Biftek Chateaubriand

Biftek Chateaubriand

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2899 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 313 g
Tuky 124 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní recept na omáčku pracuje s telecí šťávou (jus), ale ruku na srdce – máte, podobně jako Chateaubriand, spoustu času a vlastního kuchaře?

Suroviny

svíčková 2
z prostředku, každý cca 8 cm silný (každý o váze cca 500h)
olivový olej
a hrubě mletý pepř
brambory 700 g
malé, dle potřeby oloupané, uvařené doměkka a opečené na másle
Na omáčku
šalotka 2 ks
víno bílé 200 ml
dobré
1 ks
hnědý žampion malý
tymián 1 snítek
bobkový list 2 ks
nemusejí být
vývar hovězí 200 ml
kvalitní (my jsme použili tekutý bujon v sáčku, který prodává Marks & Spencer)
máslo 125 g
změklý
petrželka 2 ČL
najemno + trochu na ozdobu brambor
sůl 1 špetka
kajenský pepř
dle chuti
citronová štáva
dle chuti
estragon 1 ČL
najemno

1 Omáčka: Oloupejte šalotku a prolisujte ji lisem na česnek do bílého vína. Přidejte pokrájený žampion, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu, zredukujte na třetinu, přidejte vývar a vše zredukujte na půlku.

2 Mezitím připravte bylinkové máslo: v míse utřete máslo s petrželkou a vmíchejte sůl, kajenský pepř a citronovou šťávu.

3 Redukci bílého vína a vývaru sceďte přes jemné kovové sítko a stáhněte z tepla, prošlehejte s bylinkovým máslem a těsně před podáváním přidejte estragon.

4 Zahřejte troubu na 230 °C. Maso potřete olivovým olejem a posypte trochou hrubě mletého pepře. Dejte ho na minutu z každé strany pod nažhavený gril či na rozpálenou pánev a pak ho přeneste na mřížku postavenou v pekáčku a pečte asi 12 až 15 minut v předehřáté troubě. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odstát (můžete ho zabalit do alobalu) a podávejte nakrájený s omáčkou a brambůrkami.

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit