Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Raw čokoládový dort

Raw čokoládový dort

Hodnocení receptu
4.8/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3894 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 172 g
Tuky 325 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
ořechy 100 g
datle 80 g
vypeckované
čokoládový krém
kokosový olej 100 g
kakao 80 g
kokosový cukr 80 g
kokosový krém 500 g
čokoládové ozdoby
kokosový olej 40 g
kakao 30 g
kokosový cukr 30 g
kokosový krém 100 g
Na ozdobu

Postup

1

Začněte přípravou korpusu. Ořechy i datle (nebo datlovou pastu) dejte do mixéru a rozmixujte. Datle si předem nijak nemáčejte, a to z prostého důvodu. Při mixování se nebudou lepit na stěny a nože mixéru a poměrně sypkou směs lehce vyndáte, aniž byste ji pracně lovili z nádoby mixéru.

2

Teprve po přendání do mísy přilejte do směsi dvě až tři lžíce vody a rukou propracujte. Vše se krásně propojí a vytvoříte tvárné těsto. Na raw dorty se mi osvědčila nastavitelná dortová forma, která nemá dno. Ořechovodatlový korpus jednoduše vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na silnější plát a formu vmáčkněte do těsta, jako když vykrajujete formičkou cukroví. Přebytečné těsto po vnějším obvodu formy odstraňte a pokud je potřeba, použijte ho na dolepení a doplnění těsta uvnitř formy. Formu s korpusem přendejte na pevné prkýnko.

3

Když máte nachystaný dortový korpus, pusťte se do čokoládového krému. Připravte si vodní lázeň: do velké mísy nalijte vroucí vodu a do ní položte misku menší. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g kokosového oleje. Do tekutého oleje přidejte kakao a kokosový cukr a dobře promíchejte, abyste získali tekutou čokoládu bez hrudek.

4

Z vychlazené plechovky (nebo krabice) kokosového mléka slijte oddělenou vodu tak, aby vám zůstala jen hustá bílá smetana.

5

Menší množství smetany, přibližně 100 g, přidejte do kakaové směsi a dobře rozmíchejte. Kokosový olej se vám zprvu po přidání studeného mléka srazí a vznikne vám hrudkovitá čokoláda, stále ji proto promíchávejte ve vodní lázni, dokud opět nepovolí.

6

Teprve poté, co vymícháte hladký krém, přidávejte po troškách zbytek smetany. Zajistíte tak, že čokoládový krém bude opravdu hladký a všechny ingredience se krásně propojí. Měli byste získat hustý a konzistentní krém.

7

Krém nalijte do formy a lehce a opatrně s formou zatřeste, aby se povrch krému vyhladil a zmizely případné bublinky.

8

Přendejte dort do lednice a nechte chladit do úplného ztuhnutí, cca 3 hodiny.

9

Mezitím, co se chladí dort, nachystejte si čokoládu na ozdoby. Postupujte stejně jako u přípravy dortového krému, rozdílný je pouze poměr surovin.

10

Ozdoby vytvoříte tak, že naberete čajovou lžičkou krém a lehce ho rozetřete na prkýnko potažené potravinářskou fólií. Tímto způsobem připravte dostatek ozdob a dejte je vychladit do úplného ztuhnutí. Na část ozdob poté naneste měkkým štětečkem bronzovým prášek a rozetřete. Několik ozdob udělejte zlatým práškem a nechte si i nějaké ozdoby bez pomalování.

11

Vychlazený, dobře ztuhlý dort vyndejte z formy, z korpusu sundejte pečící papír a dort přendejte na dortovou podložku.

12

Nakonec dozdobte čokoládovými ozdobami, borůvkami a ostružinami.

Autor: tatanashamma

Apetit magazín