Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkový koláč (gevulde speculaas)
Perníkový koláč (gevulde speculaas)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníkový koláč (gevulde speculaas)

3.5/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 455 g
Tuky 295 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s perníkovým kořením a náplní z mandlí je dezert, který se tradičně peče v Nizozemsku na svátek sv. Mikuláše, ten v doprovodu Černého Petra obchází domácnosti s dárečky obdobně jako u nás.

Suroviny

Na mandlovou pastu
lze použít i mleté mandle či mandlovou mouku
vejce 1 ks
velké
nastrouhaná
Na těsto
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 130 g
sůl 1 špetka
viz odkaz v postupu receptu
máslo 175 g
nakrájené na kostičky + navíc na vymazání formy
vejce 1 ks
na ozdobení

Postup

1

Připravte mandlovou pastu. Mandle umelte najemno, přidejte cukr a dohromady mixujte asi 2 minuty. Přidejte vejce a citronovou kůru a dokonale smíchejte. Uložte do chladničky – mandlovou pastu lze udělat i den předem.

2

Na těsto smíchejte všechny suché přísady, přidejte máslo a vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny. Těsto ale můžete připravit až týden dopředu, vůně koření se v něm lépe rozloží.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 26 cm vymažte máslem. Těsto rozdělte na poloviny a na mírně pomoučněné pracovní desce je vyválejte.

4

První díl těsta přeneste do formy. Vejce prošlehejte se lžící studené vody, částí směsi potřete těsto ve formě. Pak na těsto až ke krajům naneste mandlovou pastu – pokud je řídká, jednoduše ji natřete, je-li naopak tužší, rozválejte ji mezi dvěma potravinářskými fóliemi a přeneste na spodní díl koláče.

5

Pastu potřete další třetinou prošle- haného vejce. Přiklopte druhým plátem (dobře utěsněte) a vršek potřete zbylým vejcem. Posázejte mandlemi a dejte péct na 40 minut. Před krájením nechte ve formě zcela vychladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč