0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová houbová polévka s bílým vínem

Krémová houbová polévka s bílým vínem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3399 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 83 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Suroviny

houby 500 g
směs, lesní
olivový olej 1 PL
máslo 2 PL
máslo 2 PL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
pórek 1 ks
na plátky
tymián 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 750 ml
víno bílé 100 ml
smetana ke šlehání 250 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
prosciutto 4 plátek
lze nahradit jinou sušenou šunkou, na nudličky

Postup

1

Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky.

2

V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut.

3

Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte.

4

Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

5

Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

6

Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova.

7

Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Související články

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit