
Řecký salát s cizrnou a rýží natural
Osvědčená kombinace čerstvé zeleniny, oliv a fety osvěžená sladkou kukuřicí.
Ingredience
- 100g rýže natural (hnědé)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 250g třešňových rajčátek, rozpůlených
- 400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
- 1/2 salátové okurky, nakrájená na kostičky
- 2–3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- 100g cukrové kukuřice (z konzervy), slité a propláchnuté
- 100–200g oliv kalamata, vypeckovaných (v opačném případě nezapomeňte varovat strávníky)
- kůra a šťáva z 1 biocitronu
- 1 lžíce olivového oleje
- po 1/2 lžičky sušeného oregana a sušené máty nebo kopru
- 2 stroužky česneku
- 100g sýra feta, rozdrobeného
Příprava jídla
1 V míse smíchejte rýži uvařenou al dente podle návodu na obalu, rozpůlená třešňová rajčátka a propláchnutou cizrnu. Přidejte kostičky salátové okurky, jarní cibulky, cukrovou kukuřici a olivy kalamata a všechno zlehka promíchejte.
2 Na zálivku smíchejte nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronu, olivový olej, sušené bylinky a podrcené stroužky česneku. Osolte a opepřete. Vzniklou zálivku vmíchejte do salátu a posypte rozdrobenou fetou.
NĚCO NAVÍC
Sušené bylinky jsou po ruce vždycky, ale na jaře a v létě, kdy mají bylinky sezonu, je škoda nevyužít čerstvé. Těch je ale třeba přidat mnohem víc, protože usušením se ztratí objem a pozmění či zkoncentruje chuť. Počítejte, že jedna lžička sušených je 1–2 vrchovaté lžíce čerstvých (podle konkrétního druhu).
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Martina Vlad
17. Leden 2017 20:18