Dokonalá symfonie jemných chutí...
Suroviny
Postup
Pastináky oloupejte. Jeden nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe to jde na mandolíně, ale můžete použít i škrabku na brambory), zbylé tři pastináky nakrájejte na větší kostky.
Troubu předehřejte na 200°C. Plátky pastináku a stroužky česneku rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte je a promíchejte s olivovým olejem. Přidejte 2 bobkové listy, vložte do trouby a pečte, dokud nebude pastinák měkký, ale křupavý – pak zkontrolujte, jestli je česnek uvnitř upečený. Pokud ano, vše vyndejte z trouby, přesypte na tác a nechte zchladnout. Není-li česnek ještě zcela měkký, sesypte chipsy a česnek dopečte doměkka. Bobkové listy vyjměte a vyhoďte.
Mezitím na másle opečte cibuli do změknutí, přidejte zbývající 2 bobkové listy a kostky pastináku, krátce opečte, přisypte nakrájené brambory, opět opečte, zalijte vývarem, osolte a opepřete a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou brambory úplně měkké, potom odstavte. Vylovte bobkové listy, vyhoďte je, do polévky vymačkejte vnitřky pečených česnekových stroužků a vše společně rozmixujte dohladka.
Polévku vraťte na mírný plamen, vmíchejte do ní smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě můžete rozředit vodou (záleží na tom, jakou konzistenci máte rádi). Nechte krátce přejít varem.
Polévku podávejte ozdobenou bylinkami a pastinákovými chipsy a pokapanou rozpuštěným máslem.