0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na houbové polévky

Jedlé houby jsou skvělé v kuchyni i jako součást lidského jídelníčku. Jejich specifickou chuť si můžeme užít v mnoha houbových jídlech. Jedněmi z nejloblíbenějších jsou houbové polévky. Ať už hledáte recept na krémovou houbovou polévku nebo bohatou kulajdu s brambory a vajíčkem, najdete je u nás. V našich receptech uplatníte čerstvé i sušené lesní houby, žampiony, hlívu i exotické druhy jako shiitake nebo jidášovo ucho.

...

 

Víte, jaké houby se do polévek nejvíce hodí?

Houbové polévky inspirované tradicí 

Husté krémové polévky, které spolehlivě poslouží jako hlavní chod pro celou rodinu, si rádi čas od času dopřejí i ti, kteří houbám příliš nefandí. Kdo by neznal pravé krkonošské kyselo nebo jihočeskou kulajdu? Obě polévky pojí dlouholetá tradice, přidané houby a recepty na jejich přípravu se tak často dědí z generace na generaci.

  • Kyselu nesmí vedle sušených hřibů chybět vařený brambor. Zatímco jedni brambor před podáváním nakrájejí do polévky, jiní upřednostňují přikusování celé brambory k polévce. Základní ingrediencí pro dokonalé kyselo je chlebový kvásek. O tom, jak s ním pracovat a jak z něj vytvořit delikátní polévku jsme se podělili v našem článku. Vyzkoušejte také kyselo v moderním pojetí podle šéfkuchaře Martina Štangla.
  • V případě kulajdy se recepty liší jen drobně. Použít můžete houby čerstvé i sušené. Zpravidla se podává s vejcem a nesmí v ní chybět dostatečné množství čerstvého kopru, po kterém nejen skvěle chutná, ale také báječně voní. 

Asijské houby se skvělou chutí 

  • Houby původně pocházejí z Asie, ovšem nacházejí si své místo i v našem jídelníčku. Jednou z nejznámějších hub je jihoasijská shiitake (shitake, šiitake), jejíž konzumace napomáhá snížení cholesterolu a cukru v krvi.
  • Další známou asijskou houbou je tzv. jidášovo ucho nebo černá houba. Není tak aromatická jako shiitake, i konzistence je pevnější a zcela "nehoubová".
  • Znáte další jedlé asijské houby enoki a shimeji? Obě tyto houby se skvěle vyjímají v asijských pokrmech a výjimkou nejsou ani polévky, kterým dodají chuť exotiky. Použít je můžete do stejných receptů jako houby shiitake. 

Celý popis

Obchod Apetit