Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami
Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami

3.3/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Na cca 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5001 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 463 g
Tuky 286 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální finále nedělního oběda – korpusy si připravíte v předstihu, stejně tak krém i jahody, a než rodina sklidí ze stolu, sestavíte všechno do lákavého dezertu.

Suroviny

+ na podsypání (část, maximálně však 1/3 mouky, lze nahradit mandlovou moukou)
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
sůl 1 špetka
máslo 230 g
studené, nastrouhané nahrubo
+ na případné rozdělení
Na opilé jahody
jahody 850 g
čerstvé, na plátky
nebo podle sladkosti jahod
máta 1 hrst
čerstvá, k podávání
Na opilou šlehačku
40%, dobře vychlazená
nebo podle chuti

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte papírem na pečení.

2

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte máslo a zpracujte ho prsty s moukou. Nakonec vlijte podmáslí a zpracujte do soudržného těsta, v případě potřeby můžete těsto povolit ještě troškou podmáslí.

3

Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na čtverec nebo obdélník o tloušťce asi 2,5 cm, nakrájejte ho na 9–12 řezů a rozložte na připravený plech.

4

Vložte do trouby a pečte dozlatova 15–18 minut. Vyjměte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

5

Mezitím připravte opilé jahody. Všechny přísady na ně vložte do mísy, promíchejte a nechte marinovat 15–30 minut.

6

Na krém vyšlehejte s cukrem smetanu do polotuha a pak zvolna postupně zašlehávejte amaretto a šlehejte dotuha.

7

Sestavte sendviče. Upečené korpusy podélně rozkrojte napůl – na spodní poloviny rozdělte šlehačku, na ni jahody i se šťávou, v níž se marinují, přidejte pár lístků máty a přiklopte horním dílem.

NĚCO NAVÍC
K mandlovému těstu i likéru skvěle ladí i mandlové lupínky, kterými můžete jahody na závěr posypat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...