Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami

Podmáslové sendviče s opilou šlehačkou a jahodami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na cca 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5001 kcal
Bílkoviny 75 g
Cukr 463 g
Tuky 286 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální finále nedělního oběda – korpusy si připravíte v předstihu, stejně tak krém i jahody, a než rodina sklidí ze stolu, sestavíte všechno do lákavého dezertu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 440 g
+ na podsypání (část, maximálně však 1/3 mouky, lze nahradit mandlovou moukou)
krupicový cukr 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
sůl 1 špetka
máslo 230 g
studené, nastrouhané nahrubo
podmáslí 250 ml
+ na případné rozdělení
Na opilé jahody
jahody 850 g
čerstvé, na plátky
krupicový cukr 2 PL
nebo podle sladkosti jahod
amaretto 3 PL
máta 1 hrst
čerstvá, k podávání
Na opilou šlehačku
smetana ke šlehání 250 ml
40%, dobře vychlazená
moučkový cukr 1 PL
nebo podle chuti
amaretto 3 PL

1 Předehřejte troubu na 200°C. Plech vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Přidejte máslo a zpracujte ho prsty s moukou. Nakonec vlijte podmáslí a zpracujte do soudržného těsta, v případě potřeby můžete těsto povolit ještě troškou podmáslí. Těsto vyválejte na pomoučněné ploše na čtverec nebo obdélník o tloušťce asi 2,5 cm, nakrájejte ho na 9–12 řezů a rozložte na připravený plech. Vložte do trouby a pečte dozlatova 15–18 minut. Vyjměte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Mezitím připravte opilé jahody. Všechny přísady na ně vložte do mísy, promíchejte a nechte marinovat 15–30 minut.

3 Na krém vyšlehejte s cukrem smetanu do polotuha a pak zvolna postupně zašlehávejte amaretto a šlehejte dotuha.

4 Sestavte sendviče. Upečené korpusy podélně rozkrojte napůl – na spodní poloviny rozdělte šlehačku, na ni jahody i se šťávou, v níž se marinují, přidejte pár lístků máty a přiklopte horním dílem.

NĚCO NAVÍC
K mandlovému těstu i likéru skvěle ladí i mandlové lupínky, kterými můžete jahody na závěr posypat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit