Pikantní karotkový salát

Pikantní karotkový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pikantní karotkový salát

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 761 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 43 g
Tuky 59 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlý, šťavnatý a lehce pikantní salát, který můžete podávat jen tak s pečivem nebo jako přílohu k masu, grilovanému i pečenému.

Suroviny

mrkev 300 g
římský kmín 1 ČL
česnek 2 stroužky
drcené
harissa 1 ČL
nebo podle chuti (viz Něco navíc)
krupicový cukr 0.5 ČL
sůl 0.5 ČL
olivový olej extra panenský 0.25 hrnku
citronová štáva 3 PL
petrželka 0.5 hrnku
hladkolistá, lze nahradit koriandrem
slunečnicová semínka 1 hrst
opražených nasucho

Postup

1

Mrkev nastrouhejte nahrubo do mísy.

2

V malé pánvičce nechte nasucho rozvonět římský kmín, přidejte česnek, harissu, cukr, sůl, olivový olej a přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a pak vmíchejte citronovou šťávu.

3

Zálivku přilijte k mrkvi, přidejte bylinky a semínka a promíchejte. Podávejte s pečivem nebo jako přílohu k masu.

NĚCO NAVÍC
Harissa je pálivá chilli pasta z Orientu, pokud ji doma nemáte, sáhněte po jiné chilli pastě nebo jednoduše přidejte čerstvé chilli papričky a špetku drceného kmínu či koriandru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit