Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Džuveč s vepřovým masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 54
Do dvou hodin Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2087 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 237 g
Tuky 79 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma. Pokud jste milovníky jídel z jednoho hrnce, džuveč rozhodně vyzkoušejte.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
větší, nadrobno nakrájené
mrkev 2 ks
nakrájené na kolečka nebo na kostky
česnek 2 stroužky
utřené
nakrájené na kostky
5–6 paprik (červená, žlutá, zelená), zbavených semen, nakrájených na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže dlouhozrnná 200 g
viz Něco navíc
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.

2

Vsypte nakrájené maso a opečte ze všech stran dohněda.

3

Do masového základu přidejte papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte) a společne orestujte.

4

Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete, zakryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.

5

Pak ochuťte mletou paprikou a přilijte uchovanou šťávu z rajčat.

6

Doprostřed nasypte propláchnutou rýži a vařte společně dalších 20 minut, až bude rýže uvařená. Během vaření občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu.

7

Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Svařte na hustotu, kterou máte rádi.

8

Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín