Pořádná kotleta s jablečným relišem s chilli

Pořádná kotleta s jablečným relišem s chilli

Hodnocení receptu
Průměr: 1.5 (2)
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 631 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 94 g
Tuky 16 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutné vepřové a šťavnatá jablka jsou naší oblíbenou kombinací. Přidejte tentokrát chilli papričku, ať má pokrm pořádný říz. 

Související recepty

Suroviny

cider 300 ml
suchý
sůl mořská 4 PL
hrubá
nové koření 5 kuličky
vepřové maso 1 ks
vepřová kotleta pořádně velká, s kostí a tukovým krytím (viz Něco navíc)
olivový olej
na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na reliš
olivový olej
na opékání
šalotka 2 ks
na kolečka
chilli paprička 1 ks
nadrobno
rozmarýn 0.5 ČL
nasekané
jablka 2 ks
Granny Smith, na kostičky
jablečný ocet 2 PL
třtinový cukr muscovado světlý 2 PL

1 V míse smíchejte cider, sůl a nové koření, vložte maso, zakryjte a dejte přes noc do chladničky.

2 Na reliš rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opékejte šalotky, chilli papričku a rozmarýn, až šalotka změkne. Pak přidejte jablka, 2 lžíce vody, ocet a cukr a zvolna duste doměkka.

3 Troubu předehřejte na 200/180°C. Maso vyjměte z marinády, opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Ze všech stran ho potřete olejem, dobře osolte a opepřete. Rozpalte pánev vhodnou do trouby. Z obou stran na ní opečte maso, aby se pěkně zabarvilo (5 minut z každé strany), pak ho obraťte a tiskněte k pánvi, aby se tuk vypekl dokřupava. Pak vložte do trouby a pečte 20 minut. Nechte 5 minut odpočívat, potom podávejte nakrájené na plátky s relišem a vařenými bramborami či pečivem.

NĚCO NAVÍC
Kupte si kotletu z přeštíka od The Real Meat Society (TRMS) nebo požádejte řezníka o kotletu přes 2 žebra.

Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit