Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 5 menšícn bábovek o průměru 10 cm nebo 1 klasickou
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 125 g změklého másla + na formu
    • 125 g třtinového cukru
    • 3 žloutky
    • 180 g hladké mouky
    • 50 g mandlové mouky nebo strouhaných mandlí
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1–2 lžičky perníkového koření
    • 200 g řeckého nebo hustého bílého jogurtu 
    • 3 bílky
    • špetka soli
    • 100 g sušených brusinek 
    • polohrubá/hrubá mouka na vysypání formy

    NA OZDOBENÍ

    • moučkový cukr na poprášení
    • perníkové paroží (viz recept na perníky)
    • tymián nebo citronový tymián

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny. Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.

2 Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.

3 Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.

4 Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Perníčky s polevou

Perníkové oplatky se zmrzlinou

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Vánoční dort inspirovaný Nigellou Lawson

Perníkové Vánoce

Přidat komentář