Pod křupavou pokličkou se skrývájí jemné kousky lososa a krémový pórek. Pokud chcete jídlo ještě maličko vylepšit a pokud není tmavě zelená část pórku zvadlá, můžete ji nakrájet natenko, osmažit dokřupava v oleji a použít na ozdobení. Lahůdka!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
Pórky důkladně opláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste je zbavili veškeré hlíny a písku. Pak je osušte a kromě ovadlých listů a úplně nejtmavších vršků nakrájejte natenko.
Nasypte je do pánve spolu s máslem a jemně opékejte, aby změkly, ale nezhnědly. Pak vlijte víno a nechte odpařit alkohol.
Mezitím vymažte zapékací mísu máslem a rozprostřete do ní nakrájeného lososa. Pak přidejte pórek a jemně promíchejte.
V odměrce dobře promíchejte smetanu a mléko s česnekem (čím větší nádoba, tím více tekutiny; pekáč na fotce je dlouhý cca 38 cm a široký okolo 20 cm a použili jsme 350 ml) a zalijte jimi obsah pekáčku. Osolte a opepřete.
Smíchejte přísady na posypku a rovnoměrně ji nasypte navrch.
Pečte v předehřáté troubě cca 25 minut, aby ryba byla uvnitř dobře prohřátá a posypka zezlátla.
Podávejte doplněné polníčkem nebo směsí salátových listů.
NĚCO NAVÍC
Do posypky můžete přidat navíc například ovesné či quinoové vločky, směs dalších semínek nebo nasekané ořechy, popřípadě jimi ozdobit hotový pokrm před podáváním.