Řapíková polévka se slaninou

Řapíková polévka se slaninou

3.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1099 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 109 g
Tuky 38 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krém z řapíkatého celeru je podstatně svěžejší než z jeho bulvového bratra. Při jeho přípravě můžete také zpracovat zbytek řapíkatého celeru a doplnit ho libovolnou kořenovou zeleninou uvařenou spolu s bramborami doměkka.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
Řapíkatý celer 1
nakrájený na tenko, trochu můžete nechat na ozdobení
brambory 300 g
omyté, oloupané, nakráajné na plátky
vývar kuřecí 800 ml
či zeleninový
slanina 100 g
v plátcích
máta 1 hrst
lístky, trochu nechat i na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Ve velkém rendlíku rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a řapíkatý celer a opékejte doměkka, asi 10 minut. Vsypte brambory, zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte pod pokličkou 20 minut (brambory musí změknout). Odstavte, nechte 5 minut chladnout.

2 Mezitím opečte v troubě pod grilem nebo v nepřilnavé pánvi slaninu dokřupava, osušte ji na papírových utěrkách. Podle chuti ji nalámejte či nasekejte.

3 Do polévky přidejte mátu. Tyčovým mixérem obsah rendlíku rozmixujte dohladka. Podávejte v miskách, ozdobené slaninou, mátou a třeba i nevařeným řapíkatým celerem. Podle chuti dosolte, opepřete, popřípadě doplňte pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit