Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2656 kcal
Bílkoviny 174 g
Cukr 245 g
Tuky 99 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.

Suroviny

klobása 250 g
vepřové, výrazně kořeněné, na 0,5 cm kolečka
kuřecí prsa 4 ks
nejlépe s kostí
rostlinný olej
mouka pšeničná hladká 90 g
cibule 1 ks
nadrobno
paprika zelená 0.5 ks
na kousky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
voda 2 l
horká, lze nahradit drůbežím vývarem
česnek 3 stroužek
drcené
bobkový list 2 ks
worcesterská omáčka 1 PL
2 ČL
kreolské koření
tymián sušený 0.5 ČL
ČL
pálivá omáčka jakákoli
jarní cibulka 4 ks
na kolečka
250 g
velké krevety vyloupané
rýže uvařená
k podávání
1 Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda. Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte. Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.
 
2 Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu. Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout). Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku. Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.
 
3 Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte. Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.
 

NĚCO NAVÍC

Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit