0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlinový dort s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 38
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5427 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 485 g
Tuky 343 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlinový dort? Ano! Naprosto dokonalý letní dezert! 

Suroviny

máslo 75 g
změklé + na vymazání
třtinový cukr 175 g
světlý
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 3 ks
zakysaná smetana 100 g
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 špetka
Na zmrzlinu
maliny 200 g
+ k podávání
červený rybíz 100 g
+ k podávání
moučkový cukr 100 g
+ dvě lžíce na poprášení
smetana ke šlehání 300 ml
mascarpone 250 g
zakysaná smetana 200 g
broskve 3 ks
vypeckované a nakrájené na kostky

1 Troubu předehřejte na 160/140°C. Vymažte dortovou formu o průměru 20cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Do mísy dejte máslo, cukr, mouku prosátou s kypřicím práškem, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a špetku soli a ručním šlehačem krátce prošlehejte. Hladké těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 50–55 minut dozlatova, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyndejte a nechte chladnout 10 minut, pak vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

2 Použitou formu umyjte a vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Do mísy dejte 1/2 malin, 1/2 rybízu a 2 lžíce moučkového cukru. Mírně rozmačkejte vidličkou a odložte. V jiné míse prošlehejte smetanu, 100g moučkového cukru a mascarpone, aby byl krém lehce našlehaný a držel tvar. Zlehka vmíchejte zakysanou smetanu, broskve a celé i rozmačkané maliny a rybíz. 

3 Korpus prořízněte, aby vznikla 3 stejně vysoká kola. Původně vrchní kolo přijde na dno formy – vložte ho tam (pak se celý zase vyklopí a kulatý opečený vršek bude nahoře). Na něj rozetřete polovinu krému. Na to položte střední kolo korpusu a potřete zbylým krémem. Zakryjte posledním kolem a lehce přitlačte – zbavíte se vzduchových kapes. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na alespoň 4 hodiny 

4 Vyjměte dort z mrazáku 20 minut před podáváním. Vyklopte z formy a nakrájejte. Ozdobte odloženým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na dílky. Co nesníte, můžete vrátit do formy, v mrazáku v nezměněné kvalitě vydrží ještě 2 týdny. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit