0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

Brusinková bábovka s perníkovým parožím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brusinková bábovka s perníkovým parožím

4.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 5 menšícn bábovek o průměru 10 cm nebo 1 klasickou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4028 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 328 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.

Suroviny

máslo 125 g
změklé + navíc trocha na vymazání formy
třtinový cukr 125 g
žloutek 3 ks
mouka pšeničná hladká 180 g
nebo strouhané mandle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
sůl 1 špetka
sušené brusinky 100 g
mouka pšeničná polohrubá
nebo hrubá, na vysypání formy
Na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení
perníčky
perníkové paroží podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
tymián
nebo citronový tymián

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny.

3

Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.

4

Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs.

5

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.

6

Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.

7

Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.

8

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč