Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4267 kcal
Bílkoviny 239 g
Cukr 485 g
Tuky 137 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Objevili jsme rychlou přípravu masa v jedné z kuchařek výtvarnice Kamily Skopové.

Suroviny

Na omáčku
máslo 3 PL
cibule 1 ks
najemno
rajčatový protlak 200 g
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar hovězí 700 ml
skořice 0.5 ČL
mletá
bobkový list 1 ks
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 5 kuliček
sůl
perník 50 g
na strouhání, lze vynechat
krupicový cukr
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
Na rostbíf
hovězí maso 400 g
roštěnec, steakového typu
vývar hovězí 1 l
lze nahradit i kvalitním bujonem
sůl
pepř
čerstvě mletý
K podávání
těstoviny 400 g
zakysaná smetana 4 PL

1 Začněte rostbífem. Maso rozdělte napůl, zformujte ho do dvou co nejdokonalejších krychliček a napevno svažte kuchyňským provázkem tak, jako byste vázali dárkové balíčky, aby dobře drželo pohromadě. Doprostřed přivažte očko z provázku, abyste mohli maso navléct na vařečku, pohodlně ho ponořit hluboko tak akorát, vařit zavěšené na vařečce položené přes hrnec a na závěr vylovit. V hrnci přiveďte k varu vývar a osolte ho. Změřte hranu masové krychličky a na každý naměřený centimetr vařte ponořené maso minutu – krychlička o velikosti 5 x 5 x 5 cm se tedy bude vařit 5 minut. Dáváte-li přednost méně růžovému masu, připočtěte k naměřenému ještě alespoň 2 minuty. Bločky masa se nesmějí dotýkat dna ani stěn nádoby, v níž se vaří. Potom maso vylovte, na 10–15 minut zakryjte alobalem a nechte vychladnout.

Připravte omáčku. Na másle opečte cibuli do změknutí, přisypte mouku a chvíli ji restujte. Přidejte protlak, nechte ho trochu opéct a pak vše za stálého míchání zalijte mírně zchladlým vývarem. Přidejte všechno koření, osolte a nechte nezakryté provařit na mírném plameni do zhoustnutí, bude to trvat asi 15 minut. Potom z omáčky vylovte koření a můžete, ale nemusíte ji ještě rozředit vývarem a/nebo rozmixovat. Dolaďte chuť solí, cukrem, citronovou šťávou, a chcete-li, i strouhaným perníkem, který ještě nechte lehce provařit.

3 Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky, osolte je a opepřete. Podávejte s omáčkou promíchanou s čerstvě uvařenými kolínky a můžete doplnit lžící zakysané smetany na zjemnění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit