Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlinový dort s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 50
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5427 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 485 g
Tuky 343 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlinový dort? Ano! Naprosto dokonalý letní dezert! 

Suroviny

změklé + na vymazání
třtinový cukr 175 g
světlý
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 1 špetka
Na zmrzlinu
maliny 200 g
+ k podávání
+ k podávání
+ dvě lžíce na poprášení
vypeckované a nakrájené na kostky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160/140°C. Vymažte dortovou formu o průměru 20cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Do mísy dejte máslo, cukr, mouku prosátou s kypřicím práškem, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a špetku soli a ručním šlehačem krátce prošlehejte. Hladké těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 50–55 minut dozlatova, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyndejte a nechte chladnout 10 minut, pak vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

2

Použitou formu umyjte a vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Do mísy dejte 1/2 malin, 1/2 rybízu a 2 lžíce moučkového cukru. Mírně rozmačkejte vidličkou a odložte. V jiné míse prošlehejte smetanu, 100g moučkového cukru a mascarpone, aby byl krém lehce našlehaný a držel tvar. Zlehka vmíchejte zakysanou smetanu, broskve a celé i rozmačkané maliny a rybíz.

3

Korpus prořízněte, aby vznikla 3 stejně vysoká kola. Původně vrchní kolo přijde na dno formy – vložte ho tam (pak se celý zase vyklopí a kulatý opečený vršek bude nahoře). Na něj rozetřete polovinu krému. Na to položte střední kolo korpusu a potřete zbylým krémem. Zakryjte posledním kolem a lehce přitlačte – zbavíte se vzduchových kapes. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na alespoň 4 hodiny

4

Vyjměte dort z mrazáku 20 minut před podáváním. Vyklopte z formy a nakrájejte. Ozdobte odloženým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na dílky. Co nesníte, můžete vrátit do formy, v mrazáku v nezměněné kvalitě vydrží ještě 2 týdny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...