Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Luštěninové saláty 30x jinak

Luštěninové saláty 30x jinak
ZDROJ: Pixabay

Jsou zdravé, zasytí nás a existuje jich mnoho druhů. Dají se konzumovat zastudena i teplé a co víc, většina luštěninových pokrmů je na přípravu velmi jednoduchá. Seznamte se s těmi nejoblíbenějšími salátovými recepty.

Luštěniny jako pramen zdraví

Mezi nejznámější luštěniny patří především čočka (zelená, červená, černá beluga, francouzská zelená čočka puy, žlutá, hnědá čočka pardina), hrách, fazole (mungo, adzuki, bílé, červené, pinto...), sója (sojové boby, nezralé sojové boby edameme) a cizrna.

Méně známou luštěninou je podzemnice olejná (arašídy), a to z toho důvodu, že je zaměňována za ořechy. Proč byste si měli luštěniny dopřávat klidně i několikrát do týdne?

  • Luštěniny jsou bohaté na vápník, hořčík, draslík, ale také na zinek
  • Obsahují vitamín B a celou řadu antioxidantů
  • Mají nízký glykemický index a jsou plné pomalých sacharidů, díky čemuž vás dokážou zasytit na dlouhou dobu

  • Cítíte se po konzumaci luštěnin nadmutí? Tomu lze snadno předejít. Luštěniny před samotnou tepelnou úpravou namočte na několik hodin do vody. Druhou možností je, že necháte semena naklíčit nebo je před uvařením na pár hodin zmrazíte.
  • Některé druhy bylinek mohou plynatost zmírnit, proto je využívejte k dochucení luštěnin. Vhodné jsou například římský kmín, koriandr, saturejka, majoránka, petržel, fenykl, bazalka, anýz, máte, bobkový list nebo libeček.
  • Pokud se chcete nadýmání vyhnout, připravte si salát s červenou čočkou. Je na rozdíl od ostatních luštěnin lépe stravitelná a téměř nenadýmá.

Pokud chcete více nápadů na skvělé luštěninové saláty a další pokrmy z luštěnin, máme pro vás tip! V kuchařce Luštěniny najdete 130 receptů s mnoha druhy luštěnin z domova, z Evropy i z nejrůznějších koutů zeměkoule.

Připravili jsme je a k dokonalosti vyladili v redakční kuchyni časopisu Apetit. V téhle kuchařce najdete pokrmy tradiční i moderní, slané, pikantní, ale také sladké.

Autor: misa.dockalova