Tohle není koláč, ale rozplývající se mana z vláčných, jemných drobečků! Kromě mletých mandlí se v koláči uplatní hrubá kukuřičná mouka, která dodá těstu kyprost, zlatou barvu a delikátní chuť. Místo citronů můžete použít i pomeranče.
Suroviny
máslo
225
g
+ na vymazáni formy
krupicový cukr
225
g
přírodní
mandle loupané
225
g
mleté
vanilkový cukr
2
PL
vejce
3
ks
mouka polentová
110
g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva
1,5
bal
sůl
špetka
z jednoho citronu
ze čtyř citronů
mandle plátky
100
g
K podávání
nemusí být
Postup
1
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Přebytek oklepněte.
2
V míse utřete změklé máslo s oběma druhy cukru a vejci. Vmíchejte mleté mandle, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou šťávu i kůru.
3
Těsto dejte do formy a pečte zhruba půl hodiny, dokud nebude koláč hezky zlatavý.
4
Potom ho už jenom posypte mandlovými lupínky a nakrájejte na řezy; jestli chcete, podávejte dezert s kopečkem smetany.
Komentáře
Dobrý den, prosím o radu - mohu v tomto receptu použít polentu instantní? Děkuji.
Dobrý den, Lucko,
určitě můžete! Držíme palce, ať se koláč podaří, redakce Apetitu