Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 4 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4063 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 625 g
Tuky 116 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do perníčkového těsta nepřidávejte vodu ani mléko – když se vám ho nebude dařit zpracovat, pomozte si trochou tuku. U polevy platí, že čím hustší je, tím tenčí linky s ní budete moci dělat. Ruku do ohně dáváme za recept od slavného šéfkuchaře Thomase Kellera. Měření bílků vypadá jako zbytečnost, ale díky tomu poměr sedí a vaše poleva bude mít hned napoprvé ideální hustotu.

Suroviny

moučkový cukr 140 g
vejce 2 ks
a 1 vejce na potření
máslo 100 g
lze použít i hera
med 2 PL
rozpuštěný
perníkové koření 2 ČL
mouka pšeničná hladká 400 g
a trocha navíc na poprášení
jedlá soda 1 ČL
kakao 2 ČL
holandského typu (chcete-li mít tmavé perníčky)
Na polevu
bílek 50 g
moučkový cukr 200 g
prosátý
citronová štáva 2 g
(1/4)
Na další zdobení
badyán hvězdička
skořice svitek
moučkový cukr
na poprášení

1 V míse utřete moučkový cukr se 2 vejci a máslem či herou, přidejte med a perníkové koření. Do takto připravené hmoty vmíchejte prosátou mouku smíchanou se sodou. Chcete-li mít perníky tmavé, přidejte ještě kakao. Vypracujte nelepivé těsto a na válu ho ještě prohněťte. Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte malý kousek másla nebo hery. Pokud se naopak lepí, poprašte ho ještě trochou mouky a zapracujte ji. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici.

2 Potom těsto vyválejte na 4–6mm silný plát a vykrajujte z něj požadované tvary. Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud potřebujete z těsta vykrojit větší tvar, udělejte plát spíš silnější, aby se perník nepolámal.

3 Troubu předehřejte na 170°C. Vykrojené perníčky pečte dozlatova, trvá to asi 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky po vytažení z trouby potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Nechte vychladnout.

4 Připravte polevu. Bílky mírně našlehejte vidličkou, půjdou tak lépe zvážit. Cukr prosejte do misky a přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Přilijte odměřené bílky a třete vařečkou (nebo v robotu), dokud poleva nezhoustne a nedrží tvar.

5 Hotové perníčky zdobte utřenou bílkovou polevou, kořením, čokoládovou polevou, dávejte do nich zmrzlinu...

 

CO S PERNÍČKY...

PERNÍKOVÉ STROMEČKY 
Perníčky můžete vykrájet a nazdobit na sto způsobů – zkuste třeba stromky s badyánovými hvězdičkami a skořicovými kmeny. Hodí se na ozdobení stolu, ale zkrášlit jimi můžete i cupcaky nebo dorty a skvělé budou i jako míchátka do vánočního svařáku.

PERNÍKOVÝ ŘETĚZ 
Vypadá perfektně na stromečku nebo na okně – stačí do perníčků před pečením udělat vždy dva otvory a pak už je jen navléknout na ozdobnou stužku.

JMENOVKY NA STŮL (úvodní fotografie)
Když se letos rozhodnete pro slavnostní tabuli v duchu českých tradic, oceníte perníčkové jmenovky nebo perníčky na stužce, které použijete místo kroužku na ubrousek. 

OZDOBY NA STROMEČEK I ADVENTNÍ VĚNEC
Nejlepší ozdoby jsou ty jedlé – alespoň pak nemusíte řešit, kde je uskladnit na příští rok, prostě je sníte a napřesrok si upečete nové, přesně takové, jaké právě potřebujete.

DÁREČKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
Možná jste si vzpomněli, že ještě nemáte drobné dárky pro své kamarádky, kolegy v práci nebo pro paní učitelku do školky – zalovte v krabici s nazdobenými perníčky, dejte je do celofánových sáčků a převažte mašličkou. Takovým dárkem zaručeně překvapíte nejen ženy. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit