0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramboračka s libečkem

Bramboračka s libečkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramboračka s libečkem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1773 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 270 g
Tuky 44 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramboračku sice můžete vařit i s čerstvými houbami a majoránkou, ale s těmi sušenými má přece jen působivější nostalgické kouzlo a větší říz.

Suroviny

sušené houby 1 hrst
střední
mrkev 1 ks
větší
celer 1 ks
kousek o velikosti dětské pěsti
petržel 1 ks
kořen
pórek 10 cm
cibule 1 ks
menší
máslo 2 PL
rostlinný olej 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
libeček 1 snítka
nasekané lístky
česnek 3 stroužky
oloupané
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
čerstvě nasekaná

Postup

1

Sušené houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, jak začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu. Pokud chcete silnější chuť hub, druhé zalití vynechte.

2

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Očistěte mrkev, celer a petržel a všechno pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a nakrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3

V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a opečte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte 1,25 litru studené vody.

4

Do polévky přidejte brambory a libeček, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi 10–15 minut. Pak přidej- te mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zelené části pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi 4 minuty, pak přihoďte odložený pórek, ještě minutu vařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a jezte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč