Suroviny
korpusové těsto
100 g směsi přírodních ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, kokos, mandle)
80 g vypeckovaných datlí nebo datlové pasty
čokoládový krém
100 g kokosového oleje
80 g nepraženého kakaového prášku
80 g kokosového cukru
500 g kokosové smetany
čokoládové ozdoby
40 g kokosového oleje
30 g nepraženého kakaového prášku
30 g kokosového cukru
100 g kokosové smetany
borůvky a ostružiny na dozdobení
zlatý a bronzový jedlý prášek
- 1. Začněte přípravou korpusu. Ořechy i datle (nebo datlovou pastu) dejte do mixéru a rozmixujte. Datle si předem nijak nemáčejte, a to z prostého důvodu. Při mixování se nebudou lepit na stěny a nože mixéru a poměrně sypkou směs lehce vyndáte, aniž byste ji pracně lovili z nádoby mixéru.
- 2. Teprve po přendání do mísy přilejte do směsi dvě až tři lžíce vody a rukou propracujte. Vše se krásně propojí a vytvoříte tvárné těsto. Na raw dorty se mi osvědčila nastavitelná dortová forma, která nemá dno. Ořechovodatlový korpus jednoduše vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na silnější plát a formu vmáčkněte do těsta, jako když vykrajujete formičkou cukroví. Přebytečné těsto po vnějším obvodu formy odstraňte a pokud je potřeba, použijte ho na dolepení a doplnění těsta uvnitř formy. Formu s korpusem přendejte na pevné prkýnko.
- 3. Když máte nachystaný dortový korpus, pusťte se do čokoládového krému. Připravte si vodní lázeň: do velké mísy nalijte vroucí vodu a do ní položte misku menší. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g kokosového oleje. Do tekutého oleje přidejte kakao a kokosový cukr a dobře promíchejte, abyste získali tekutou čokoládu bez hrudek.
- 4. Z vychlazené plechovky (nebo krabice) kokosového mléka slijte oddělenou vodu tak, aby vám zůstala jen hustá bílá smetana.
- 5. Menší množství smetany, přibližně 100 g, přidejte do kakaové směsi a dobře rozmíchejte. Kokosový olej se vám zprvu po přidání studeného mléka srazí a vznikne vám hrudkovitá čokoláda, stále ji proto promíchávejte ve vodní lázni, dokud opět nepovolí.
- 6. Teprve poté, co vymícháte hladký krém, přidávejte po troškách zbytek smetany. Zajistíte tak, že čokoládový krém bude opravdu hladký a všechny ingredience se krásně propojí. Měli byste získat hustý a konzistentní krém.
- 7. Krém nalijte do formy a lehce a opatrně s formou zatřeste, aby se povrch krému vyhladil a zmizely případné bublinky.
- 8. Přendejte dort do lednice a nechte chladit do úplného ztuhnutí, cca 3 hodiny.
- 9. Mezitím, co se chladí dort, nachystejte si čokoládu na ozdoby. Postupujte stejně jako u přípravy dortového krému, rozdílný je pouze poměr surovin.
- 10. Ozdoby vytvoříte tak, že naberete čajovou lžičkou krém a lehce ho rozetřete na prkýnko potažené potravinářskou fólií. Tímto způsobem připravte dostatek ozdob a dejte je vychladit do úplného ztuhnutí. Na část ozdob poté naneste měkkým štětečkem bronzovým prášek a rozetřete. Několik ozdob udělejte zlatým práškem a nechte si i nějaké ozdoby bez pomalování.
- 11. Vychlazený, dobře ztuhlý dort vyndejte z formy, z korpusu sundejte pečící papír a dort přendejte na dortovou podložku.
- 12. Nakonec dozdobte čokoládovými ozdobami, borůvkami a ostružinami.