0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Džuveč s vepřovým masem

Džuveč s vepřovým masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Džuveč s vepřovým masem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2087 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 237 g
Tuky 79 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
větší, nadrobno
mrkev 2 ks
na kolečka
česnek 2 stroužek
utřené
vepřové maso 400 g
na kostky
paprika 5 ks
sůl
pepř
mletý
konzervovaná rajčata krájená 1 konzerva
400 g
paprika mletá sladká 1 ČL
rýže dlouhozrnná 200 g
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.

2

Vsypte nakrájené maso a opečte ze všech stran. 

3

Do masového základu přidejte papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte) a společne orestujte.

4

Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.

5

Pak ochuťte mletou paprikou a přilijte uchovanou šťávu z rajčat.

6

Doprostřed nasypte propláchnutou rýži a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte spoločně dalších 20 minut, dokud nebude rýže uvařená.

7

Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.

Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit