0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4738 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 541 g
Tuky 183 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 750 g
na 3 cm kostičky
125 ml
kari pasta tikka
rostlinný olej 1 PL
máslo 1 PL
cibule 2 ks
na tenká kolečka
rýže basmati 200 g
vývar kuřecí 375 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
250 ml
hustý jogurt řeckého typu
máta
k podávání
koriandr čerstvý
lze nahradit bazalkou, k podávání
naan 8 ks
malé, k podávání

Postup

1

Maso smíchejte s kari pastou, zakryjte a nechte alespoň 3 hodiny nebo přes noc odležet v chladničce.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a máslo na středním ohni.

3

Vsypte cibuli a opékejte ji asi 10–15 minut, aby zkaramelizovala. Kuře přemístěte do pekáče nebo kastrolu s víkem vhodného do trouby o objemu 2 litry. Na maso rovnoměrně rozprostřete cibuli.

4

Rýži proplachujte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda vytékat čirá. Rýži nasypte rovnoměrně na cibuli. Přes obrácenou lžíci nalijte vývar na rýži. Přiklopte nebo pevně zakryjte alobalem a pečte asi hodinu a tři čtvrtě, aby rýže změkla. Osolte a opepřete.

5

Jogurt smíchejte s trochou nasekaných bylinek. Biryani podávejte s bylinkami podle chuti, s jogurtem a plackami.

NĚCO NAVÍC
Sólo pro basmati. Suchost rýže, která má specifickou chuť a vůni, kontrastuje s bylinkovým jogurtem. Jasmínová rýže je na pohled podobná, ale má jemnější vůni i chuť.

Související články

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o indické kuchyni?

Indická kuchyně je rozmanitá a plná chutí, vůní i barev. Mnohé  indické pokrmy si získaly oblibu po celém světě, indickým restauracím a bistrům patří pevné místo v gastronomickém světě. Možná jste do něj sami pronikli a kari vaříte i...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit