Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5490 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 335 g
Tuky 393 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.

Suroviny

máslo 225 g
+ na vymazáni formy
krupicový cukr 225 g
přírodní
mandle 225 g
mleté, loupané
vanilkový cukr 2 PL
vejce 3 ks
mouka polentová 110 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1.5
sůl špetka
citron 1 ks
šťáva a kůra
citron 3 ks
kůra
mandle plátky 100 g
Na posypání
zakysaná smetana
k podávání, nemusí být
1.  Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.

2.  V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.

3.  Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý. Potom ho už jenom posyp­te mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.

Komentáře

Anonym

já teda nevím, kde jsem udělala chybu, ale horkým vzduchem na 140°C se mi nechtěl dopéct střed. Striktně jsem dodržela návod, ale prostě se to nepovedlo. Kde se mohla stát chyba?

Anonym

polenta byla tvrdá, jakoby neudělaná, a másla, že se zdálo, že je koláč nedopečený. Škoda tolika mandlí a másla.

Anonym

Vyzkoušela jsem tenhle koláč a povedl se náramně.Je naprosto vynikající

Anonym

Je vyborny i do muffinovych formicek!

Martina Zajícová

Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit