0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos s pórkem pod křupavou krustou

Losos s pórkem pod křupavou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s pórkem pod křupavou krustou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2534 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 104 g
Tuky 176 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod křupavou pokličkou se skrývájí jemné kousky lososa a krémový pórek. Pokud chcete jídlo ještě maličko vylepšit a pokud není tmavě zelená část pórku zvadlá, můžete ji nakrájet natenko, osmažit dokřupava v oleji a použít na ozdobení. Lahůdka!

Suroviny

pórek 2 ks
máslo 20 g
+ na vymazání
víno bílé 50 ml
losos 400 g
bez kůže a kostí, nakrájený na cca 3cm kousky
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 200 ml
plnotučné
česnek 2 stroužky
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
polníček
nebo směs zelených lístků k podávání
Na posypku
strouhanka panko 75 g
sezamová semínka 1 PL
bílá
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
tymián snítky
čerstvý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Pórky důkladně opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste je zbavili veškeré hlíny a písku. Pak je osušte a kromě ovadlých listů a úplně nejtmavších vršků nakrájejte natenko. Nasypte je do pánve spolu s máslem a jemně opékejte, aby změkly, ale nezhnědly. Pak vlijte víno a nechte odpařit alkohol.

2

Mezitím vymažte zapékací mísu máslem
a rozprostřete do ní nakrájeného lososa. Pak přidejte pórek a jemně promíchejte. V odměrce dobře promíchejte smetanu a mléko
s česnekem (čím větší nádoba, tím více tekutiny; pekáč na fotce je dlouhý cca 38 cm a široký okolo 20 cm a použili jsme 350 ml) a zalijte jimi obsah pekáčku. Osolte a opepřete. Smíchejte přísady na posypku a rovnoměrně ji nasypte navrch.

3

Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut, aby ryba byla uvnitř dobře prohřátá a posypka zezlátla. Podávejte doplněné polníčkem nebo směsí salátových listů.

NĚCO NAVÍC
Do posypky můžete přidat navíc například ovesné či quinoové vločky, směs dalších semínek nebo nasekané ořechy, popřípadě jimi ozdobit hotový pokrm před podáváním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit