Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (24)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1999 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 223 g
Tuky 79 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
větší, nadrobno
mrkev 2 ks
na kolečka nebo na kostky
česnek 2 stroužek
utřené
vepřové maso 400 g
na kostky
paprika 5 ks
(červená, žlutá, zelená), zbavené semen, na proužky
sůl
pepř
mletý
400 g
konzerva krájených rajčat
paprika sladká 1 ČL
rýže dlouhozrnná 200 g
čerstvá petrželka na ozdobení

1 Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.

2 Vsypte maso, papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte). Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.

3 Pak ochuťte paprikou a přilijte šťávu z rajčat. Doprostřed nasypte rýži a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte dalších 20 minut, dokud nebude rýže uvařená. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.

4 Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit