0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníkový koláč (gevulde speculaas)

Perníkový koláč (gevulde speculaas)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníkový koláč (gevulde speculaas)

3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 455 g
Tuky 295 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s perníkovým kořením a náplní z mandlí je dezert, který se tradičně peče v Nizozemsku na svátek sv. Mikuláše, ten v doprovodu Černého Petra obchází domácnosti s dárečky obdobně jako u nás.

Suroviny

Na mandlovou pastu
mandle loupané 125 g
lze použít i mleté mandle či mandlovou mouku
krupicový cukr 120 g
vejce 1 ks
velké
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 130 g
sůl 1 špetka
perníkové koření 2 PL
viz odkaz v postupu receptu
máslo 175 g
nakrájené na kostičky + navíc na vymazání formy
vejce 1 ks
mandle loupané 100 g
na ozdobení

Postup

1

Připravte mandlovou pastu. Mandle umelte najemno, přidejte cukr a dohromady mixujte asi 2 minuty. Přidejte vejce a citronovou kůru a dokonale smíchejte. Uložte do chladničky – mandlovou pastu lze udělat i den předem.

2

Na těsto smíchejte všechny suché přísady, přidejte máslo a vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny. Těsto ale můžete připravit až týden dopředu, vůně koření se v něm lépe rozloží.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 26 cm vymažte máslem. Těsto rozdělte na poloviny a na mírně pomoučněné pracovní desce je vyválejte.

4

První díl těsta přeneste do formy. Vejce prošlehejte se lžící studené vody, částí směsi potřete těsto ve formě. Pak na těsto až ke krajům naneste mandlovou pastu – pokud je řídká, jednoduše ji natřete, je-li naopak tužší, rozválejte ji mezi dvěma potravinářskými fóliemi a přeneste na spodní díl koláče.

5

Pastu potřete další třetinou prošle- haného vejce. Přiklopte druhým plátem (dobře utěsněte) a vršek potřete zbylým vejcem. Posázejte mandlemi a dejte péct na 40 minut. Před krájením nechte ve formě zcela vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit