Pravé rizoto italského typu si žádá kulatozrnnou rýži a trpělivost při přilévání vývaru a míchání. Tyto investice se vám však bohatě vrátí v chuti!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 200 °C.
2 V malém robotu nebo vhodném mixéru zpracujte všechny přísady na pesto, přičemž olej přilévejte postupně, podle potřeby. Odložte.
3 Česnek dejte vždy řezem dolů na plech a pokapejte olejem. Pečte 10 minut nebo tak dlouho, aby skoro změkl. Obraťte a pečte dalších 5–8 minut nebo tak dlouho, aby změkl úplně a zezlátl. Odložte.
4 Máslo rozehřejte ve větším rendlíku na středním ohni, přidejte cibuli a opékejte za občasného zamíchání 4–5 minut, aby zesklovatěla.
5 Vlijte víno, osolte a opepřete a asi 2 minuty povařte. Vsypte rýži a minutu až dvě míchejte. Pak postupně přilévejte vývar, nejlépe po 250 ml, často míchejte (další vývar přidávejte, až se předchozí vstřebá). Mělo by to trvat asi 20–25 minut a rýže by měla být al dente (uvnitř pevná na skus). Odstavte. Česnek vymačkejte ze slupek a část rozetřete a vmíchejte do rizota spolu s natrhanou mozzarellou. Pokapejte pestem, posypte odloženým česnekem a podávejte.