Jedině nákypová rýže dodá tradičnímu pudinku v britském stylu tu správnou konzistenci a chuť. A opravdu jí stačí tak málo na tak velké množství mléka.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou zapékací nádobu o průměru 23 cm a hlubokou 5 cm vymažte máslem.
Ve džbánku smíchejte oba druhy mléka s vanilkovou dření, rýži rovnoměrně nasypte do zapékací mísy, posypte cukrem a rozinkami, zalijte tekutinou a pořádně zamíchejte. Na celý povrch nastrouhejte muškátový oříšek a pak jej poklaďte drobnými kousky másla.
Nádobu opatrně přemístěte do trouby na prostřední mřížku, nechte půl hodiny péct, pak opatrně vysuňte, zamíchejte, dalších 30 minut pečte, znovu zamíchejte a poté hodinu dopékejte bez míchání. Pudink by měl být hodně vlhký.
Podávejte ve skleničkách či miskách (viz Něco navíc), posypané limetovou kůrou a pistáciemi a/nebo mandlemi.
NĚCO NAVÍC
- Škraloup (kůrka) na nákypu nevypadá nijak vábně, přesto ho mnozí (jistě právem) považují za lahůdku. Zeptejte se proto hostů, mají-li o něj zájem.
- Sladké pokušení ze staré dobré Anglie. Bez kulatozrnné nákypové (pudinkové, mléčné) rýže pudink neupečete. Má totiž vysoký obsah škrobu a pojme velké množství tekutiny. Pokud ji neseženete, lze použít i rýži na rizoto, počítejte ale s tím, že jí bude třeba o něco víc a výsledek nebude tak lahodně krémový.