Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Raw čokoládový dort

Popis receptu: 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Dort pro opravdové milovníky čokolády. Všechny ingredience jsou čistě rostlinného původu a díky šetrnému zpracování za studena si zachovávají všechny živiny a vitamíny. Vychutnejte si proto plnou chuť čokoládového raw krému s radostí a s pocitem, že tělu dáváte jen to dobré. Výčitky z mlsání nechte klidně stranou, protože jeho lehkost a použité suroviny vás přesvědčí, že dezert nemusí být hřích.

Autor: Taťána Shamma
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px} span.s1 {text-decoration: underline ; font-kerning: none} span.s2 {font-kerning: none}

    korpusové těsto

    100 g směsi přírodních ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, kokos, mandle)

    80 g vypeckovaných datlí nebo datlové pasty

     

    čokoládový krém

    100 g kokosového oleje

    80 g nepraženého kakaového prášku

    80 g kokosového cukru

    500 g kokosové smetany

     

    čokoládové ozdoby

    40 g kokosového oleje

    30 g nepraženého kakaového prášku

    30 g kokosového cukru

    100 g kokosové smetany

     

    borůvky a ostružiny na dozdobení

    zlatý a bronzový jedlý prášek

Příprava jídla

p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 12.1px; font: 11.0px Helvetica; color: #2d2829; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 12.1px; font: 11.0px Helvetica; color: #2d2829; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font: 12.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: 0px #000000} span.s2 {font-kerning: none} span.s3 {font-kerning: none; color: #000000} span.s4 {font: 12.0px Helvetica; color: #000000} ol.ol1 {list-style-type: decimal}

  1. 1. Začněte přípravou korpusu. Ořechy i datle (nebo datlovou pastu) dejte do mixéru a rozmixujte. Datle si předem nijak nemáčejte, a to z prostého důvodu. Při mixování se nebudou lepit na stěny a nože mixéru a poměrně sypkou směs lehce vyndáte, aniž byste ji pracně lovili z nádoby mixéru.
  2. 2. Teprve po přendání do mísy přilejte do směsi dvě až tři lžíce vody a rukou propracujte. Vše se krásně propojí a vytvoříte tvárné těsto. Na raw dorty se mi osvědčila nastavitelná dortová forma, která nemá dno. Ořechovodatlový korpus jednoduše vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na silnější plát a formu vmáčkněte do těsta, jako když vykrajujete formičkou cukroví. Přebytečné těsto po vnějším obvodu formy odstraňte a pokud je potřeba, použijte ho na dolepení a doplnění těsta uvnitř formy. Formu s korpusem přendejte na pevné prkýnko.
  3.  
  4.  
  5. 3. Když máte nachystaný dortový korpus, pusťte se do čokoládového krému. Připravte si vodní lázeň: do velké mísy nalijte vroucí vodu a do ní položte misku menší. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g kokosového oleje. Do tekutého oleje přidejte kakao a kokosový cukr a dobře promíchejte, abyste získali tekutou čokoládu bez hrudek.
  6. 4. Z vychlazené plechovky (nebo krabice) kokosového mléka slijte oddělenou vodu tak, aby vám zůstala jen hustá bílá smetana.
  7. 5. Menší množství smetany, přibližně 100 g, přidejte do kakaové směsi a dobře rozmíchejte. Kokosový olej se vám zprvu po přidání studeného mléka srazí a vznikne vám hrudkovitá čokoláda, stále ji proto promíchávejte ve vodní lázni, dokud opět nepovolí.
  8. 6. Teprve poté, co vymícháte hladký krém, přidávejte po troškách zbytek smetany. Zajistíte tak, že čokoládový krém bude opravdu hladký a všechny ingredience se krásně propojí. Měli byste získat hustý a konzistentní krém.
  9. 7. Krém nalijte do formy a lehce a opatrně s formou zatřeste, aby se povrch krému vyhladil a zmizely případné bublinky.
  10. 8. Přendejte dort do lednice a nechte chladit do úplného ztuhnutí, cca 3 hodiny.
  11.  
  12.  
  13. 9. Mezitím, co se chladí dort, nachystejte si čokoládu na ozdoby. Postupujte stejně jako u přípravy dortového krému, rozdílný je pouze poměr surovin.
  14. 10. Ozdoby vytvoříte tak, že naberete čajovou lžičkou krém a lehce ho rozetřete na prkýnko potažené potravinářskou fólií. Tímto způsobem připravte dostatek ozdob a dejte je vychladit do úplného ztuhnutí. Na část ozdob poté naneste měkkým štětečkem bronzovým prášek a rozetřete. Několik ozdob udělejte zlatým práškem a nechte si i nějaké ozdoby bez pomalování.
  15.  
  16. 11. Vychlazený, dobře ztuhlý dort vyndejte z formy, z korpusu sundejte pečící papír a dort přendejte na dortovou podložku.
  17. 12. Nakonec dozdobte čokoládovými ozdobami, borůvkami a ostružinami.
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
na jaký průměr formy je recept psaný? Předem děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
jedná se bohužel o uživatelský recept, takže přesnou odpověď neznáme. Podle Apetitu, který je na fotografii také a který má na kratší straně délku 21 cm, se dá předpokládat, že forma byla nastavená na nějaký menší průměr. Odhadem bychom soudili cca 16–18 cm.

S pozdravem, redakce Apetitu

Přidat komentář