0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Polévka z pastináku a pečeného česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z pastináku a pečeného česneku

4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3062 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 447 g
Tuky 97 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá symfonie jemných chutí...

Suroviny

pastinák 4 ks
větší
česnek 10 stroužků
nebo víc podle chuti, neoloupaných
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
bobkový list 4 ks
máslo 2 PL
+ rozpuštěné máslo na pokapání
cibule 1 ks
velká, nadrobno
brambory 2 ks
střední, oloupané
vývar zeleninový 1 l
smetana na vaření 200 ml
muškátový oříšek
bylinky
pažitka, petrželka či výraznější kopr, na ozdobení

1 Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký, ale křupavý – pak zkontrolujte, jestli je česnek uvnitř upečený. Pokud ano, vše vyndejte z trouby, přesypte na tác a nechte zchladnout. Není-li česnek ještě zcela měkký, sesypte chipsy a česnek dopečte doměkka. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.

3 Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou brambory úplně měkké, potom odstavte. Vylovte bobkové listy, vyhoďte je, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše společně rozmixujte dohladka.

4 Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou (záleží na tom, jakou konzistenci máte rádi). Nechte krátce přejít varem.

5 Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pastinákovými chipsy a pokapanou rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit