Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schwarzwaldský dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14159 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 1153 g
Tuky 925 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Černém lese rostou schwarzwaldské třešně, z nichž se vyrábí pálenka Kirsch, nezbytná součást tohoto slavného dortu. Chuťově dokonale vyvážená klasika nestárne a neztrácí lesk. Schwarzwaldský dort, nebo také dort z Černého lesa nebo dort Black forest, je sice pracnější, ale představte si to nadšení, až se s takovým skvostem vytasíte na oslavě či večírku.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ½ ČL
máslo 340 g
o pokojové teplotě
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
o pokojové teplotě
káva 20 ml
čerstvě uvařená, zchladlá na pokojovou teplotu
o pokojové teplotě
Na třešňovou náplň
čerstvé nebo mražené, lze použít i čerstvé nebo mražené višně – vypeckované a nakrájené na kousky
třešňovice 2 PL
nebo lépe Kirch
škrob 1 ČL
kukuřičný
mandlový extrakt ¼ ČL
Na dokončení
prášková
voda 2 PL
studená
40%, vychlazená
nebo více, podle chuti
třešňovice 20 ml
vychlazený, nebo lépe Kirch, vychlazený
tmavá čokoláda 200 g
70%
čerstvé, mražené nebo koktejlové, nejlépe se stopkou

Postup

1

Troubu vyhřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky).

2

Mouku prosejte spolu s kakaem, kypřicím práškem, sodou a solí. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Po jednom do ní zašlehejte vejce a žloutky a na závěr i kávu. Nakonec ve třech dávkách stěrkou zapracujte moučnou směs a podmáslí. Rovnoměrně rozdělte do forem a pečte asi 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven beze stop syrového těsta. Nechte 20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3

V menším hrnci smíchejte nakrájené třešně a cukr a zahřívejte na střední stupeň. Za občasného promíchání vařte a rozmačkávejte třešně vařečkou, až ovoce pustí šťávu. Bude to trvat asi 6 minut. Šťávu z ovoce slijte do misky. Ovoce zatím dejte stranou.

4

Odměřte 120 ml šťávy a nechte zcela vychladnout. Vmíchejte do ní třešňovici nebo Kirsch a uložte do lednice. Ze zbytku šťávy odeberte 2 lžíce a rozmíchejte v ní škrob a mandlový extrakt. Pokud vám ještě nějaká šťáva zbude, uložte ji do lednice na jindy. Třešně vraťte do rendlíku, přidejte šťávu smíchanou se škrobem a extraktem a za stálého míchání zahřívejte asi 5 minut na střední stupeň, až ovoce zhoustne. Stáhněte a nechte vychladnout.

5

Želatinu nasypte do mističky s 2 lžícemi studené vody a nechte 5 minut nabobtnat. Opatrně rozpusťte želatinu v mikrovlnné troubě. Bude stačit pár pětivteřinových cyklů. Nechte lehce zchladnout, ale ne opět zatuhnout. V tom případě ji rozehřejte znovu.

6

Smetanu ke šlehání vlijte do vychlazené mísy robotu a šlehejte vychlazeným balonovým nástavcem na střední obrátky do pěny. Poté přidejte moučkový cukr a třešňovici nebo Kirsch, zvyšte obrátky a šlehejte, dokud za nástavcem nezačne zůstávat stopa. Lžíci částečně našlehané šlehačky přidejte k rozpuštěné želatině a míchejte dohladka. Poté snižte obrátky na minimum a přidejte šlehačku se želatinou zpět ke zbytku šlehačky. Zvyšte obrátky na střední stupeň a vyšlehejte do pevné šlehačky. Pozor na přešlehání!

7

Oba korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny a poté jednou vodorovně prokrojte. Na dortový podnos položte jeden díl korpusu (ten, který je díky formě zespoda krásně rovný) řeznou stranou nahoru. Štědře pokapejte nebo potřete štětcem šťávou smíchanou s třešňovicí nebo Kirschem a rovnoměrně poklaďte třetinou třešní. Kolem dokola nechte alespoň 1 cm volný. Na třešně naneste rovnoměrnou vrstvu šlehačky. Postup dvakrát zopakujte. Jako vršek dortu použijte obrácený spodní díl druhého korpusu (tedy řeznou stranou dolů), který je díky formě rovný. Celý dort potřete šlehačkou, uhlaďte a uložte na 30 minut do lednice.

8

Nožem či škrabkou naškrábejte čokoládu na hoblinky. Střed vršku a spodní polovinu dortu opatrně ozdobte hoblinkami. Zbylou šlehačkou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou
a na vršek dortu nastříkejte 8–12 kopečků šlehačky. Každý ozdobte třešní.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku jsme se rozhodli ztužit želatinou, aby dort dobře držel. Pokud se dort nechystáte převážet, můžete ji bez obav zcela vynechat, 40% smetana je pevná i sama o sobě. Při šlehání šlehačky pak postupujte takto: Do dobře vychlazené mísy robotu dejte smetanu, moučkový cukr a třešňovici nebo Kirsch. Vyšlehejte vychlazeným balonovým nástavcem do pevné šlehačky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč