Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

3.6/5 Počet hodnocení: 38
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3259 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 419 g
Tuky 125 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé rizoto italského typu si žádá kulatozrnnou rýži a trpělivost při přilévání vývaru a míchání. Tyto investice se vám však bohatě vrátí v chuti!

Suroviny

příčně rozpůlená
olivový olej
na pokapání
nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže 400 g
např. arborio
vývar zeleninový 1,5 l
horký
natrhaná na drobné kousky, lze vynechat
Na pesto
bazalka 2 svazek
otrhané listy
česnek 1 stroužek
drcený
najemno nastrouhaná
piniové oříšky 1 PL
opražené
najemno nastrouhaný
olivový olej 80 ml
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

V malém robotu nebo vhodném mixéru zpracujte všechny přísady na pesto, přičemž olej přilévejte postupně, podle potřeby. Odložte.

3

Česnek dejte vždy řezem dolů na plech a pokapejte olejem. Pečte 10 minut nebo tak dlouho, aby skoro změkl. Obraťte a pečte dalších 5–8 minut nebo tak dlouho, aby změkl úplně a zezlátl. Odložte.

4

Máslo rozehřejte ve větším rendlíku na středním ohni, přidejte cibuli a opékejte za občasného zamíchání 4–5 minut, aby zesklovatěla.

5

Vlijte víno, osolte a opepřete a asi 2 minuty povařte. Vsypte rýži a minutu až dvě míchejte. Pak postupně přilévejte vývar, nejlépe po 250 ml, často míchejte (další vývar přidávejte, až se předchozí vstřebá). Mělo by to trvat asi 20–25 minut a rýže by měla být al dente (uvnitř pevná na skus). Odstavte. Česnek vymačkejte ze slupek a část rozetřete a vmíchejte do rizota spolu s natrhanou mozzarellou. Pokapejte pestem, posypte odloženým česnekem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...