Perníkový koláč (gevulde speculaas)

Perníkový koláč (gevulde speculaas)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníkový koláč (gevulde speculaas)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 455 g
Tuky 295 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s perníkovým kořením a náplní z mandlí je dezert, který se tradičně peče v Nizozemsku na svátek sv. Mikuláše, ten v doprovodu Černého Petra obchází domácnosti s dárečky obdobně jako u nás.

Suroviny

Na mandlovou pastu
mandle loupané 125 g
lze použít i mleté mandle či mandlovou mouku
krupicový cukr 120 g
vejce 1 ks
velké
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 130 g
sůl 1 špetka
perníkové koření 2 PL
viz odkaz v postupu receptu
máslo 175 g
nakrájené na kostičky + navíc na vymazání formy
vejce 1 ks
mandle loupané 100 g
na ozdobení

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Perníkové koření a tipy, jak si jej připravit doma

Více

Postup

1

Připravte mandlovou pastu. Mandle umelte najemno, přidejte cukr a dohromady mixujte asi 2 minuty. Přidejte vejce a citronovou kůru a dokonale smíchejte. Uložte do chladničky – mandlovou pastu lze udělat i den předem.

2

Na těsto smíchejte všechny suché přísady, přidejte máslo a vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny. Těsto ale můžete připravit až týden dopředu, vůně koření se v něm lépe rozloží.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 26 cm vymažte máslem. Těsto rozdělte na poloviny a na mírně pomoučněné pracovní desce je vyválejte.

4

První díl těsta přeneste do formy. Vejce prošlehejte se lžící studené vody, částí směsi potřete těsto ve formě. Pak na těsto až ke krajům naneste mandlovou pastu – pokud je řídká, jednoduše ji natřete, je-li naopak tužší, rozválejte ji mezi dvěma potravinářskými fóliemi a přeneste na spodní díl koláče.

5

Pastu potřete další třetinou prošle- haného vejce. Přiklopte druhým plátem (dobře utěsněte) a vršek potřete zbylým vejcem. Posázejte mandlemi a dejte péct na 40 minut. Před krájením nechte ve formě zcela vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit