I když v receptu není ani kari koření, ani pasta, jde opravdu o asijské kari – směsi totiž obsahují suroviny použité v receptu.
Suroviny
Postup
Vlijte do hrnce vývar a kokosové mléko či krém. Přidejte česnek, zázvor, podrcené celé stonky citronové trávy, kafirové listy a celé chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut a pak vývar s mlékem přeceďte a uchovejte stranou.
V hrnci rozpalte rostlinný i sezamový olej a zpěňte na nich cibuli. Přisypte kurkumu, cukr a asi 5 minut opékejte na velmi mírném ohni. Zkaramelizovanou cibuli odložte stranou. Vmíchejte růžičky květáku a opékejte dalších 3–5 minut lehce dozlatova.
Do hrnce s květákem přilijte svařený vývar s mlékem, limetovou šťávu a sójovou omáčku. Vařte 10–15 minut, dokud květák nezměkne. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené jarní cibulkou, listy koriandru a odloženou zkaramelizovanou cibulí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů)
- Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku(16 receptů)
- Pozdrav z Thajska, Indie i Srí Lanky: 40x kari(39 receptů)
- Lahodné krémové polévky, které vás nenechají o hladu(22 receptů)
- Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny(21 receptů)
Komentáře
pro neortodoxní strávníky doporučuju doplnit sójovým masem a podávat s libovolnou přílohou jako lehkou večeři :)
Vynikajici, zazvor tomu opravdu da hodne. Nemela jsem kafirové listy, chilli papričky, ani jarni cibulku a prestoze jsem mela jen jedno kokosove mleko, ja i manzel radime mezi velmi oblibene recepty.