Předpokladem úspěchu dobrého bifteku je kvalitní maso, kvalitní pánev a také dobrý recept s detailním postupem. Doporučujeme hovězí z býka do 18 měsíců a dobře vodivou nepřilnavou pánvičku – třeba přímo grilovací. Hovězí biftek ze svíčkové podávejte s omáčkou z portského vína a pečenou zeleninou.
Suroviny
Postup
Maso potřete olejem a poprašte pepřem a nechte aspoň hodinu odležet.
Kvalitní nepřilnavou pánev rozpalte na maximum.
Do pánve položte biftek a tři minuty ho opékejte z jedné strany, pak ho opatrně pomocí dřevěné obracečky nebo kleští otočte a pečte tři minuty i z druhé strany.
Maso pak zabalte do alobalu a nechte 5 minut odležet. Mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů.
Bifteky rozbalte, zachyťte šťávu, kterou pustily, a osolte je. Opět je zabalte a dejte je na 4 minuty dojít do trouby – získáte tam středně propečené šťavnaté hovězí.
Pánev, kde jste maso opékali, vraťte na oheň, vlijte sherry nebo portské a odvařte všechny přípečky.
Přilijte šťávu, kterou maso pustilo a vmíchejte máslo a hořčici. Omáčku dolaďte solí, pepřem a medem. Podávejte k masu. Jako přílohu doporučujeme opečenou zeleninu.