Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4738 kcal
Bílkoviny 223 g
Cukr 541 g
Tuky 183 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená rýže) přinesli do Indie muslimové, pochází totiž z Turecka či z Persie. Dnes ale neodmyslitelně patří ke kuchyni indického subkontinentu. Má mnoho variant, ale téměř všechny se shodují na rýži basmati.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 750 g
na 3 cm kostičky
125 ml
kari pasta tikka
rostlinný olej 1 PL
máslo 1 PL
cibule 2 ks
na tenká kolečka
rýže basmati 200 g
vývar kuřecí 375 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
250 ml
hustý jogurt řeckého typu
máta
k podávání
koriandr
lze nahradit bazalkou, k podávání
naan 8 ks
malé, k podávání

1 Maso smíchejte s kari pastou, zakryjte a nechte alespoň 3 hodiny nebo přes noc odležet v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a máslo na středním ohni.

3 Vsypte cibuli a opékejte ji asi 10–15 minut, aby zkaramelizovala. Kuře přemístěte do pekáče nebo kastrolu s víkem vhodného do trouby o objemu 2 litry. Na maso rovnoměrně rozprostřete cibuli.

4 Rýži proplachujte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda vytékat čirá. Rýži nasypte rovnoměrně na cibuli. Přes obrácenou lžíci nalijte vývar na rýži. Přiklopte nebo pevně zakryjte alobalem a pečte asi hodinu a tři čtvrtě, aby rýže změkla. Osolte a opepřete.

5 Jogurt smíchejte s trochou nasekaných bylinek. Biryani podávejte s bylinkami podle chuti, s jogurtem a plackami.

NĚCO NAVÍC

Sólo pro basmati. Suchost rýže, která má specifickou chuť a vůni, kontrastuje s bylinkovým jogurtem. Jasmínová rýže je na pohled podobná, ale má jemnější vůni i chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit