Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3259 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 419 g
Tuky 125 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé rizoto italského typu si žádá kulatozrnnou rýži a trpělivost při přilévání vývaru a míchání. Tyto investice se vám však bohatě vrátí v chuti!

Související recepty

Gumbo

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná...

Džuveč

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v ...

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená ...

Suroviny

česnek 1
příčně rozpůlená
olivový olej
na pokapání
máslo 25 g
cibule 1 ks
nadrobno
víno bílé 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže 400 g
např. arborio
vývar zeleninový 1.5 l
horký
mozzarella 75 g
natrhaná na drobné kousky, lze vynechat
Na pesto
bazalka 2 svazek
otrhané listy
česnek 1 stroužek
drcený
citronová kůra 1 PL
najemno nastrouhaná
citronová štáva 2 PL
piniové oříšky 1 PL
opražené
parmazán 1 PL
najemno nastrouhaný
olivový olej 80 ml
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 200 °C.

2 V malém robotu nebo vhodném mixéru zpracujte všechny přísady na pesto, přičemž olej přilévejte postupně, podle potřeby. Odložte.

3 Česnek dejte vždy řezem dolů na plech a pokapejte olejem. Pečte 10 minut nebo tak dlouho, aby skoro změkl. Obraťte a pečte dalších 5–8 minut nebo tak dlouho, aby změkl úplně a zezlátl. Odložte.

4 Máslo rozehřejte ve větším rendlíku na středním ohni, přidejte cibuli a opékejte za občasného zamíchání 4–5 minut, aby zesklovatěla.

5 Vlijte víno, osolte a opepřete a asi 2 minuty povařte. Vsypte rýži a minutu až dvě míchejte. Pak postupně přilévejte vývar, nejlépe po 250 ml, často míchejte (další vývar přidávejte, až se předchozí vstřebá). Mělo by to trvat asi 20–25 minut a rýže by měla být al dente (uvnitř pevná na skus). Odstavte. Česnek vymačkejte ze slupek a část rozetřete a vmíchejte do rizota spolu s natrhanou mozzarellou. Pokapejte pestem, posypte odloženým česnekem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit