Uzený rostbíf

Uzený rostbíf

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4298 kcal
Bílkoviny 308 g
Cukr 27 g
Tuky 335 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kdo neudí, neví, o co přichází! A přitom jen stačí pomaličku grilovat pod poklopem, hlídat teplotu a přisypat trochu speciálních pilin...

Suroviny

roštěnec 1.5 kg
nízký, v celku
sůl mořská
nebo uzená
pepř barevný
drcený + trocha celého k podávání
olivový olej 1 PL
k podávání
Na omáčku
majonéza 0.5 hrnku
křen 0.5 hrnku
čerstvý, nastrouhaný
hořčice dijonská 1 PL
sriracha 1 ČL
smetana ke šlehání 1 hrnek
33%

1 Maso hodně osolte, zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc odležet do lednice.

2 Druhý den maso omyjte, osušte, svažte, potřete olejem a štědře opepřete.

3 Gril rozehřejte ho na 110–120°C a přidejte dřevo na uzení podle návodu na obalu (většinou se prodávají piliny v aluminiové misce). Maso vložte na pečicí tác, vpíchněte do něj teploměr, i s plechem ho položte na gril a přiklopte. Hotové bude za cca 1,5–2 hodiny, podle tloušťky masa, Teploměr by měl ukazovat 40–45°C. Vyjměte ho a nechte 10 minut odpočinout.

4 Mezitím rozpalte gril na maximum. Maso na něm zprudka opečte ze všech stran, teploměr přitom nechte v mase zapíchnutý. Pokud chcete maso rare, sundejte je z grilu ve chvíli, kdy teploměr ukáže 50°C, pro medium rare dosáhněte teploty 60°C.

5 V míse promíchejte majonézu, křen, hořčici a pálivou omáčku. Smetanu našlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do směsi. Omáčku podávejte k masu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit