Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cajunská polévka gumbo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3589 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 345 g
Tuky 102 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.

Suroviny

kořeněné, na kolečka
nejlépe s kostí
rostlinný olej
nadrobno
na kousky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
vývar kuřecí 2 l
nebo horká voda
česnek 3 stroužky
drcené
worchestrová omáčka 1 PL
2 ČL
cajunské (kreolské) koření
tymián sušený ½ ČL
jarní cibulka 4 ks
na kolečka
krevety 250 g
vyloupané
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda.

2

Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte.

3

Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.

4

Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu.

5

Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout).

6

Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku.

7

Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.

8

Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte.

9

Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.

NĚCO NAVÍC

Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč