0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Brusinková bábovka s perníkovým parožím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

4.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Na 5 menšícn bábovek o průměru 10 cm nebo 1 klasickou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4028 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 328 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + navíc trocha na vymazání formy
třtinový cukr 125 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
mouka mandlová 50 g
nebo strouhané mandle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
jogurt řeckého typu 200 g
bílek 3 ks
sůl 1 špetka
sušené brusinky 100 g
mouka pšeničná polohrubá
nebo hrubá, na vysypání formy
Na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení
perníčky
perníkové paroží podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
tymián
nebo citronový tymián

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny.

3

Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.

4

Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs.

5

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.

6

Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.

7

Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.

8

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit