Cajunská polévka gumbo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.9 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3589 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 345 g
Tuky 102 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.

Suroviny

klobása 250 g
kořeněné, na kolečka
kuřecí prsa 4 ks
nejlépe s kostí
rostlinný olej
mouka pšeničná hladká 90 g
cibule 1 ks
nadrobno
paprika zelená 0.5 ks
na kousky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
vývar kuřecí 2 l
nebo horká voda
česnek 3 stroužky
drcené
bobkový list 2 ks
worcesterská omáčka 1 PL
2 ČL
cajunské (kreolské) koření
tymián sušený 0.5 ČL
chilli omáčka ČL
jarní cibulka 4 ks
na kolečka
krevety 250 g
vyloupané
rýže vařená
k podávání

1 Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda. Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte. Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.

2 Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu. Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout). Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku. Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.

3 Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte. Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.

NĚCO NAVÍC

Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit