Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s bramborami, rozmarýnem a sardelkami
Pizza s bramborami, rozmarýnem a sardelkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pizza s bramborami, rozmarýnem a sardelkami

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4696 kcal
Bílkoviny 332 g
Sacharidy 341 g
Tuky 228 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázrak skoro z ničeho! Výrazné sardelky můžete nahradit sardinkami či tuňákem z konzervy, pro vegetariány kapary.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
0,25 kostky
voda 150 g
vlažná
+ na poprášení
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 2,5 PL
Na obložení
drobné, nebo salátové brambory, drobné – vydrhnuté, nakrájené na velmi tenké plátky
ančovičky (konzerva) 10 ks
sardelové řezy (malá sklenička) – okapané, popřípadě rozpůlené
rozmarýn 4 hrsti
čerstvé lístky
olivový olej panenský 4 PL
+ na plech
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn
rozmarýnové kvítky na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Na těsto na pizzu rozdrobte droždí a rozmíchejte s menší částí vlažné vody a cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte zbývající vlažnou vodu a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. 

2

Předehřejte troubu na 240 °C. Těsto rozdělte na půl a vytvarujte z něj dva tenké ovály o rozměrech cca 40 x 20 cm, obložte je plátky brambor tak, aby se překrývaly, ozdobte sardelkami a částí rozmarýnu, rovnoměrně pokapejte olivovým olejem. Položte na plechy mírně vytřené tukem nebo vyložené pečicím papírem a pečte každou placku zvlášť cca 10–12 minut dozlatova a dokřupava. Osolte a opepřete, ozdobte zbývajícím rozmarýnem a kvítky, máte-li je k dispozici, a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete vypracovat také v robotu. Pokud je to nutné, brambory oloupejte. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...