0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prasorizo – řecká rýže s pórkem

Prasorizo – řecká rýže s pórkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prasorizo – řecká rýže s pórkem

3.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3239 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 381 g
Tuky 135 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prasorizo (praso = řecky pórek) je tradiční řecký postní pokrm a jako takový se podává samotný. Skvělý je ale také v doprovodu sýra feta anebo jako příloha ke kuřecímu masu.

Suroviny

olivový olej panenský 100 ml
+ podle chuti k podávání
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 4 ks
nakrájené na kolečka
česnek 6 stroužků
na plátky
pórek 2 ks
celkem 600 g, zbavený tmavě zelené části a nakrájený na tlustá šikmá kolečka
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1.5 l
nebo voda
rýže kulatozrnná 120 g
jako na rizoto
rýže dlouhozrnná 200 g
běžná, ne basmati ani jasmínová
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný + na ozdobení
citron 2 ks
ze 2 najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na klínky k podávání
sýr feta 200 g
k podávání (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku či hrnci rozehřejte olej na silném ohni. Potom zmírněte oheň na střední, vsypte cibuli a opékejte do změknutí
a zezlátnutí. Pak vsypte jarní cibulky, česnek a pórek. Opékejte další 2–3 minuty za občasného promíchání, aby mírně změkly. Osolte, zalijte 500ml vody. Zmírněte oheň na střední až mírný a zvolna vařte přiklopené 20 minut. Podle potřeby přilijte vroucí vodu.

2

Vlijte 1,2 litru horkého vývaru (nebo vroucí vody) a vsypte kulatozrnnou rýži. Přiklopte a vařte dalších 10 minut. Potom přidejte dlouhozrnnou rýži a vařte pod pokličkou ještě 15 minut, aby byly oba druhy rýže uvařené. Pokud by se tekutina ,ztratila‘, aniž by byla rýže hotová, přilijte další horký vývar či vodu.

3

Když se blíží posledních 5 minut vaření, přidejte kopr a citronovou kůru a šťávu podle chuti a také pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Výsledek by měl být hodně ,mokrý‘, ale ne kaše či polévka.

4

Podávejte ozdobené dalším pepřem a koprem, doplňte klínky citronu a podle chuti i fetou. Můžete pokapat také trochou olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit