0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzený rostbíf

Uzený rostbíf

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4298 kcal
Bílkoviny 308 g
Sacharidy 27 g
Tuky 335 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo neudí, neví, o co přichází! A přitom jen stačí pomaličku grilovat pod poklopem, hlídat teplotu a přisypat trochu speciálních pilin...

Suroviny

roštěnec 1.5 kg
nízký, v celku
sůl mořská
nebo uzená
pepř barevný
drcený + trocha celého k podávání
olivový olej 1 PL
k podávání
Na omáčku
majonéza 0.5 hrnku
křen 0.5 hrnku
čerstvý, nastrouhaný
hořčice dijonská 1 PL
sriracha 1 ČL
smetana ke šlehání 1 hrnek
33%

1 Maso hodně osolte, zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc odležet do lednice.

2 Druhý den maso omyjte, osušte, svažte, potřete olejem a štědře opepřete.

3 Gril rozehřejte ho na 110–120°C a přidejte dřevo na uzení podle návodu na obalu (většinou se prodávají piliny v aluminiové misce). Maso vložte na pečicí tác, vpíchněte do něj teploměr, i s plechem ho položte na gril a přiklopte. Hotové bude za cca 1,5–2 hodiny, podle tloušťky masa, Teploměr by měl ukazovat 40–45°C. Vyjměte ho a nechte 10 minut odpočinout.

4 Mezitím rozpalte gril na maximum. Maso na něm zprudka opečte ze všech stran, teploměr přitom nechte v mase zapíchnutý. Pokud chcete maso rare, sundejte je z grilu ve chvíli, kdy teploměr ukáže 50°C, pro medium rare dosáhněte teploty 60°C.

5 V míse promíchejte majonézu, křen, hořčici a pálivou omáčku. Smetanu našlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do směsi. Omáčku podávejte k masu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit