0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)
ZDROJ: Obi Onyeador/Unsplash
sdílet:

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 559 g
Tuky 248 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept jsme si vypůjčili z kuchařky Sweet světoznámého šéfkuchaře Yotam Ottolenghiho a jeho dlouholeté spolupracovnice Helen Goh. A je to láska na první ochutnání!

Suroviny

mandle 240 g
mleté
třtinový cukr demerara 135 g
třtinový cukr muscovado světlý 135 g
mouka pohanková hladká 50 g
+ na vysypání formiček
máslo 80 g
vychlazené a nakrájené + na vymazání formiček
sůl ¾ ČL
vejce 90 g
cca 1 a 1/2 vejce
mandlový extrakt ¼ ČL
nebo 1 lžíce koření mahleb
muškátový oříšek ¾ ČL
nastrouhaný
K podávání
pistácie 1,5 ČL
vyloupané, oloupané a najemno nasekané
12 vyloupaných zrnek
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Mleté mandle, oba druhy cukru, mouku, máslo a sůl vsypte do food processoru a několika pulzy propracujte, dokud směs nezíská konzistenci strouhanky/drobenky. Dvě třetiny směsi (zhruba 430 g) přesuňte do větší misky, přidejte jogurt, vejce, mandlový extrakt (nebo koření mahleb) a muškátový oříšek a dobře promíchejte.

2

Na dno 12 podlouhlých hranatých nebo klasických muffinových formiček (my jsme použili silikonové) nasypte zbylou třetinu směsi. Vrstva by měla sahat zhruba do třetiny výšky formiček. Pomocí prstů nebo lžičky upěchujte.

3

Pomocí dvou lžiček plňte každou formičku až po okraj jogurtovým těstem a uhlaďte nožem. Formičky vyrovnejte na plech (pokud používáte muffinový plech, tak nemusíte), vložte do trouby a pečte 30–35 minut dozlatova. V polovině pečení plech obraťte o 180°. Koláčky by měly být krásně zlaté a špejle zapíchnutá do středu jednoho z nich by měla být po vytažení čistá. Koláčky budou možná vypadat uvnitř lehce nedopečeně a vlhce, ale to je správně.

4

Nechte koláčky 15–30 minut chladnout ve formičkách a poté je vyklepněte.

5

Podávat je můžete ještě vlažné nebo
je nechte úplně vychladnout a před podáváním je poprašte moučkovým cukrem (viz Něco navíc) a ozdobte trochou mascarpone, posypte sekanými pistáciemi a na kopeček mascarpone položte zrnko granátového jablka.

NĚCO NAVÍC
Na každý koláček šikmo položte kousek pečicího papíru a nepřikrytou stranu vydatně poprašte moučkovým cukrem. Když sundáte pečicí papír, bude mít vrstvička cukru krásně ostrou konturu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...