Zázrak skoro z ničeho! Výrazné sardelky můžete nahradit sardinkami či tuňákem z konzervy, pro vegetariány kapary.
Suroviny
Postup
Na těsto na pizzu rozdrobte droždí a rozmíchejte s menší částí vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte zbývající vlažnou vodu a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
Předehřejte troubu na 240 °C. Těsto rozdělte na půl a vytvarujte z něj dva tenké ovály o rozměrech cca 40 x 20 cm, obložte je plátky brambor tak, aby se překrývaly, ozdobte sardelkami a částí rozmarýnu, rovnoměrně pokapejte olivovým olejem. Položte na plechy mírně vytřené tukem nebo vyložené pečicím papírem a pečte každou placku zvlášť cca 10–12 minut dozlatova a dokřupava. Osolte a opepřete, ozdobte zbývajícím rozmarýnem a kvítky, máte-li je k dispozici, a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Těsto můžete vypracovat také v robotu. Pokud je to nutné, brambory oloupejte.