Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny.
Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.
Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.
Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.
Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.
Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.
NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 9 receptů na ozdobené perníčky – ideální zákusek pro vánoční návštěvu(9 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )