Polévka z pastináku a pečeného česneku

Polévka z pastináku a pečeného česneku

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3054 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 445 g
Tuky 97 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá symfonie jemných chutí...

Související recepty

Suroviny

pastinák 4 ks
větší
česnek 8 stroužků
(nebo víc podle chuti), neoloupaných
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
bobkový list 4 ks
máslo 2 PL
+ rozpuštěné máslo na pokapání
cibule 1 ks
velká, nadrobno
brambory 2 ks
střední, oloupané
vývar zeleninový 1 l
smetana na vaření 200 ml
muškátový oříšek
bylinky
(pažitka, petrželka či výraznější kopr) na ozdobení

1 Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.

2 Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký, ale křupavý – pak zkontrolujte, jestli je česnek uvnitř upečený. Pokud ano, vše vyndejte z trouby, přesypte na tác a nechte zchladnout. Není-li česnek ještě zcela měkký, sesypte chipsy a česnek dopečte doměkka. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.

3 Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou brambory úplně měkké, potom odstavte. Vylovte bobkové listy, vyhoďte je, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše společně rozmixujte dohladka.

4 Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou (záleží na tom, jakou konzistenci máte rádi). Nechte krátce přejít varem.

5 Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pastinákovými chipsy a pokapanou rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit