Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 24
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4853 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 570 g
Tuky 165 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati. Zapečenou rýži s kuřecím masem hravě zvládnete připravit i v české kuchyni.

Suroviny

stehenní řízky nakrájené na 3cm kostky
tikka
rostlinný olej 1 PL
na tenká kolečka
rýže basmati 200 g
vývar kuřecí 375 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
máta
k podávání
koriandr čerstvý
lze nahradit bazalkou, k podávání
naan 8 ks
k podávání

Postup

1

Maso smíchejte s kari pastou, zakryjte a nechte alespoň 3 hodiny nebo přes noc odležet v chladničce.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a máslo na středním ohni.

3

Vsypte cibuli a opékejte ji asi 10–15 minut, aby zkaramelizovala. Kuře přemístěte do pekáče nebo kastrolu s víkem vhodného do trouby o objemu 2 litry. Na maso rovnoměrně rozprostřete cibuli.

4

Rýži proplachujte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda vytékat čirá. Rýži nasypte rovnoměrně na cibuli. Přes obrácenou lžíci nalijte vývar na rýži. Přiklopte nebo pevně zakryjte alobalem a pečte asi hodinu a tři čtvrtě, aby rýže změkla. Osolte a opepřete.

5

Jogurt smíchejte s trochou nasekaných bylinek. Biryani podávejte s bylinkami podle chuti, s jogurtem a plackami.

NĚCO NAVÍC
Sólo pro basmati. Suchost rýže, která má specifickou chuť a vůni, kontrastuje s bylinkovým jogurtem. Jasmínová rýže je na pohled podobná, ale má jemnější vůni i chuť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín