Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2656 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 245 g
Tuky 99 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.

Související recepty

Džuveč

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v ...

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená ...

Suroviny

klobása 250 g
vepřové, výrazně kořeněné, na 0,5 cm kolečka
kuřecí prsa 4 ks
nejlépe s kostí
rostlinný olej
mouka pšeničná hladká 90 g
cibule 1 ks
nadrobno
paprika zelená 0.5 ks
na kousky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
voda 2 l
horká, lze nahradit drůbežím vývarem
česnek 3 stroužek
drcené
bobkový list 2 ks
worcesterská omáčka 1 PL
2 ČL
kreolské koření
tymián sušený 0.5 ČL
ČL
pálivá omáčka jakákoli
jarní cibulka 4 ks
na kolečka
250 g
velké krevety vyloupané
rýže uvařená
k podávání
1 Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda. Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte. Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.
 
2 Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu. Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout). Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku. Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.
 
3 Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte. Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.
 

NĚCO NAVÍC

Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit