Raw čokoládový dort

Raw čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu

Suroviny



korpusové těsto

100 g směsi přírodních ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, kokos, mandle)

80 g vypeckovaných datlí nebo datlové pasty

 

čokoládový krém

100 g kokosového oleje

80 g nepraženého kakaového prášku

80 g kokosového cukru

500 g kokosové smetany

 

čokoládové ozdoby

40 g kokosového oleje

30 g nepraženého kakaového prášku

30 g kokosového cukru

100 g kokosové smetany

 

borůvky a ostružiny na dozdobení

zlatý a bronzový jedlý prášek

  1. 1. Začněte přípravou korpusu. Ořechy i datle (nebo datlovou pastu) dejte do mixéru a rozmixujte. Datle si předem nijak nemáčejte, a to z prostého důvodu. Při mixování se nebudou lepit na stěny a nože mixéru a poměrně sypkou směs lehce vyndáte, aniž byste ji pracně lovili z nádoby mixéru.
  2. 2. Teprve po přendání do mísy přilejte do směsi dvě až tři lžíce vody a rukou propracujte. Vše se krásně propojí a vytvoříte tvárné těsto. Na raw dorty se mi osvědčila nastavitelná dortová forma, která nemá dno. Ořechovodatlový korpus jednoduše vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na silnější plát a formu vmáčkněte do těsta, jako když vykrajujete formičkou cukroví. Přebytečné těsto po vnějším obvodu formy odstraňte a pokud je potřeba, použijte ho na dolepení a doplnění těsta uvnitř formy. Formu s korpusem přendejte na pevné prkýnko.
  3.  
  4.  
  5. 3. Když máte nachystaný dortový korpus, pusťte se do čokoládového krému. Připravte si vodní lázeň: do velké mísy nalijte vroucí vodu a do ní položte misku menší. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g kokosového oleje. Do tekutého oleje přidejte kakao a kokosový cukr a dobře promíchejte, abyste získali tekutou čokoládu bez hrudek.
  6. 4. Z vychlazené plechovky (nebo krabice) kokosového mléka slijte oddělenou vodu tak, aby vám zůstala jen hustá bílá smetana.
  7. 5. Menší množství smetany, přibližně 100 g, přidejte do kakaové směsi a dobře rozmíchejte. Kokosový olej se vám zprvu po přidání studeného mléka srazí a vznikne vám hrudkovitá čokoláda, stále ji proto promíchávejte ve vodní lázni, dokud opět nepovolí.
  8. 6. Teprve poté, co vymícháte hladký krém, přidávejte po troškách zbytek smetany. Zajistíte tak, že čokoládový krém bude opravdu hladký a všechny ingredience se krásně propojí. Měli byste získat hustý a konzistentní krém.
  9. 7. Krém nalijte do formy a lehce a opatrně s formou zatřeste, aby se povrch krému vyhladil a zmizely případné bublinky.
  10. 8. Přendejte dort do lednice a nechte chladit do úplného ztuhnutí, cca 3 hodiny.
  11.  
  12.  
  13. 9. Mezitím, co se chladí dort, nachystejte si čokoládu na ozdoby. Postupujte stejně jako u přípravy dortového krému, rozdílný je pouze poměr surovin.
  14. 10. Ozdoby vytvoříte tak, že naberete čajovou lžičkou krém a lehce ho rozetřete na prkýnko potažené potravinářskou fólií. Tímto způsobem připravte dostatek ozdob a dejte je vychladit do úplného ztuhnutí. Na část ozdob poté naneste měkkým štětečkem bronzovým prášek a rozetřete. Několik ozdob udělejte zlatým práškem a nechte si i nějaké ozdoby bez pomalování.
  15.  
  16. 11. Vychlazený, dobře ztuhlý dort vyndejte z formy, z korpusu sundejte pečící papír a dort přendejte na dortovou podložku.
  17. 12. Nakonec dozdobte čokoládovými ozdobami, borůvkami a ostružinami.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit