Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3259 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 419 g
Tuky 125 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé rizoto italského typu si žádá kulatozrnnou rýži a trpělivost při přilévání vývaru a míchání. Tyto investice se vám však bohatě vrátí v chuti!

Suroviny

česnek 1
příčně rozpůlená
olivový olej
na pokapání
máslo 25 g
cibule 1 ks
nadrobno
víno bílé 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže 400 g
např. arborio
vývar zeleninový 1.5 l
horký
mozzarella 75 g
natrhaná na drobné kousky, lze vynechat
Na pesto
bazalka 2 svazek
otrhané listy
česnek 1 stroužek
drcený
citronová kůra 1 PL
najemno nastrouhaná
citronová štáva 2 PL
piniové oříšky 1 PL
opražené
parmazán 1 PL
najemno nastrouhaný
olivový olej 80 ml
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý

1 Troubu předehřejte na 200 °C.

2 V malém robotu nebo vhodném mixéru zpracujte všechny přísady na pesto, přičemž olej přilévejte postupně, podle potřeby. Odložte.

3 Česnek dejte vždy řezem dolů na plech a pokapejte olejem. Pečte 10 minut nebo tak dlouho, aby skoro změkl. Obraťte a pečte dalších 5–8 minut nebo tak dlouho, aby změkl úplně a zezlátl. Odložte.

4 Máslo rozehřejte ve větším rendlíku na středním ohni, přidejte cibuli a opékejte za občasného zamíchání 4–5 minut, aby zesklovatěla.

5 Vlijte víno, osolte a opepřete a asi 2 minuty povařte. Vsypte rýži a minutu až dvě míchejte. Pak postupně přilévejte vývar, nejlépe po 250 ml, často míchejte (další vývar přidávejte, až se předchozí vstřebá). Mělo by to trvat asi 20–25 minut a rýže by měla být al dente (uvnitř pevná na skus). Odstavte. Česnek vymačkejte ze slupek a část rozetřete a vmíchejte do rizota spolu s natrhanou mozzarellou. Pokapejte pestem, posypte odloženým česnekem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit