Pissaladière s liškami a černými olivami

Pissaladière s liškami a černými olivami

4.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2496 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 224 g
Tuky 160 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proslulý francouzský cibulový koláč jsme vylepšili pevnými a křupavými liškami. Výborný je třeba i se špičkami obecnými, které často najdete v městských parcích.

Suroviny

listové těsto 400 g
lze nahradit těstem na pizzu
olivový olej 3 PL
cibule 6 ks
balzamikový ocet 2 PL
třtinový cukr 1 PL
olivy černé 1 hrst
nejlépe tzv. řecké, lesklé, prodávané bez nálevu
lišky 100 g
saturejka 2 snítka
lze nahradit tymiánem
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V pánvi na oleji opékejte asi 20–25 minut cibuli, až zezlátne a zkaramelizuje, na posledních 5 minut přidejte pokrájené lišky. Vmíchejte ocet, cukr, sůl a pepř a duste asi 2 minuty, až směs začne houstnout.

2 Rozválené těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete na něj cibulovo-houbovou směs. Posypte olivami a bylinkami a pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte trochu zchladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit