Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Velmi snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5337 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 318 g
Tuky 396 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.

Suroviny

máslo 225 g
+ na vymazáni formy
krupicový cukr 225 g
přírodní
mandle loupané 225 g
mleté
vanilkový cukr 2 PL
vejce 3 ks
mouka polentová 110 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1,5 bal
sůl špetka
citronová šťáva
z jednoho citronu
ze čtyř citronů
mandle plátky 100 g
K podávání
nemusí být

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.

2

V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.

3

Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý.

4

Potom ho už jenom posyp­te mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

Recept se nachází v č.7/06, str.87
já teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale horkým vzduchem na 140°C se mi nechtěl dopéct střed. Striktně jsem dodržela návod, ale prostě se to nepovedlo. Kde se mohla stát chyba?
polenta byla tvrdá, jakoby neudělaná, a másla, že se zdálo, že je koláč nedopečený. Škoda tolika mandlí a másla.
Vyzkoušela jsem tenhle koláč a povedl se náramně.Je naprosto vynikající
Je vyborny i do muffinovych formicek!
Lucie
Kotková

Dobrý den, prosím o radu - mohu v tomto receptu použít polentu instantní? Děkuji.

Martina
Zajícová

Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč