Hutný vánoční dort plný ovoce je typicky anglický a ani trochu dietní – vždyť jsme si ho vypůjčili od britské šéfkuchařky a populární požitkářky Nigelly Lawson!
Suroviny
1 Všechno ovoce, máslo, cukr, brandy, amaretto, pomerančovou kůru i šťávu, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte alespoň 30 minut (nebo déle) chladnout.
2 Když směs chladne, předehřejte troubu na 150°C. Dortovou formu o průměru 18–20 cm a výšce okraje 10 cm vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. Papír na vyložení boků by měl formu o několik centimetrů přesahovat.
3 K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mandle a mouku prosátou společně s práškem do pečiva, sodou a solí. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přendejte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude pevný, lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout.
4 Polevu připravte důkladným smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a 1–2 lžícemi horké vody. Polevu naneste na dort a uhlaďte nožem. Ozdobte pocukrovanými perníkovými postavičkami.
NĚCO NAVÍC
Poměr a složení směsi sušeného ovoce můžete upravit podle své chuti. Kromě švestek, rozinek, brusinek, meruněk, višní a kandované pomerančové kůry a kandovaných třešní, které jsme použili my, můžete přidat i zlaté rozinky, fíky či datle nebo méně obvyklý sušený rybíz či borůvky... A zajímavou kombinaci vytvoříte i přidáním kandovaného zázvoru.