Severská klasika, kterou můžete servírovat teplou i zastudena. My fandíme vychlazené verzi s čepicí šlehačky...
Suroviny
1 Ovoce dejte do kastrolu spolu s 600 ml vody (pokud používáte mražené, dejte vody o něco méně), přidejte cukr a na středním plameni vařte, dokud se ovoce úplně nerozpadne. Cedník vyložte plátýnkem a propasírujte přes něj do mísy rozvařené ovoce, abyste získali co nejvíce šťávy a dřeně, ale zbavili se semínek.
2 Vzniklou šťávu vraťte do hrnce a přiveďte k varu. V menší mističce rozmíchejte 120 ml vody se škrobem do hladké kašičky a pak vlijte a vmíchejte do sirupu. Na mírném plameni vařte a míchejte, dokud nezačne tekutina houstnout do konzistence pudinku.
3 Horkou směs nalijte do mísy, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Dejte nejméně na hodinu vychladit do lednice. Pak rozdělte do pohárů, navrch dejte šlehačku a posypejte semínky granátových jablek.
NĚCO NAVÍC
Před rozdělením do pohárů můžete směs promixovat pro nadýchanější konzistenci.