Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brusinková bábovka s perníkovým parožím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na 5 menšícn bábovek o průměru 10 cm nebo 1 klasickou

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4028 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 328 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si Vánoce ve skandinávském stylu, do něhož skvěle zapadají brusinkové bábovičky s perníkovým parožím.

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
změklé + navíc trocha na vymazání formy
třtinový cukr 125 g
nebo strouhané mandle
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 1 špetka
sušené brusinky 100 g
nebo hrubá, na vysypání formy
Na ozdobení
na poprášení
perníčky
perníkové paroží podle receptu na perníčky s polevou (viz výše)
tymián
nebo citronový tymián

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané pěny.

3

Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky.

4

Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs.

5

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec opatrně vmíchejte brusinky.

6

Těsto nalijte do několika menších bábovkových formiček (nebo do jedné klasické bábovkové formy) vymazaných máslem a vysypaných polohrubou/hrubou moukou a pečte přibližně 30 minut (nebo 45–50 v případě velké formy). Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení suchá, je bábovka hotová.

7

Po vytažení z trouby nechte 5–10 minut chladnout ve formičkách (15 minut v případě velké bábovky) a poté je vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout.

8

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem, vsaďte do nich perníkové paroží a ozdobte tymiánem.

NĚCO NAVÍC
My jsme na paroží použili velkou formou na jelena, z něhož jsme pak odřízli zbytek těla, ale pokud nemáte vhodné vykrajovátko, udělejte si šablonu z tvrdého papíru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín