Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Biftek Chateaubriand
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3066 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 332 g
Tuky 129 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní recept na omáčku pracuje s telecí šťávou (jus), ale ruku na srdce – máte, podobně jako Chateaubriand, spoustu času a vlastního kuchaře?

Suroviny

z prostředka, každý cca 8 cm silný (po cca 500 g)
olivový olej panenský
pepř
čerstvě mletý
opečené na másle
Na omáčku
tymián 1 snítka
vývar hovězí 200 ml
nebo bujon
máslo 125 g
změklé
petrželka 2 ČL
najemno + na ozdobu
sůl 1 špetka
kajenský pepř
dle chuti
estragon 1 ČL
najemno

Postup

1

Omáčka: Oloupejte šalotku a prolisujte ji lisem na česnek do bílého vína. Přidejte pokrájený žampion, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, zredukujte na třetinu, přidejte vývar a vše zredukujte na půlku.

2

Mezitím připravte bylinkové máslo: v míse utřete máslo s petrželkou a vmíchejte sůl, kajenský pepř a citronovou šťávu.

3

Redukci bílého vína a vývaru sceďte přes jemné kovové sítko a stáhněte z tepla, prošlehejte s bylinkovým máslem a těsně před podáváním přidejte estragon.

4

Zahřejte troubu na 230 °C. Maso potřete olivovým olejem a posypte trochou hrubě mletého pepře. Dejte ho na minutu z každé strany pod nažhavený gril či na rozpálenou pánev a pak ho přeneste na mřížku postavenou v pekáčku a pečte asi 12 až 15 minut v předehřáté troubě. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odstát (můžete ho zabalit do alobalu) a podávejte nakrájený s omáčkou a brambůrkami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín