Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati. Zapečenou rýži s kuřecím masem hravě zvládnete připravit i v české kuchyni.
Suroviny
Postup
Maso smíchejte s kari pastou, zakryjte a nechte alespoň 3 hodiny nebo přes noc odležet v chladničce.
Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a máslo na středním ohni.
Vsypte cibuli a opékejte ji asi 10–15 minut, aby zkaramelizovala. Kuře přemístěte do pekáče nebo kastrolu s víkem vhodného do trouby o objemu 2 litry. Na maso rovnoměrně rozprostřete cibuli.
Rýži proplachujte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda vytékat čirá. Rýži nasypte rovnoměrně na cibuli. Přes obrácenou lžíci nalijte vývar na rýži. Přiklopte nebo pevně zakryjte alobalem a pečte asi hodinu a tři čtvrtě, aby rýže změkla. Osolte a opepřete.
Jogurt smíchejte s trochou nasekaných bylinek. Biryani podávejte s bylinkami podle chuti, s jogurtem a plackami.
NĚCO NAVÍC
Sólo pro basmati. Suchost rýže, která má specifickou chuť a vůni, kontrastuje s bylinkovým jogurtem. Jasmínová rýže je na pohled podobná, ale má jemnější vůni i chuť.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů )
- Skvělé rýžové recepty, které neprovětrají peněženku: Dejte si ji po čínsku, indicku nebo česku(31 receptů )
- Basmati, koshihikari nebo jasmínová? Připravte si večeři z orientální rýže(29 receptů )
- 33x jídlo z jednoho hrnce: Všechny světové kuchyně mají svůj „Eintopf“(33 receptů )