Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramboračka s libečkem

Bramboračku sice můžete vařit i s čerstvými houbami a majoránkou, ale s těmi sušenými má přece jen působivější nostalgické kouzlo a větší říz.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • hrst sušených hub
    • 6 středních brambor
    • 1 větší mrkev
    • kousek celeru, asi o velikosti dětské pěsti
    • 1 petržel (kořen)
    • asi 10cm kousek pórku
    • 1 menší cibule
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 1 snítka libečku, lístky nasekané
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 1 lžíce sušené majoránky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • hrst nasekané čerstvé petrželky

Příprava jídla

1 Sušené houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, jak začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu. Pokud chcete silnější chuť hub, druhé zalití vynechte.

2 Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Očistěte mrkev, celer a petržel a všechno pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a nakrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3 V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a opečte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte 1,25 litru studené vody.

4 Do polévky přidejte brambory a libeček, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi 10–15 minut. Pak přidej- te mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zelené části pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi 4 minuty, pak přihoďte odložený pórek, ještě minutu vařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a jezte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karbanátky s bramborami a okurkovým salátem

Šunkofleky s hráškem

Ledové řezy s jablky a rozinkami

Rychlé letní polévky

REKLAMA

Přidat komentář