Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníčky s polevou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4248 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 631 g
Tuky 127 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do perníčkového těsta nepřidávejte vodu ani mléko – když se vám ho nebude dařit zpracovat, pomozte si trochou tuku. U polevy platí, že čím hustší je, tím tenčí linky s ní budete moci dělat. Ruku do ohně dáváme za recept od slavného šéfkuchaře Thomase Kellera. Měření bílků vypadá jako zbytečnost, ale díky tomu poměr sedí a vaše poleva bude mít hned napoprvé ideální hustotu.

Suroviny

vejce 3 ks
2 do těsta + 1 vejce na potření
máslo 100 g
lze použít i rostlinný tuk na pečení (hera)
med 2 PL
rozpuštěný
2–3 lžičky podle chuti
+ trocha navíc na poprášení
chcete-li mít tmavé perníčky
Na polevu
prosátý
cca 1/4 lžičky
Na další zdobení
badyán hvězdičky
skořice svitky
na poprášení

Postup

1

V míse utřete moučkový cukr se 2 vejci a máslem či herou, přidejte med a perníkové koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou. Chcete-li mít perníky tmavé, přidejte ještě kakao. Vypracujte nelepivé těsto a na válu ho ještě prohněťte. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte malý kousek másla nebo hery. Pokud se naopak lepí, poprašte ho ještě trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici.

2

Potom těsto vyválejte na 4–6mm silný plát a vykrajujte z něj požadované tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud potřebujete z těsta vykrojit větší tvar, udělejte plát spíš silnější, aby se perník nepolámal.

3

Troubu předehřejte na 170°C. Vykrojené perníčky pečte dozlatova, trvá to asi 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky po vytažení z trouby potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.

4

Připravte polevu. Bílky mírně našlehejte vidličkou, půjdou tak lépe zvážit. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete vařečkou (nebo v robotu), dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar.

5

Hotové perníčky zdobte utřenou bílkovou polevou, kořením, čokoládovou polevou, dávejte do nich zmrzlinu...

CO S PERNÍČKY...

perníčky

PERNÍKOVÉ STROMEČKY 
Perníčky můžete vykrájet a nazdobit na sto způsobů – zkuste třeba stromky s badyánovými hvězdičkami a skořicovými kmeny. Hodí se na ozdobení stolu, ale zkrášlit jimi můžete i cupcaky nebo dorty a skvělé budou i jako míchátka do vánočního svařáku.

PERNÍKOVÝ ŘETĚZ 
Vypadá perfektně na stromečku nebo na okně – stačí do perníčků před pečením udělat vždy dva otvory a pak už je jen navléknout na ozdobnou stužku.

JMENOVKY NA STŮL (úvodní fotografie)
Když se letos rozhodnete pro slavnostní tabuli v duchu českých tradic, oceníte perníčkové jmenovky nebo perníčky na stužce, které použijete místo kroužku na ubrousek. 

OZDOBY NA STROMEČEK I ADVENTNÍ VĚNEC
Nejlepší ozdoby jsou ty jedlé – alespoň pak nemusíte řešit, kde je uskladnit na příští rok, prostě je sníte a napřesrok si upečete nové, přesně takové, jaké právě potřebujete.

DÁREČKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
Možná jste si vzpomněli, že ještě nemáte drobné dárky pro své kamarádky, kolegy v práci nebo pro paní učitelku do školky – zalovte v krabici s nazdobenými perníčky, dejte je do celofánových sáčků a převažte mašličkou. Takovým dárkem zaručeně překvapíte nejen ženy. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...