0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos s pórkem pod křupavou krustou

Losos s pórkem pod křupavou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s pórkem pod křupavou krustou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2534 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 104 g
Tuky 176 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod křupavou pokličkou se skrývájí jemné kousky lososa a krémový pórek. Pokud chcete jídlo ještě maličko vylepšit a pokud není tmavě zelená část pórku zvadlá, můžete ji nakrájet natenko, osmažit dokřupava v oleji a použít na ozdobení. Lahůdka!

Suroviny

pórek 2 ks
máslo 20 g
+ na vymazání
víno bílé 50 ml
losos 400 g
bez kůže a kostí, nakrájený na cca 3cm kousky
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 200 ml
plnotučné
česnek 2 stroužky
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
polníček
nebo směs zelených lístků k podávání
Na posypku
strouhanka panko 75 g
sezamová semínka 1 PL
bílá
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
tymián snítky
čerstvý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Pórky důkladně opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste je zbavili veškeré hlíny a písku. Pak je osušte a kromě ovadlých listů a úplně nejtmavších vršků nakrájejte natenko. Nasypte je do pánve spolu s máslem a jemně opékejte, aby změkly, ale nezhnědly. Pak vlijte víno a nechte odpařit alkohol.

2

Mezitím vymažte zapékací mísu máslem
a rozprostřete do ní nakrájeného lososa. Pak přidejte pórek a jemně promíchejte. V odměrce dobře promíchejte smetanu a mléko
s česnekem (čím větší nádoba, tím více tekutiny; pekáč na fotce je dlouhý cca 38 cm a široký okolo 20 cm a použili jsme 350 ml) a zalijte jimi obsah pekáčku. Osolte a opepřete. Smíchejte přísady na posypku a rovnoměrně ji nasypte navrch.

3

Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut, aby ryba byla uvnitř dobře prohřátá a posypka zezlátla. Podávejte doplněné polníčkem nebo směsí salátových listů.

NĚCO NAVÍC
Do posypky můžete přidat navíc například ovesné či quinoové vločky, směs dalších semínek nebo nasekané ořechy, popřípadě jimi ozdobit hotový pokrm před podáváním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč