Původní recept na omáčku pracuje s telecí šťávou (jus), ale ruku na srdce – máte, podobně jako Chateaubriand, spoustu času a vlastního kuchaře?
Suroviny
Postup
Omáčka: Oloupejte šalotku a prolisujte ji lisem na česnek do bílého vína. Přidejte pokrájený žampion, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, zredukujte na třetinu, přidejte vývar a vše zredukujte na půlku.
Mezitím připravte bylinkové máslo: v míse utřete máslo s petrželkou a vmíchejte sůl, kajenský pepř a citronovou šťávu.
Redukci bílého vína a vývaru sceďte přes jemné kovové sítko a stáhněte z tepla, prošlehejte s bylinkovým máslem a těsně před podáváním přidejte estragon.
Zahřejte troubu na 230 °C. Maso potřete olivovým olejem a posypte trochou hrubě mletého pepře. Dejte ho na minutu z každé strany pod nažhavený gril či na rozpálenou pánev a pak ho přeneste na mřížku postavenou v pekáčku a pečte asi 12 až 15 minut v předehřáté troubě. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odstát (můžete ho zabalit do alobalu) a podávejte nakrájený s omáčkou a brambůrkami.