL
kakao holandského typu 2 PL
vejce 3 ks
prošlehaná
mandle 75 g
mleté
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
sůl 1 špetka
Na polevu
moučkový cukr 220 g
citronová štáva 2 PL
Na ozdobení
perníčky
perníčkoví sněhuláci podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)

1 Všechno ovoce, máslo, cukr, brandy, amaretto, pomerančovou kůru i šťávu, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte alespoň 30 minut (nebo déle) chladnout.

2 Když směs chladne, předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18–20 cm a výšce okraje 10 cm vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. Papír na vyložení boků by měl formu o několik centimetrů přesahovat.

3 K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mandle a mouku prosátou společně s práškem do pečiva, sodou a solí. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přendejte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude pevný, lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout.

4 Polevu připravte důkladným smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a 1–2 lžícemi horké vody. Polevu naneste na dort a uhlaďte nožem. Ozdobte pocukrovanými perníkovými postavičkami.

NĚCO NAVÍC
Poměr a složení směsi sušeného ovoce můžete upravit podle své chuti. Kromě švestek, rozinek, brusinek, meruněk, višní a kandované pomerančové kůry a kandovaných třešní, které jsme použili my, můžete přidat i zlaté rozinky, fíky či datle nebo méně obvyklý sušený rybíz či borůvky... A zajímavou kombinaci vytvoříte i přidáním kandovaného zázvoru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit