Ideální finále nedělního oběda – korpusy si připravíte v předstihu, stejně tak krém i jahody, a než rodina sklidí ze stolu, sestavíte všechno do lákavého dezertu.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte papírem na pečení.
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte máslo a zpracujte ho prsty s moukou. Nakonec vlijte podmáslí a zpracujte do soudržného těsta, v případě potřeby můžete těsto povolit ještě troškou podmáslí.
Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na čtverec nebo obdélník o tloušťce asi 2,5 cm, nakrájejte ho na 9–12 řezů a rozložte na připravený plech.
Vložte do trouby a pečte dozlatova 15–18 minut. Vyjměte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím připravte opilé jahody. Všechny přísady na ně vložte do mísy, promíchejte a nechte marinovat 15–30 minut.
Na krém vyšlehejte s cukrem smetanu do polotuha a pak zvolna postupně zašlehávejte amaretto a šlehejte dotuha.
Sestavte sendviče. Upečené korpusy podélně rozkrojte napůl – na spodní poloviny rozdělte šlehačku, na ni jahody i se šťávou, v níž se marinují, přidejte pár lístků máty a přiklopte horním dílem.
NĚCO NAVÍC
K mandlovému těstu i likéru skvěle ladí i mandlové lupínky, kterými můžete jahody na závěr posypat.