Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka à la salát Caesar

Salát jako polévka? Proč ne! Tímhle nápadem zaručeně oslníte.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Příprava 0:45
Polévka

Ingredience

    • 300 g moučnatých brambor (varný typ C), oloupaných a nakrájených na kostky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 saláty little gem nebo mini římské
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 3 malé šalotky, nakrájené na kostičky
    • 100 g bulvového celeru, nakrájeného na cca 1cm kostky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 400 ml mléka
    • 2 žloutky
    • 50 g čerstvého smetanového sýra
    • 40 g parmazánu, nastrouhaného + hobliny k podávání
    • worcesterská omáčka (nebo její vegetariánská verze)
    • po 1 lžičce najemno nastrouhané citronové kůry a vymačkané šťávy

    NA KRUTONY

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
    • 1 ciabatta nebo malá bageta, nakrájená na kostky či úhledně natrhaná

Příprava jídla

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (asi 15–20 minut). Sceďte, nechte trochu zchladnout a rozšťouchejte je nebo prolisujte. Mezitím odeberte z každé- ho salátku po 3–4 listech a ty nakrájejte nadrobno. Salátky pak podélně přepulte.

2 Připravte krutony. V pánvi na oleji opečte česnek dozlatova, vyjměte ho a vyhoďte. Vsypte pečivo a opékejte za občasného promíchání dozlatova, přesypte do misky, pánev vytřete papírovou utěrkou.

3 V rendlíku na 2 lžících oleje opečte šalotku dosklovita. Pak vsypte celer. Opékejte 2 minuty, potom přidejte česnek a krátce ho opečte. Vsypte nadrobno nakrájený salát a míchejte, až zavadne. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte a na středním ohni zvolna vařte, aby celer změkl, trvá to 6–7 minut. Přilijte 250 ml mléka smíchaného s naběračkou vývaru z rendlíku. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte brambory a znovu promixujte.

4 Zbývající mléko rozmixujte se žloutky a smetanovým sýrem. Přidejte k polévce a opět promixujte, prohřejte, ale už nevařte. Odstavte, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra a pořádně osolte, opepřete a ochuťte worcesterskou omáčkou, citronovou kůrou a citronovou šťávou podle chuti.

5 V pánvi na zbývajícím oleji opečte salátky nejprve řezem dolů, pak je obraťte, plochy posypte zbývajícím sýrem, pánev přiklopte a prohřívejte, až se sýr roztaví.

6 Do misky nebo talíře dejte vždy opečenou půlku salátku a zalijte horkou polévkou. Podávejte s krutony a hoblinami sýra.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nudle soba s arašídovou omáčkou

Francouzský toust se žampiony

Krémové těstoviny s klobáskou

Kuřecí satay

Přidat komentář