0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 17
Do 20 minut Velmi snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5337 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 318 g
Tuky 396 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.

Suroviny

máslo 225 g
+ na vymazáni formy
krupicový cukr 225 g
přírodní
mandle loupané 225 g
mleté
vanilkový cukr 2 PL
vejce 3 ks
mouka polentová 110 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1.5 bal
sůl špetka
citronová štáva
z jednoho citronu
citronová kůra
ze čtyř citronů
mandle plátky 100 g
K podávání
zakysaná smetana
nemusí být

1 Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.

2 V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.

3 Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý. Potom ho už jenom posyp­te mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Anonym

já teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale horkým vzduchem na 140°C se mi nechtěl dopéct střed. Striktně jsem dodržela návod, ale prostě se to nepovedlo. Kde se mohla stát chyba?

Anonym

polenta byla tvrdá, jakoby neudělaná, a másla, že se zdálo, že je koláč nedopečený. Škoda tolika mandlí a másla.

Anonym

Vyzkoušela jsem tenhle koláč a povedl se náramně.Je naprosto vynikající

Anonym

Je vyborny i do muffinovych formicek!

Martina Zajícová

Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit