Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Brusinková bábovka s perníkovým parožím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

4.7 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 5 menšícn bábovek o průměru 10 cm nebo 1 klasickou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4028 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 328 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + navíc trocha na vymazání formy
třtinový cukr 125 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
mouka mandlová 50 g
nebo strouhané mandle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
jogurt řeckého typu 200 g
bílek 3 ks
sůl 1 špetka
sušené brusinky 100 g
mouka pšeničná polohrubá
nebo hrubá, na vysypání formy
Na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení
perníčky
perníkové paroží podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
tymián
nebo citronový tymián

1 Troubu předehřejte na 180°C. Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny. Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.

2 Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.

3 Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.

4 Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit