Hovězí biftek

Hovězí biftek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1567 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 9 g
Tuky 139 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Předpokladem úspěchu je kvalitní maso a kvalitní pánev. Doporučujeme hovězí z býka do 18 měsíců a dobře vodivou nepřilnavou pánvičku – třeba přímo grilovací.

Suroviny

svíčková 2 plátek
4 cm vysoké
olivový olej
na potření, může být i ochucený
pepř mletý
čerstvě mletý
víno červené 5 PL
lze nahradit portským vínem
máslo 1 plátek
hořčice hrubozrnná 1 PL
med 1 ČL
1 Maso potřete olejem a poprašte pepřem a nechte aspoň hodinu odležet. Kvalitní nepřilnavou pánev rozpalte na maximum, thermo-spot u pánví Tefal by měl rudě zářit. Do pánve položte biftek a tři minuty ho opékejte z jedné strany, pak ho opatrně pomocí dřevěné obracečky nebo kleští otočte a pečte tři minuty i z druhé strany. Maso pak zabalte do alobalu a nechte 5 minut odležet. Mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů.

2 Bifteky rozbalte, zachyťte šťávu, kterou pustily, a osolte je. Opět je zabalte a dejte je na 4 minuty dojít do trouby – získáte tam středně propečené šťavnaté hovězí.

3 Pánev, kde jste maso opékali, vraťte na oheň, vlijte sherry nebo portské a odvařte všechny přípečky. Přilijte šťávu, kterou maso pustilo a vmíchejte máslo a hořčici. Omáčku dolaďte solí, pepřem a medem. Podávejte k masu. Jako přílohu doporučujeme opečenou zeleninu.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit