Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cajunská polévka gumbo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3589 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 345 g
Tuky 102 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.

Suroviny

kořeněné, na kolečka
nejlépe s kostí
rostlinný olej
nadrobno
na kousky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
vývar kuřecí 2 l
nebo horká voda
česnek 3 stroužky
drcené
worcesterská omáčka 1 PL
2 ČL
cajunské (kreolské) koření
tymián sušený ½ ČL
jarní cibulka 4 ks
na kolečka
krevety 250 g
vyloupané
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda.

2

Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte.

3

Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.

4

Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu.

5

Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout).

6

Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku.

7

Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.

8

Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte.

9

Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.

NĚCO NAVÍC

Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...