0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)
ZDROJ: Obi Onyeador/Unsplash
sdílet:

Perské zamilované koláčky (Persian love cakes)

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 12 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 559 g
Tuky 248 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept jsme si vypůjčili z kuchařky Sweet světoznámého šéfkuchaře Yotam Ottolenghiho a jeho dlouholeté spolupracovnice Helen Goh. A je to láska na první ochutnání!

Suroviny

mandle 240 g
mleté
třtinový cukr demerara 135 g
třtinový cukr muscovado světlý 135 g
mouka pohanková hladká 50 g
+ na vysypání formiček
máslo 80 g
vychlazené a nakrájené + na vymazání formiček
sůl ¾ ČL
vejce 90 g
cca 1 a 1/2 vejce
mandlový extrakt ¼ ČL
nebo 1 lžíce koření mahleb
muškátový oříšek ¾ ČL
nastrouhaný
K podávání
pistácie 1,5 ČL
vyloupané, oloupané a najemno nasekané
12 vyloupaných zrnek
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Mleté mandle, oba druhy cukru, mouku, máslo a sůl vsypte do food processoru a několika pulzy propracujte, dokud směs nezíská konzistenci strouhanky/drobenky. Dvě třetiny směsi (zhruba 430 g) přesuňte do větší misky, přidejte jogurt, vejce, mandlový extrakt (nebo koření mahleb) a muškátový oříšek a dobře promíchejte.

2

Na dno 12 podlouhlých hranatých nebo klasických muffinových formiček (my jsme použili silikonové) nasypte zbylou třetinu směsi. Vrstva by měla sahat zhruba do třetiny výšky formiček. Pomocí prstů nebo lžičky upěchujte.

3

Pomocí dvou lžiček plňte každou formičku až po okraj jogurtovým těstem a uhlaďte nožem. Formičky vyrovnejte na plech (pokud používáte muffinový plech, tak nemusíte), vložte do trouby a pečte 30–35 minut dozlatova. V polovině pečení plech obraťte o 180°. Koláčky by měly být krásně zlaté a špejle zapíchnutá do středu jednoho z nich by měla být po vytažení čistá. Koláčky budou možná vypadat uvnitř lehce nedopečeně a vlhce, ale to je správně.

4

Nechte koláčky 15–30 minut chladnout ve formičkách a poté je vyklepněte.

5

Podávat je můžete ještě vlažné nebo
je nechte úplně vychladnout a před podáváním je poprašte moučkovým cukrem (viz Něco navíc) a ozdobte trochou mascarpone, posypte sekanými pistáciemi a na kopeček mascarpone položte zrnko granátového jablka.

NĚCO NAVÍC
Na každý koláček šikmo položte kousek pečicího papíru a nepřikrytou stranu vydatně poprašte moučkovým cukrem. Když sundáte pečicí papír, bude mít vrstvička cukru krásně ostrou konturu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč