
Jednohubky s čočkovým kaviárem
Co by to bylo za novoroční oslavu bez čočky! Připravili jsme s ní efektní předkrm.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 pórek, jen bílá část nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, nastrouhané najemno
- 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
- 1 lžíce drceného česneku
- 125ml bílého vína
- 1/2 400 g konzervy drcených rajčat
- 1 hrnek černé čočky beluga
- 2 bobkové listy
- sůl podle chuti
- 2–3 balení slaných krekrů
- 200–300 g čerstvého smetanového sýra nebo pomazánkového másla
- snítky čerstvého kopru
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 V pánvi rozehřejte olej, vhoďte pórek, mrkev a celer a na středním plameni opékejte 4–5 minut, aby zelenina změkla. Pak přidejte česnek a ještě minutu opékejte. Následně zvyšte plamen, vlijte víno a nechte jej odvařit. Pak snižte plamen, přidejte rajčata a chvilku opékejte. Přidejte čočku a bobkový list, osolte a přilijte 500ml vody. Směs přiveďte k varu a vařte zhruba 40 minut, dokud čočka nebude měkká a téměř všechna tekutina odvařená. Ze směsi vyjměte bobkový list a směs nechte zchladnout. Dochuťte solí a pepřem.
2 Až těsně před podáváním, aby nezvlhly, potřete krekry sýrem či pomazánkovým máslem, ozdobte kopečkem čočkového kaviáru a snítkami kopru.
Přidat komentář