Filet z lososa se šampaňskou pěnou & romanesco

Filet z lososa se šampaňskou pěnou & romanesco

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2337 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 62 g
Tuky 134 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pošírovaný losos je lehká večeře, která vás nepřiková do gauče. Skvělou jemnou omáčku můžete podávat i k mořskému ďasovi, mořskému jazyku, treskám či k candátovi.

Suroviny

1
romanesco menší (druh květáku)
losos 4 filety
bez kůže, po 150-200 g
vývar 1.5 l
lze nahradit zeleninovým vývarem
žloutek 2 ks
130 ml
suché šampaňské lze nahradit sektem
kopr
nasekaný, lze nahradit hladkolistou petrželkou, kerblíkem či jinou bylinou
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Romanesco rozdělte na růžičky, vložte do vroucí osolené vody a 5 minut vařte. Odstavte a romanesco nevyndávejte.

2 V hrnci či pánvi přiveďte k varu rybí vývar, vložte filety lososa a vařte (pošírujte) je asi 3 minuty. Odstavte a nádobu zakryjte pokličkou.

3 Žloutky dejte do ohnivzdorné mísy a tu postavte na kastrol s vroucí vodou. Ručním šlehačem vyšlehejte žloutky do pěny a pomalu přilévejte 80 ml vývaru z lososa. Poté za stálého šlehání přilijte šampaňské či sekt. Nad vodní lázní šlehejte dalších 8 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

4 Růžičky romanesca nechte okapat a s filety lososa je rozdělte na předehřáté talíře. Dochuťte solí (ideálně vločkovou) a pepřem a každou porci přelijte našlehanou pěnou. Dozdobte bylinkami.

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit