Recept jsme si vypůjčili z kuchařky Sweet světoznámého šéfkuchaře Yotam Ottolenghiho a jeho dlouholeté spolupracovnice Helen Goh. A je to láska na první ochutnání!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Mleté mandle, oba druhy cukru, mouku, máslo a sůl vsypte do food processoru a několika pulzy propracujte, dokud směs nezíská konzistenci strouhanky/drobenky. Dvě třetiny směsi (zhruba 430 g) přesuňte do větší misky, přidejte jogurt, vejce, mandlový extrakt (nebo koření mahleb) a muškátový oříšek a dobře promíchejte.
Na dno 12 podlouhlých hranatých nebo klasických muffinových formiček (my jsme použili silikonové) nasypte zbylou třetinu směsi. Vrstva by měla sahat zhruba do třetiny výšky formiček. Pomocí prstů nebo lžičky upěchujte.
Pomocí dvou lžiček plňte každou formičku až po okraj jogurtovým těstem a uhlaďte nožem. Formičky vyrovnejte na plech (pokud používáte muffinový plech, tak nemusíte), vložte do trouby a pečte 30–35 minut dozlatova. V polovině pečení plech obraťte o 180°. Koláčky by měly být krásně zlaté a špejle zapíchnutá do středu jednoho z nich by měla být po vytažení čistá. Koláčky budou možná vypadat uvnitř lehce nedopečeně a vlhce, ale to je správně.
Nechte koláčky 15–30 minut chladnout ve formičkách a poté je vyklepněte.
Podávat je můžete ještě vlažné nebo
je nechte úplně vychladnout a před podáváním je poprašte moučkovým cukrem (viz Něco navíc) a ozdobte trochou mascarpone, posypte sekanými pistáciemi a na kopeček mascarpone položte zrnko granátového jablka.
NĚCO NAVÍC
Na každý koláček šikmo položte kousek pečicího papíru a nepřikrytou stranu vydatně poprašte moučkovým cukrem. Když sundáte pečicí papír, bude mít vrstvička cukru krásně ostrou konturu.