Proč jíst celer aneb třeskutě dobrá vitamínová bomba za pár korun
Existuje spoustu důvodů, proč zařadit celer do jídelníčku. Je celoročně snadno dostupný, většinou za rozumnou cenu a navíc ho lze připravit pokaždé jinak a přesto chutně. Pokud ale nevíte, na co si dát při nákupu pozor, jak celer skladovat nebo co z něj přichystat, nabízíme rady i slušný výčet receptů, jak zařadit celer na seznam oblíbených lahůdek.
Celer znali už staří Egypťané, Homér ho dokonce zmiňuje i ve svých básních. Do Evropy se dostal v druhé polovině sedmnáctého století a v českých zemích zakořenil až o další dvě století později. Setkat se můžete se třemi druhy celeru – bulvovým, řapíkatým a celerovou natí.
Bulvový celer
Kořenovou zeleninu, která se sklízí od počátku května do listopadu. Podle odrůdy může celerová bulva dorůst až do průměru 20 cm a vážit okolo jednoho kilogramu. Bulvový celer je na prodejních pultech k dispozici po celý rok a zpravidla za rozumnou cenu.
- V sezóně je k dostání čerstvý celer i s tmavě zelenou natí, která je oproti petrželové tvrdší a chuťově velmi výrazná.
- V obchodě nebo na trhu hledejte bulvy bez měkkých míst (značí potlučená místa), vyhýbejte se vyschlým bulvám a takovým, které jsou na svou velikost podezřele lehké – bývají duté či uvnitř houbovité a měkké.
Jak skladovat celer
V chladničce v šuplíku na zeleninu nebo ve sklepě vydrží až dva týdny. Celer před použitím vždy důkladně okrájejte a zbavte spleti kořínků ve spodní části bulvy. Pokud ho okamžitě nepoužijete, zakapejte řezy citronovou šťávou nebo něčím kyselým, aby nezhnědl.
Co připravit z bulvy celeru? Co je libo
- Syrová bulva celeru má výraznou kořeněnou chuť a i bez tepelné úpravy je jedlý. Proto se hodí do nejrůznějších pomazánek s celerem, salátů i remulád.
- Vařený celer dodá intenzivní chuť všem druhům vývarů i krémovým polévkám. Stejně jako z brambor z něj můžete připravit lahodné celerové pyré, jež ocení především ti, kteří si na celerovou chuť teprve zvykají. Nebo poslouží jako mezikrok k dalším přípravám, například pro celerový steak.
- Zapečený celer bezpochyby přijde vhod v podzimních a zimních měsících, kdy takové jídlo zahřeje i zasytí. Skvěle mu sedne kombinace s bramborami, květákem, batáty, ořechy, sýry, slaninou, rybou, jiným masem.
- Dušený celer se na talíři nejčastěji potká s tmavými druhy mas, kterým pomůže vytvořit delikátní základ pro husté a chuťově výrazné omáčky nebo ragú.
- Smažený celer úžasně nahradí klasické bramborové hranolky, nebo uvařené plátky okořeňte solí a pepřem, obalte v trojobalu, osmažte a připravte vegetariánský řízek.
Řapíkatý celer
Oproti jemu výše uvedenému příbuznému má řapíkatý celer jen malou bulvu. Výrazné jsou na něm tvrdé šťavnaté a dužnaté řapíky. Mají sytě zelenou, světle zelenou až žlutou barvu a v posledních letech se řapíkatý celer stal módní zeleninou, kterou můžete jíst jak syrovou, tak i tepelně upravenou.
Jak skladovat řapíkatý celer
- Celer si v obchodě nebo na trhu pořádně prohlédněte, aby na listech ani stoncích nebyly hnědé fleky. Zkontrolujte také řez – měl by být čistý a světlý.
- Řapíkatý celer skladujte v igelitovém sáčku v lednici, nanejvýš dva týdny. Případně ho blanšírovat a nechat zamrazit. V mrazáku vydrží až deset měsíců.
Řapíkatý celer v kuchyni
Syrový řapíkatý celer se hojně využívá do salátů nebo v podobě tenkých hranolků jako zdravé tyčinky pro namáčení do dipů, omáček a pomazánek. V posledních letech se stal i součástí smoothie a koktejlů.
- Listy můžete skladovat odděleně a během servírování jimi podobně jako jinou zelenou bylinkou ozdobit finální výtvor.
- Řapíky celeru snesou i tepelnou úpravu a přidají na intenzitě chuti jakémukoli zeleninovému základu i polévce. Pestrou nabídku receptů z celeru najdete níže pod článkem.
Naťový celer
Naťový celer u nás není tak rozšířený, ale pokud máte zahrádku, můžete si ho sami vypěstovat nebo pořídit u malých pěstitelů. Podobně jako petrželka roste v trsu a využívá se především na ozdobu a závěrečný posyp.
- Tvrdší stonky najdou své uplatnění ve vývaru.
- Nať lze také nasušit nebo zamrazit.
Co o celeru možná nevíte
Celer obsahuje řadu živin, vitamínů a minerálů. Jmenujme především draslík, železo, vápník, z vitamínů karotenoidy, vitamín C, vitamíny skupiny B a také éterické oleje.
- Prospívá ledvinám, je protizánětlivý a močopudný.
- Pomáhá udržovat správné trávení.
- Urychluje látkovou výměnu a tím podporuje hubnutí.
- Je vhodný pro revmatiky, diabetiky a zpevňuje cévy.
- V lidovém léčitelství má pověst šetrného afrodiziaka.
Zdroje inforamcí: Národní zdravotnický informační portál, Celostní medicína