Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1999 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 223 g
Tuky 79 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v mnoha verzích po celém Balkáně. My jsme si oblíbili chorvatskou variaci na toto téma.

Související recepty

Gumbo

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná...

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená ...

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 2 ks
větší, nadrobno
mrkev 2 ks
na kolečka nebo na kostky
česnek 2 stroužek
utřené
vepřové maso 400 g
na kostky
paprika 5 ks
(červená, žlutá, zelená), zbavené semen, na proužky
sůl
pepř
mletý
400 g
konzerva krájených rajčat
paprika sladká 1 ČL
rýže dlouhozrnná 200 g
čerstvá petrželka na ozdobení

1 Ve velké hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a mrkev doměkka. Ke konci do pánve přidejte utřený česnek.

2 Vsypte maso, papriky a scezená rajčata (šťávu uchovejte). Vlijte litr horké vody, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi hodinu, aby maso i papriky změkly.

3 Pak ochuťte paprikou a přilijte šťávu z rajčat. Doprostřed nasypte rýži a míchejte jen tak, aby se nepřichytila ke dnu. Vařte dalších 20 minut, dokud nebude rýže uvařená. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a svařte na hustotu, kterou máte rádi.

4 Džuveč podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Nadchne nejen milovníky leča. Na džuveč jsme použili univerzální ,obyčejnou‘, dlouhozrnnou rýži. Můžete ale zaexperimentovat i s jinou, držte se však spíš středních či dlouhých zrn.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit