Krém z řapíkatého celeru je podstatně svěžejší než z jeho bulvového bratra. Při jeho přípravě můžete také zpracovat zbytek řapíkatého celeru a doplnit ho libovolnou kořenovou zeleninou uvařenou spolu s bramborami doměkka.
Suroviny
1 Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a řapíkatý celer a opékejte doměkka, asi 10 minut. Vsypte brambory, zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte pod pokličkou 20 minut (brambory musí změknout). Odstavte, nechte 5 minut chladnout.
2 Mezitím opečte v troubě pod grilem nebo v nepřilnavé pánvi slaninu dokřupava, osušte ji na papírových utěrkách. Podle chuti ji nalámejte či nasekejte.
3 Do polévky přidejte mátu. Tyčovým mixérem obsah rendlíku rozmixujte dohladka. Podávejte v miskách, ozdobené slaninou, mátou a třeba i nevařeným řapíkatým celerem. Podle chuti dosolte, opepřete, popřípadě doplňte pečivem.