0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5075 kcal
Bílkoviny 267 g
Sacharidy 585 g
Tuky 171 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Suroviny

Na rostbíf
roštěnec 400 g
steakového typu
vývar hovězí 1 l
můžete použít i kvalitní bujon
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
máslo 3 PL
cibule 1 ks
najemno
rajčatový protlak 200 g
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar hovězí 700 ml
my jsme použili ten z rostbífu
skořice 0.5 ČL
mletá
bobkový list 1 ks
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
sůl
perník 50 g
na strouhání, lze vynechat
krupicový cukr
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
K podávání
těstoviny 4 porce
uvařené, krátké (my použili kolínka)
zakysaná smetana 4 PL
nemusí být

1 Začněte rostbífem. Maso rozdělte napůl, zformujte ho do dvou co nejdokonalejších krychliček a napevno svažte kuchyňským provázkem tak, jako byste vázali dárkové balíčky, aby dobře drželo pohromadě. Doprostřed přivažte očko z provázku, abyste mohli maso navléct na vařečku, pohodlně ho ponořit hluboko tak akorát, vařit zavěšené na vařečce položené přes hrnec a na závěr vylovit. V hrnci přiveďte k varu vývar a osolte ho. Změřte hranu masové krychličky a na každý naměřený centimetr vařte ponořené maso minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě alespoň 2 minuty. Bločky masa se nesmějí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří. Potom maso vylovte, na 10–15 minut zakryjte alobalem a nechte vychladnout.

Připravte omáčku. Na másle opečte cibuli do změknutí, přisypte mouku a chvíli ji restujte. Přidejte protlak, nechte ho trochu opéct a pak vše za stálého míchání zalijte mírně zchladlým vývarem. Přidejte všechno koření, osolte a nechte nezakryté provařit na mírném plameni do zhoustnutí, bude to trvat asi 15 minut. Potom z omáčky vylovte koření a můžete, ale nemusíte ji ještě rozředit vývarem a/nebo rozmixovat. Dolaďte chuť solí, cukrem, citronovou šťávou, a chcete-li, i strouhaným perníkem, který ještě nechte lehce provařit.

3 Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Podávejte s omáčkou promíchanou s čerstvě uvařenými kolínky a můžete doplnit lžící zakysané smetany na zjemnění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit